Hotellrom-båt på taket av Queen Elizabeth Hall i London

Bo i en båt - midt i London

Hotellet har ett rom - og alle vil bo her.

Båt på taket: Prosjektet med navnet: A Room for London, skulle i utgangspunktet bare stå i ett år, men på grunn av den overveldende interessen har båten fått stå inntil videre.
Båt på taket: Prosjektet med navnet: A Room for London, skulle i utgangspunktet bare stå i ett år, men på grunn av den overveldende interessen har båten fått stå inntil videre. Foto: Foto: Living Architecture
Publisert Oppdatert

Living Architecture og kunstorganisasjon Artangel har montert en båt på taket av Queen Elizabeth Hall langs Themsen i London. Prosjektet med navnet A Room for London skulle i utgangspunktet kun stå i ett år (2012), men på grunn av den overveldende interessen har båten fått stå inntil videre.

Utleievirksomheten er det Living Architecture som står for. En organisasjon som leier ut flere prisbelønte ferieboliger. Konseptet ønsker å gi vanlige folk mulighet til å bo i "et fint stykke arkitektur", som det heter, om enn for bare noen få dager. Alain de Botton, grunnlegger og creative director for Living Architecture, ble tatt på sengen av den voldsomme interessen. Titusenvis av mennesker har forsøkt å bestille rom. September og oktober ble raskt fullbooket i sommer. Nå åpner snart hotellet opp for nye bookinger for november og desember. Detaljer om dette kan du lese mer om her.

Living Architecture er en sosial bedrift dedikert til å hjelpe arkitekter i verdensklasse til å bygge hus til alle. Demokratisk arkitektur, kan du godt kalle det. Noen av husene de har fått bygget er: Balancing Barn tegnet av arkitektkontoret MVRDV, som har fått mye oppmerksomhet på grunn av den noe originale utformingen. Det samme har The Dune House, tegnet av det norske arkitektkontoret Jarmund/Vigsnæs arkitekter.

Living Architecture er en organisasjon som leier ut flere prisbelønte ferieboliger. Konseptet ønsker å gi vanlige folk mulighet til å bo i et fint stykke arkitektur.
Living Architecture er en organisasjon som leier ut flere prisbelønte ferieboliger. Konseptet ønsker å gi vanlige folk mulighet til å bo i et fint stykke arkitektur. Foto: Foto: Living Architecture
Om bord blir gjestene invitert til å fylle en loggbok med informasjon om hva de har opplevd i løpet av sitt opphold. Bildet viser kjøkkenet.
Om bord blir gjestene invitert til å fylle en loggbok med informasjon om hva de har opplevd i løpet av sitt opphold. Bildet viser kjøkkenet. Foto: Foto: Living Architecture

Gir nytt perspektiv

A Room for London er mildt sagt et annerledes overnattingssted - og så dagens lys etter en arkitekturkonkurranse. Målet med båten var å gi folk et nytt perspektiv på Themsen. Et tilfluktssted og refleksjon midt i trafikkflyten i London. Nedre og øvre dekk skal gi fantastisk utsikt, natt og dag. Her ser du London-panorama som strekker seg fra Big Ben til St Paul-katedralen. Innvendig er båten utformet med spennende kriker og kroker og alle de goder du kan forvente på et hotell.

Det er David Kohn som er arkitekt for prosjektet i samarbeid med kunstneren Fiona Banner. Leiligheten er modellert på en elvebåt som reiste til Kongo i det nittende århundre, og har en pyramideformet stålmast. For denne båten fikk David Kohn en RIBA London Regional Award 2013. A Room for London, ble også nominert til Designs of the Year 2013.

Panorama over London

For utformingen av båten fikk arkitekt David Kohn en RIBA London Regional Award 2013.
For utformingen av båten fikk arkitekt David Kohn en RIBA London Regional Award 2013. Foto: Foto: Living Architecture
På ettromshotellet er det plass til opptil 2 personer. Soverommet har panoramautsikt over London.
På ettromshotellet er det plass til opptil 2 personer. Soverommet har panoramautsikt over London. Foto: Foto: Living Architecture

Ved ankomst «om bord», blir gjestene invitert til å fylle en loggbok med informasjon om hva de har opplevd i løpet av sitt opphold, ut av vinduet så mye som i seg selv. Nedre og øvre dekk er i tre. Det er soverom, kjøkken, spisebord, internettilgang og bibliotek. Det er plass til opptil 2 personer. Soverommet har panoramautsikt over London. Sengen kan gjøres opp enten som en dobbeltseng eller enkeltseng. Ved siden av kjøkken er det et eget bad, med toalett og dusj. Badet spenner over hele bredden av båten. På øvre dekk (tilgjengelig bare med stige) er det en "bro", med et åttekantet bibliotek og et skrivebord hvor man kan se ut over Themsen.

Ingen bolig for fremtiden

På nettsiden til A Room for London gjøres det oppmerksom på at Southbank Centre driver mange aktiviteter og festivaler gjennom hele året, noe som kombinert med beliggenhet i det sentrale London betyr at A Room for London vil være gjenstand for en viss støy. Til båten kommer du for øvrig ved hjelp av en heis. The New York Times-skribent Elias Redstone kaller prosjektet en "fantastisk surrealistisk visjon".

Til båten kommer du ved hjelp av en heis
Til båten kommer du ved hjelp av en heis Foto: Foto: Living Architecture
The New York Times-skribent Elias Redstone kaller prosjektet en fantastisk surrealistisk visjon.
The New York Times-skribent Elias Redstone kaller prosjektet en fantastisk surrealistisk visjon. Foto: Foto: Living Architecture

The Observer kritiker Rowan Moore er noe mer lavmælt og omtaler det som hyggelig og godt laget, men advarer leserne mot at de ikke må bli desillusjonert. Dette er ikke et urbant hjelpemiddel, altså ikke en prototype for hvordan vi skal bo i fremtiden... Men moro er det.

Les også:

Den spektakulære avlange hytta i Ål er tegnet av en arkitektstudent

Her er Norges drømmebolig 2013

Living Architecture er en sosial bedrift dedikert til å hjelpe arkitekter i verdensklasse til å bygge hus som vanlige folk kan leie.
Living Architecture er en sosial bedrift dedikert til å hjelpe arkitekter i verdensklasse til å bygge hus som vanlige folk kan leie. Foto: Foto: Living Architecture

Denne doen gjør nesten hele jobben

Denne vanvittige låven kan du bo i

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning