Rehabilitering av hus

Designerhuset i Røyken fikk ny toppetasje

Her løfter de av taket og bygger ny toppetasje.

HATTEN AV FOR VILLA DYSTHE / WØLLO: Her er taket løftet av villaen og den nye toppetasjen er klargjort for at taket skal heises på huset på nytt. Heiseoperasjonen ble utført av kranfirmaet T.O.Bull.
HATTEN AV FOR VILLA DYSTHE / WØLLO: Her er taket løftet av villaen og den nye toppetasjen er klargjort for at taket skal heises på huset på nytt. Heiseoperasjonen ble utført av kranfirmaet T.O.Bull. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Industridesignerparet Kathinka Dysthe og Even Wøllo heiste bort taket og bygget ny toppetasje på Røyken-huset. Så ble det gamle taket heist på plass og alle rom malt og nyinnredet.

De ville ha mer plass og lys inn femtitallshuset sitt på Nærsnes i Røyken Dette er samme problemstiling som møtte eierne av Bygdøy-boligen, Kongsberg-huset, Asker-huset og sveitservillaen på Norstrand.

Men de to designerne gikk frem på sin egen, utradisjonelle måte. De rett og slett prebygget en ny bæring til en ny toppetasje til huset. Så bestilte de en kranbil som kunne heise vekk taket.

Svevende tak

Med taket hengende i løse luften satte eierne opp den nye bæringen som lå klar, og så kunne det gamle taket heises på plass igjen.

- For en stakket stund hadde huset vårt "kabriolet". Etter at veggene til Even var på plass, hadde vi vips en ny toppetasje i boligen, sier Kathinka til bonytt.no.

ET SKIKKELIG LØFT: Her sitter Kathinka Dysthe i trappen opp til den nye andreetasjen i huset. Den har full ståhøyde i både soverom og formgivernes designstudio. Øverst border-terrieren Retro på åtte år.
ET SKIKKELIG LØFT: Her sitter Kathinka Dysthe i trappen opp til den nye andreetasjen i huset. Den har full ståhøyde i både soverom og formgivernes designstudio. Øverst border-terrieren Retro på åtte år. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Fordoblet huset

- Det høres enkelt ut, og det var det. Men for sikkkerhets skyld hadde vi på forhånd konsultert en arkitekt som kunne beregne alt det tekniske som hører med til slik omfattende operasjon, utyper Kathinka.

- Med dette økte vi husets grunnflate fra 59 kvm til 120 kvm. Vi fordoblet altså plassen vår.

Industridesigner Even Wøllo tok seg av den nye romdisponeringen, blant annet rokering av væresler i boligen mens kvinnen i huset tok ansvar for interiøret, møblering, farger og styling.

STUE MED STIL: Stuen med det skinnende taket er myket opp med møbler som sofa fra Bo Consept og skinn fra Granberg Garveri.
STUE MED STIL: Stuen med det skinnende taket er myket opp med møbler som sofa fra Bo Consept og skinn fra Granberg Garveri. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
LETT STIL: Her får du full oversikt over den lyse, solrike stuen. Puter fra Mazma og Bohus. Gardiner fra Kinnasand.
LETT STIL: Her får du full oversikt over den lyse, solrike stuen. Puter fra Mazma og Bohus. Gardiner fra Kinnasand. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
- Jeg satte en isbjørn i tre under en glassklokke. Dette er styling with statement , sier  Kathinka Dysthe. Bilde av Therese Nordtvedt og eskimofigurer. De er kjære arvestykker.
- Jeg satte en isbjørn i tre under en glassklokke. Dette er styling with statement , sier Kathinka Dysthe. Bilde av Therese Nordtvedt og eskimofigurer. De er kjære arvestykker. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
TO SIDER AV SAMME SAK: Det gamle, brune skapet er i samme serie som hjørneskapet.
TO SIDER AV SAMME SAK: Det gamle, brune skapet er i samme serie som hjørneskapet. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
PERSONLIGHET: Den fine, gamle stolen med kulebein og krukken er kjøpt på bruktbutikken Anno på Nærsnes. Bilde av Hanne Borchgrevink.
PERSONLIGHET: Den fine, gamle stolen med kulebein og krukken er kjøpt på bruktbutikken Anno på Nærsnes. Bilde av Hanne Borchgrevink. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
HARMONI: Her ser du hvordan de lette, lyse møblene og materialene spiller sammen.
HARMONI: Her ser du hvordan de lette, lyse møblene og materialene spiller sammen. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
JAPANSK IMPULS: Ikke uventet er det innslag av enkel, asiatisk stil i huset til Dysthe/Wøllo.
JAPANSK IMPULS: Ikke uventet er det innslag av enkel, asiatisk stil i huset til Dysthe/Wøllo. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

- Det er slike ting som skaper varme i et hjem, mener Kathinka.

RENE DETALJER: Også hyllene er innredet for å matsje resten av huset.
RENE DETALJER: Også hyllene er innredet for å matsje resten av huset. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Hvitt mot hvitt

På grunn av beliggenheten ved sjøen ville hun ha hvitt som en fast, homogen ramme i huset. Den er en fast base for alt annet i boligen.

I tillegg ble både den gamle og den splitter nye toppetasjen i full høyde åpnet fullstendig.

Både tak og vinduskarmer malte hun i en klar hvitfarge med glansgrad "80". Dette gir blanke, speilende flater, slik som det finnes mange eksempler på i trehus langs kysten, sier Dysthe.

Forstørrer huset

- De blanke takene får rommene våre til å virke større og høyere enn de virkelig er. Blanker flater gir den samme forstørrende virkning som det speil gir.

FULL ÅPNING: Hele første etasje ble åpnet og eierne laget et nytt kjøkken like ved stuen
FULL ÅPNING: Hele første etasje ble åpnet og eierne laget et nytt kjøkken like ved stuen Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
POP ART: Spisestuen er møblert med blant annet Kathinkas far, Sven Ivars Dysthes legendariske Pop Corn-stoler i stål og glassfiber, designet til Høvikodden Kunstsenter. Taklampe fra LeKlint.
POP ART: Spisestuen er møblert med blant annet Kathinkas far, Sven Ivars Dysthes legendariske Pop Corn-stoler i stål og glassfiber, designet til Høvikodden Kunstsenter. Taklampe fra LeKlint. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
ET HERLIG ROM: Med så lette møber og lyse farger er dette godt rom å være i. Taklampe fra Le Klint og hvitmalt Ikea bordplate på stålunderstell.  Pop Corn stoler signert Sven Ivar Dysthe.
ET HERLIG ROM: Med så lette møber og lyse farger er dette godt rom å være i. Taklampe fra Le Klint og hvitmalt Ikea bordplate på stålunderstell. Pop Corn stoler signert Sven Ivar Dysthe. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Kun fondveggen i stuen har fått en annen farge enn hvit. Den er ren lyseblå, altså ikke skitten funkisblå og er utpreget lett og elegant.

EN HØYDARE: Det er full ståhøyde i den nye, funksjonelle annenetasjen
EN HØYDARE: Det er full ståhøyde i den nye, funksjonelle annenetasjen Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Gulvene ble malt med flere strøk hvit oljemaling. De er ikke speiblanke som taket. Dette ville gjort dem for glatte.

- Jeg synes hvitt, sagt på en litt høytildelig måte åpner horisonten og sinnet. I mosetning til mørke, dystre farger skaper hvitt vidsyn.

- Noen påstår at hvitt er en kjedelig farge. Det er jeg uenig i. Hvitt finnes i et uttall av varianter og fargen er utmerket som en visuell ramme til det meste.

Bader i hvitt og treverk

Badet er også lyst og vennlig. Her har designer Wøllo laget et baderomsmøbel i eik. Eik er for øvrig et materiale som er brukt som et gjennomgangstema i hele huset. Slik knyttes de ulike rommene i boligen sammen til en helhet.

Se mer:

HELHVITT DESIGNERSTUDIO: Oppe i annen etasje har Kathinka Dysthe og Even Wøllo fått et inspirerende arbeidsrom med sjøutsikt.
HELHVITT DESIGNERSTUDIO: Oppe i annen etasje har Kathinka Dysthe og Even Wøllo fått et inspirerende arbeidsrom med sjøutsikt. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
FRODIG ROM: Hovedsoverommet i husets annen etasje er en frodig miks av nytt og gammel, dyrt og billig.
FRODIG ROM: Hovedsoverommet i husets annen etasje er en frodig miks av nytt og gammel, dyrt og billig. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
STOL PÅ PERSONLIGHETEN: - Et interiør kan godt suppleres med noen sære innslag. De kan overraske og gi  særpreg, sier designer Dysthe.
STOL PÅ PERSONLIGHETEN: - Et interiør kan godt suppleres med noen sære innslag. De kan overraske og gi særpreg, sier designer Dysthe. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Huset i Ski ble reddet av tilbygg

Hytta har nedgravde soverom

Se over 1000 inspirerende interiørbilder

MATSJENDE MILJØ: Detaljene i det nye badet står til hverandre.
MATSJENDE MILJØ: Detaljene i det nye badet står til hverandre. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
PYNT MED PATINA: Smykker pryder badet, og søljen fra produsenten Hasla ligger her her til elding.
PYNT MED PATINA: Smykker pryder badet, og søljen fra produsenten Hasla ligger her her til elding. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
HVITT I HVITT: Badet er også nesten helhvitt, og baderomsmøblet i eik er laget 
av mannen i huset.
HVITT I HVITT: Badet er også nesten helhvitt, og baderomsmøblet i eik er laget av mannen i huset. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Få Klikk Boligs nyhetsbrev

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning