Didden Village-huset i Rotterdam

Denne toppetasjen er utenom det vanlige

Nei, de tre knallblå småhusene på taket av et gammelt teglhus er ikke et synsbedrag. Så lekent kan det vel bare bygges i Europas arkitekturhovedstad Rotterdam?

COOL DESIGN FROM HOLLAND: Det himmelblå huset av arkitektkontoret MVRDV gjør det attraktivt å bo på Rotterdams tak.
COOL DESIGN FROM HOLLAND: Det himmelblå huset av arkitektkontoret MVRDV gjør det attraktivt å bo på Rotterdams tak. Foto: FOTO: Rob `t Hart
Publisert Oppdatert

Dette oppsiktsvekkende designprosjektet midt i et av arkitektbyen Rotterdams homogene boligkvarterer er både et visuelt utropstegn i en av Europas mest multikulturelle byer og en del av en spennende utvikling som skjer mange pulserende steder; å tilføre eldre byer ny identitet og bærekraft ved å bo bokstavelig talt på byens tak.

Kreativt, både i Rotterdam og Oslo

- Familien Didden som blant annet driver et parykkverksted i huset, kontaktet oss for å få en ny bolig ettersom de to guttene i familien trengte mer plass og egne soverom, sier Jan Knikker i arkitektkontoret MVRDV i Rotterdam i en mail til bonytt.no.

Dette firmaet er for øvrig mest kjent her i Norge for et av de mest spektakulære høyhusene i den mye omdiskuterte Barcode-rekken i Bjørvika.

PRIVAT SONE: Himmelblått, over alt. Toppetasjen skjermes av halvhøye sidevegger.
PRIVAT SONE: Himmelblått, over alt. Toppetasjen skjermes av halvhøye sidevegger. Foto: FOTO: Rob`t Hart

Himmelblått på toppen

- I stedet for å bygge et nytt hus til familien helt i ukanten av byen, foreslo vi å utvide huset de allerede hadde på toppen, utdyper Knikker.

Tre kule sovrom formet som små hus

- Vi bygget tre småhus med soverom, ett til de voksne og et til hver av de to guttene. Den himmelblå fargen på de tre boligene og terrassen rundt er på samme tid i kontrast og i form i samspill med det historiske nabolaget, forklarer eksperten til bonytt.no

En blå krone på toppen

KUNSTNERISK: De lyseblå takformene blir som moderne kunst mot alt det grønne bak.
KUNSTNERISK: De lyseblå takformene blir som moderne kunst mot alt det grønne bak. Foto: FOTO: Rob`t Hart
KONTAKTSKAPENDE VINDUER: Det er god kontakt mellom gutteværelsene i Didden Village.
KONTAKTSKAPENDE VINDUER: Det er god kontakt mellom gutteværelsene i Didden Village. Foto: FOTO: Rob`t Hart

De tre små sovhusene danner er gruppe, nesten som en krone på toppen av det gamle teglhuset. En spiraltrapp leder opp til foreldrehuset, og en annen til guttenes soverom. I tillegg til å være bolig for familien inneholder dette gamle, monumentale teglhuset også atelier for parykkvirksomheten til familien Didden.

- Oppdelingen av takflaten skaper spennende soner og variasjon for familien, og øker bruksmilighetene markant, sier arkitekt Tord Kvien. Man kan også tenke seg at flere boenheter delte et slikt taklandskap.
- Oppdelingen av takflaten skaper spennende soner og variasjon for familien, og øker bruksmilighetene markant, sier arkitekt Tord Kvien. Man kan også tenke seg at flere boenheter delte et slikt taklandskap. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Gater og streder

Med rikelig med terrasseplass, lune kroker og smug mellom husene er dette blir dette arrangementet som en privat landsby.

Utedusj på hustaket

Småhusene har ellers takvinduer som gir innbyggerne utmerket lufting, kontakt mellom alle boenheter - og utsikt over gateløpene i nabolaget, samt over hele byen.

