Arkitektur

Denne boligen ved Sognefjorden hylles i The New York Times

«Minner om operahuset i Oslo,» skriver avisen.

POPULÆRT HUS: Boligen i Mjømna i Gulen ved Sognefjorden tegnet av Todd Saunders ble nylig presentert i The New York Times. Huset fungerer både som hjem og arbeidsplass for webgründerne Njål Hansen Wilberg (35) og Linn Dyveke Wilberg (31).
POPULÆRT HUS: Boligen i Mjømna i Gulen ved Sognefjorden tegnet av Todd Saunders ble nylig presentert i The New York Times. Huset fungerer både som hjem og arbeidsplass for webgründerne Njål Hansen Wilberg (35) og Linn Dyveke Wilberg (31). Foto: FOTO: Saunders Architecture/Bent Rene´ Synnevaag
Publisert Oppdatert

Det dukker stadig opp eksempler på arkitektur i Norge med internasjonalt tilsnitt.

Norske arkitekter blir lagt merke til selv om boligen ligger i Østerdalens dype skoger.

Det er uansett ikke hverdagskost at et norsk bolighus blir presentert i The New York Times.

Men forrige uke kom dette huset i Mjømna i Gulen ved Sognefjorden virkelig på verdenskartet.

SPENNENDE BOLIG: Huset som har fått navnet Villa Morild sto ferdig i mai 2010. Det er på 246 kvadratmeter og inneholder fire soverom. Totalsummen for prosjektet endte på 5 millioner kroner.
SPENNENDE BOLIG: Huset som har fått navnet Villa Morild sto ferdig i mai 2010. Det er på 246 kvadratmeter og inneholder fire soverom. Totalsummen for prosjektet endte på 5 millioner kroner. Foto: FOTO: Saunders Architecture/Bent Rene´ Synnevaag

Bolig og kontor

Boligen er et toetasjes hus og fungerer som hjem og arbeidsplass for webgründerne Njål Hansen Wilberg (35) og Linn Dyveke Wilberg (31). Ekteparet driver selskapet Beat.no som er en musikk-streamingtjeneste tilsvarende Spotify og Wimp.

Her ved vakre Sognefjorden bor de med barna Ådne (5) og Ada (2).

- Vi ble veldig overrasket da avisen ringte, men det var selvsagt gøy, sier Linn Dyveke Wilberg til bonytt.no

Den amerikanske storavisen sammenligner huset med operaen i Bjørvika, ikke bare på grunn av arkitekturen, men også fordi veggene i dette huset er fullstappet med musikk.

VAKKER BELIGGENHET: Boligen i Mjømna sto ferdig i mai 2010 og er på 246 kvadratmeter. Totalsummen endte på 5 millioner kroner og er tegnet av arkitekt Todd Saunders.
VAKKER BELIGGENHET: Boligen i Mjømna sto ferdig i mai 2010 og er på 246 kvadratmeter. Totalsummen endte på 5 millioner kroner og er tegnet av arkitekt Todd Saunders. Foto: FOTO: Linn Dyveke Wilberg

Linn Wilberg forteller at journalisten fra The New York Times bodd hos dem et døgn. En hyggelig jordnær jente som hadde lest seg godt opp på nordisk arkitektur og kultur.

- Men det var nok uansett litt spesielt å komme ut hit til lille Mjømna, ler Linn.

Uvanlig bolig

Huset som har fått navnet Villa Morild er tegnet av Todd Saunders, en kanadiskfødt arkitekt med base i Bergen.

Ekteparet hadde et klart ønske om at huset skulle ha hjemmekontor som de ikke kunne se når de var hjemme, og at de heller ikke kunne se hjemmet når de var på jobb.

Resultatet ble bolig i førsteetasje og kontor i andreetasje. Det var denne kombinasjonen som avisen blant annet falt for, i tillegg til det noe uvanlige uttrykket.

Huset sto ferdig i mai 2010. Det er på 246 kvadratmeter og inneholder fire soverom. Totalsummen for hele prosjektet endte på 5 millioner kroner.

Bakgrunnen til den asymmetriske stilen er ifølge arkitekt Todd Saunders en kombinasjon av å oppnå best mulig orientering for hvert av rommene, og samtidig lage en serie med semi-åpne plasser rundt dem.

VELDIG GØY: Ekteparet og webgründerne Njål Hansen Wilberg (35) og Linn Dyveke Wilberg (31) ble overrasket da The New York Times ønsket å presentere deres hus.
VELDIG GØY: Ekteparet og webgründerne Njål Hansen Wilberg (35) og Linn Dyveke Wilberg (31) ble overrasket da The New York Times ønsket å presentere deres hus. Foto: FOTO: Beat.no

- Materialbruken er enkel. Fasaden er kledd i gran som er malt hvitt. Det gjorde vi for å få mer fokus på formen, forklarer Saunders i Saunders Architecture til bonytt.no.

Mange vinkler

Hovedfokuset var for øvrig å finne en god kombinasjon mellom jobb og hjem.

- Det er ikke så hyggelig å legge seg når du ser rett på kontoret. Da kan du i hvert fall bli drittlei jobben, så vi jobbet mye med denne problemstillingen, sier han.

Ifølge arkitekten følger huset boligområdets typologi, men har likevel en fremmed form med mange vinkler i forhold til resten av nabolaget.

NYSKAPENDE: Fremmed boligform med mange vinkler er deler av kjennetegnet til Villa Morild.
NYSKAPENDE: Fremmed boligform med mange vinkler er deler av kjennetegnet til Villa Morild. Foto: FOTO: Saunders Architecture/Bent Rene´ Synnevaag

Se flere bilder av huset her.

Les også:

Mor far og barn på 29 kvadratmeter

Her finner du de fineste interiørbildene

Dette huset er klemt på plass

10 fantastiske stuer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning