Sverre Julsrud Kristiansen

Her er det eiendomsskatt

Har hyttekommunen din innført utvidet eiendomsskatt som også gjelder hytter? Sjekk her.

Stadig flere kommuner utvider eiendomsskatten til også å gjelde hytter. Nå frykter hyttefolket at populære områder blir forebholdt de rikeste.

Hytteliv har fått Skattebetalerforeningen til å regne ut hvor mye eiendomsskatten utgjør pr. år for hytteeiere med utgangspunkt i den høyeste og den laveste promillesatsen.

Lurer du på om det er hytteskatt i din kommune? Les her!

Les også: Huseiersjefen får eiendomsskatt

Hyttas verdi i kr.

Høyeste sats

(7 promille)

Laveste sats

(2 promille)

1,5 millioner

10 500 kr.

3000 kr.

4 millioner

28 000 kr.

8000 kr.

8 millioner

56 000 kr.

16 000 kr.

Les også: Slik sikrer du mot hytteinnbrudd

Slik er skattereglene:

Ved innføring av eiendomsskatt i en kommune skal man første år bruke to promille som sats. Denne kan øke med inntil to promille hvert år inntil maksgrensen på syv promille.

Utvides området for eiendomsskatt til å inkludere fritidsboliger, kan satsen som gjelder for øvrige deler av kommunen benyttes.

Er satsen fire promille, kan denne også gjelde for fritidsboliger. Kommunene kan da øke til seks promille året etter, men dette må i tilfelle gjelde alle.

Kilde: Skattebetalerforeningen

- Eksempelet med høyeste promillesats og full markedsverdi vil hytteeiere sjelden oppleve, fordi de fleste kommuner ikke benytter full markedsverdi i beregningen, forklarer administrerende direktør Jon H. Stordrange.

* Ved individuell taksering av hver enkelt eiendom, legges verdien stort sett på 75 til 90 prosent av forventet omsetningsverdi. I tillegg er det mange kommuner som legger til grunn av man bare skal bruke en viss prosentsats av takst som skattegrunnlag.

Eksempel: Takst 3 millioner, 30 prosent som skattegrunnlag og 5 promille i sats gir en eiendomsskatt på 4.500 kroner.

* Mange kommuner benytter såkalte sjablongsatser. De tar da utgangspunkt i en viss kvadratmeterpris, multipliserer med antall kvadratmeter og justerer for beliggenhet og standard ved hjelp av faktorsatser.

* I tillegg benytter en del kommuner bunnfradrag for at mindre eiendommer skal slippe helt eller få lav eiendomsskatt.

Eksempel: Takst 3 millioner, bunnfradrag 1 million og 5 promille i sats gir 10 000 i eiendomsskatt.

Les også:

Test av dunjakke til friluftsbruk

Redd for å miste jobben?

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!