En dusj under åpen himmel og ditto basseng setter prikken over i-en på utelivet ute på Rotterdams tak.

Himmelsk atmosfære

Ved å male både ytterkledningen på husene og terrassegulvet med en himmelblå polyurethanemaling er atomfæren på taket helt himmelsk.

Forbindelse til det høye

Det lyseblå eksteriøret var for øvrig ideen til arkitekt og partner i MVRDV, Winy Maas.

EN PLASS I SOLEN: Mellom de tre sovehusene er det et stort, åpent rom. Det store foreldresoverommet til venstre, de to guttenes til høyre.
EN PLASS I SOLEN: Mellom de tre sovehusene er det et stort, åpent rom. Det store foreldresoverommet til venstre, de to guttenes til høyre. Foto: FOTO: Rob`t Hart
TRIVSEL PÅ TOPPEN: Rom som dette inspirerer til kreativ lek.
TRIVSEL PÅ TOPPEN: Rom som dette inspirerer til kreativ lek. Foto: FOTO: Rob`t Hart

- Denne lette fargen forbinder toppen av huset, kronen med himmelen, sa han til New York Times for tre år siden.

Tannpuss i det blå

Huseier Sjoerd Didden forteller til samme publikasjon at han har et ritual med tannpuss midt i dette knallblå miljøet, hver morgen. Det borger for en god start på dagen.

Måten denne utvidelsen er bygget opp på er ellers typisk for Maas måte å tenke på. Den handler om å bygge tett i byer. Brukes byarealene intensivt som dette blir det også lettere å bygge bærekraftige miljøer - igjen ifølge NYT.

Media elsker Didden Village-prosjektet

- Det er ganske interessant at dette lille prosjektet i Rotterdam har tiltrukket seg mye mer mediainteresse enn våre multi-millionprosjekter andre steder på kloden, er et annet sitat signert topparkitekt Winy Maas.

Høyt æret

HØYHUS: Soverrommene er kledd med lyse finerplater, helt til topps.
HØYHUS: Soverrommene er kledd med lyse finerplater, helt til topps. Foto: FOTO: Rob`t Hart
DOBLE TRAPPER: Her ser du hvordan de to spiraltrappene snor seg opp mot mot hver sine soverom på takområdet.
DOBLE TRAPPER: Her ser du hvordan de to spiraltrappene snor seg opp mot mot hver sine soverom på takområdet. Foto: RFOTO: Rob`t Hart
KULRUNDE FORMER: Interiør-arkitekturen er som eksteriøret, svært kreativ og uvant.
KULRUNDE FORMER: Interiør-arkitekturen er som eksteriøret, svært kreativ og uvant. Foto: FOTO: Rob`t Hart

Nylig mottok Maas den franske æreslegionen-ordenen for sitt arbeid med urbanisme og arkitektur i byer som Paris, Dijon og Bordeaux.

Kim Heinen
Kim Heinen Foto: FOTO: RM

Rotterdam er Hollands Manhattan

- Rotterdam er kjent for sin djerve, eksperimentelle arkitektur, og byen kalles ofte Hollands Manhattan, blant annet på grunn av prosjekter som dette Didden Village-huset av MVRDV. Vi er ikke redde for modig arkitektur, og dette imponerer mange turister, sier samfunnshistoriker Kim Heinen i Rotterdam Marketing.

Les også:

Her er Norges mest eksklusive postnumre

De verste oppussingstabbene på kjøkkenet

Under denne stålkuppelen finner du Norges kuleste bad

SAMSPILL: Den rustrøde bakveggen står utmerket til alle de lyse materialene - og den magiske spiraltrappen.
SAMSPILL: Den rustrøde bakveggen står utmerket til alle de lyse materialene - og den magiske spiraltrappen. Foto: FOTO: Rob`t Hart

Oslos kuleste loft

Se over 1000 inspirende interiørbilder

Få nyhetsbrev fra Klikk Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning