Eieren av huset ønsket seg en moderne bachelor pad.

NEDSLITT: Det originale murhuset hadde stått tomt lenge da eieren kjøpte det og bestemete seg for å få laget et tilbygg. © FOTO: Architecture Republic

Det finnes mange eksempler på hvordan et moderne tilbygg kan endre både uteseende og funksjonaliteten på et eldre bygg.

For byboere spesielt kan smarte tilbygg være en måte å skaffe seg mer plass - uten å måtte flytte til en mye dyrere bolig. Ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom ble dette gamle murhuset i Dublin også nettopp av denne grunn utvidet med et spennende tilbygg - i plast.

Det gamle to-etasjes murhuset på beskjedne 67 kvadratmeter er typisk for Dublin, hvor mange av byhusene stammer fra sent på 1700/tidlig på 1800-tallet, hvor arkitekturen var georgiansk. Husets nye eier ønsket seg en stilig bachelor pad midt i byen, og gikk derfor i gang med å undersøke hvilke muligheter som fantes for å gjøre det lille smale huset mer praktisk og luftig.

Gammelt murhus i Dublin fikk moderne påbygg i plast.

RENOVERING: Arkitektene fra Architecture Republic tok på seg jobben med å lage kul bachelor pad av dette gamle byhuset. © FOTO: Architecture Republic

Utvidet huset med nytt moderne tilbygg.

I BOKS: Det nye tilbygget festes på det gamle murhuset. © FOTO: Architecture Republic

Designermøbler tilfører en følelse av luksus.

BACHELOR PAD: Eieren av huset ønsket seg et moderne hjem med japansk følelse. © FOTO: Paul Tierney Photography

Arkitektene fra det anerkjente Dublin-firmaet Architecture Republic ble leid inn til jobben, og ifølge arkitekturnettstedet Arch Daily ble utfordringen å planlegge en utvidelse av huset som ville fungere på den nokså smale tomten.

Plastic House, som huset nå kalles, ligger plassert midt i en rekke med byhus, og er inndelt slik at på husets bakside er underetasje og hage på et nivå under gateplan. Prosjektet måtte derfor begynne med å først fjerne deler av et gammelt påbygg, før man kunne gå i gang med å grave ut tomten for å gjøre plass til det nye tilbygget.

Ronan Kenny fra Architecture Republic forklarer:

- Klienten som hadde kjøpt huset var ung, singel og reiste mye i forbindelse med sin jobb. Han ønsket seg et hjem som var luftig, åpent og moderne, med en slags japansk følelse av ro.

Dublin har mange georgianske hus i rød murstein.

GEORGIANSK: Arkitekturen i Dublin er preget av klassiske røde mursteinshus. © FOTO: Paul Tierney Photography

Hus som dette er svært vanlig i Dublin.

KLASSISK: Utformingen på dette murhuset er klassisk og vanlig i georgiansk arkitektur. © FOTO: Paul Tierney Photography

Denne spesifiseringen førte naturlig til at også indre vegger måtte bøte for at rommene skulle kunne åpnes og gi boligen en følelse av rom og luft. Teamet fra Archietcture Republic, under ledelse av Maxim Laroussi, gikk i gang med å planlegge påbygget, og kom raskt opp med en nokså unik løsning.

Etter utgravingen hadde hele huset fått to fulle etasjer, noe som skulle utnyttes ved hjelp av den nye konstruksjonen.

En korsformet boks ble utformet og skulle monteres direkte på huset.

- Vi valgte å benytte materialene stål og polykarbonat, både fordi dette er både spennende rent arkitektonisk, men også et materiale som er relativt kosteffektivt, forklarer Kenny til Klikk.no.

Gammelt mursteinhus i Dublin får et moderne påbygg i plast.

NYTT OG GAMMELT: Spennende møte mellom ny og gammel arkitektur i Dublin. © FOTO: Paul Tierney Photography

Veggene i polykarbonat slipper lyset gjennom.

LYSFONTENE: Lyskilder innlagt i den nye boksen er en spennende visuell effekt , spesielt på kveldstid. © FOTO: Paul Tierney Photography

Objektet som ble montert på huset fungerer omtrent som et stykke arkitektur som sprer seg ut fra en base. Her finnes nå både kjøkken, toalett, oppbevaring og trapp, alle som del av husets nye tilbygg. Oppholds- og spisesoner fordeles rundt de nye områdene.

Ovenfor dette skapes en slags plattform som gir plass til soverom, garderobe og hjemmekontor. De fire delene av konstruksjonen har alle forskjellige funksjoner. To, som strekker seg langs sideveggene, fungerer som garderober. På bakveggen strekker konstruksjonen seg utover to meter bak husets om en slags boks, og rommer våtrom. Her er taket er gjennomsiktig og man får dermed en unik opplevelse av himmelen over når man står i dusjen.

Spennende arkitektur i Dublin.

KLOSS: Den nye klossen har fått mye oppmerksomhet. © FOTO: Paul Tierney Photography

Interiøret i huset er japansk-inspirert og rolig.

ZEN: Eieren ønsket seg et hjem som var moderne og unikt. © FOTO: Paul Tierney Photography

Hele huset, bortsett fra bad- og våtrom, har en åpen planløsning. For arkitektene var dette litt av utfordringen, å skape en serie rom som fløt inn i hverandre, men som fortsatt skulle kunne defineres etter behov og bruk.

På denne måten får huset en praktisk planløsning og alle nødvendige funksjoner, til tross sin beskjedne størrelse.

-Ideen for klienten var at han ønsket seg en slags "bachelor pad", et loft-liknende hjem som var både urbant og moderne, forklarer Kenny hos Archietcture Republic.

- Vegger og soner, alt måtte ha en funksjon, og det var hele løsningen med den nye strukturen som skulle på.

- Både eieren av huset og vi ønsket også at tilbygget og huset skulle ha maksimal visuell effekt og være nyskapende på mange plan, avslutter Kenny.

Alt har sin plass i dette hjemmet.

SPENNENDE: Interiøret i det gamle murhuset har fått spennende og funksjonelle løsninger etter påbygget i plast stod ferdig. © FOTO: Paul Tierney Photography

Våtrommet har gjennomsiktig tak.

UNDER ÅPEN HIMMEL: Det må være en spesiell følelse å dusje i dette våtrommet. © FOTO: Paul Tierney Photography

Den nye påmonterte boksen er hovedsakelig produsert og formet i plast (polykarbonat). Denne lette strukturen er nå også byggets hovedkilde når det gjelder lys, spesielt på kveldstid. Lysrør er plassert inne i boksen, noe som gjør at den fyller hele boligen med lys, og fra utsiden fremstår som en gigantisk kunstinstallasjon.

Spennende møte mellom moderne og historisk i Dublin.

KJØKKEN: Kjøkkenet er en del av husets nye påbygg. © FOTO: Paul Tierney Photography

Illustrasjon av hvordan planløsningen skulle fungere.

SMARTE LØSNINGER: Slik ble huset etter arkitektenes smarte løsninger kom på plass. © Illustration by Architecture Republic

Arkitektene fra Architecture Republic, under ledelse av Maxim Laroussi har de siste årene vunnet mange priser for sitt arbeide, både i Irland, men også internasjonalt. Plastic House har også vunnet flere priser for sin spennende arkitektur og nye måter å tenke på.

Huset har siden det stod ferdig i 2009 blitt brukt til både motefotograferinger, kunstutstillinger og har blitt vist frem i arkitektur- og designmagasiner i flere land.

Spennende arkitektur i Irland.

PLANLEGGING: Arkitektene fra Architecture Republic ønsket å gi kunden et unikt hus. © Illustration by Architecture Republic

Gammelt mursteinhus i Dublin får et moderne påbygg i plast.

MODELL: Slik så arkitektene for seg huset etter påbyggingen. © Illustration by Architecture Republic

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!