Artkitekttegnet hytte

En moderne villmarkshytte

Esten Aas-Eng ønsket seg en røff og moderne villmarkshytte, bygd på en måte som speilet omgivelsene. Resultatet er en hytte som er så spesiell at den har skapt debatt i lokalsamfunnet i Tolga.

Sist oppdatert

Hyttefakta

Beliggenhet: Øversjødalen, Tolga kommune i Hedmark.

Eier: Esten Aas-Eng

Arkitekt: Sivilarkitekt MNAL Odd Haslestad i Arkitektkontoret Eide og Haslestad AS

Byggeår: 2007/2008

Hyttetype: Arkitekttegnet i massivtre.

Byggemester: Ole Ivar Hørven

Brutto areal: Ca. 70 kvm

Rominndeling: Stue, spisestue, kjøkken i åpen løsning, to soverom, hems på ca. 22 kvm med 12 kvm bruksareal. Bad og badstue.

Byggmateriale: Massivtre fra den tyske produsenten Holz 100.

Utvendig og innvendig kledning: Malmfuru som ytterste lag. Gran innvendig.

Tak: Kompakt massivtre med ytterste lag i malmfuru.

Peis: Contura 650, Kakkel og peisspesialisten, Varmefag i Drøbak.

Kjøkken: Blå høyglans fra Ikea.

Gulv: Grå fliser i hovedrom. Furu på soverom og hems. Hvite fliser på bad.

Fasiliteter: Strøm, vei til hyttevegg, vann fra bygdas vannverk.

Med en dramatisk form, bratte vinkler og lys og luft som hovedingredienser, har Esten Aas-Eng, sammen med arkitekt Odd Haslestad, skapt en hytte han kan identifisere seg med.

Vi befinner oss 900 meter over havet, i Øversjødalen, noen mil fra det mer kjente tettstedet Røros og fantastiske Femundsmarka.

Les også: Slik blir gjesterommet trivelig

Skapte debatt

Han har valgt å bygge en hytte med en form som passer det flotte området. I tillegg var det viktig at hytta skulle være både miljøvennlig, praktisk, lys og luftig.

Han tok kontakt med sivilarkitekt MNAL Odd Haslestad. Sammen har de formet en unik hytte tilpasset området og eieren.

Arkitekturen er såpass spesiell at det kom reaksjoner fra omgivelsene.

- Hyttas arkitektur representerte noe nytt her oppe. De hyttene som er her, har stort sett en tradisjonell stil. Det måtte jo komme noen reaksjoner da denne ble bygget..

Les også: Slik skattlegges hytta

Saken ble i forkant tatt opp i formannskapet i kommunen, og med bakgrunn i denne søknaden og en tilsvarende i Vingelen, gikk det en debatt om moderne arkitektur i hyttebygging i kommunen. Konklusjonen ble at dette var en fremtidsrettet og spennende hytte som speiler samtiden. Esten fikk byggetillatelse, og etter det gikk byggingen i en rasende fart.

Miljøbasert komfort

Da hytta var vel oppe, var det Estens tur til å finne frem verktøyet. Sammen med arkitekten utformet han billige, funksjonelle og lettstelte løsninger.

Hytta er på ett plan med en hems i den fremskutte delen. Her har Esten laget et lite gjesterom med åpen glassvegg mot den fantastiske fjellmassivet rundt. I første etasje valgte han å legge fliser på gulvene.

- Planløsningen og arkitekturen er i første omgang miljøbestemte. Men det skal også være funksjonelt. Siden hovedrommene ligger i flukt med terrenget, og de store vinduene lar naturen være rådende i forhold til fargene, var det også riktig å legge røffe og slitesterke fliser på gulvene - som gråstein, forteller Esten. Han har brukt lokale krefter til både rør, elinstallasjoner, grunnarbeid og selve byggingen.

Les også: Massivtre den nye byggeformen

Hytta er svært moderne med varmekabler i hovedrommene, vannklosett, dusj, vaskemaskin, badstue og kjøkken med alle fasiliteter, inklusive en oppvaskmaskin. Grå- og sortvann renses via en nedgravd slynge i et såkalt dryppslangeanlegg.

- Selv om man bygger utenfor allfarvei og holder det miljøvennlig, betyr ikke det at man må kutte på komforten. Hytta er så enkel og komfortabel som den ser ut som. Moderne linjer, lys og luft og ikke minst en tilnærming til omgivelsene, gjør at den er et godt eksempel på samtiden vi nå lever i, mener Esten Aas-Eng.

Les også:

Komfort på hytta uten strøm

Bruk mobilen som gps

INSPIRERT AV OMGIVELSENE: Et massivt fjellkjede omslutter den moderne hytta med elementene som lener seg mot hverandre.
INSPIRERT AV OMGIVELSENE: Et massivt fjellkjede omslutter den moderne hytta med elementene som lener seg mot hverandre. Foto: Frode Larsen

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også