Stell av barnehud

Mine 5 tips for å ta vare på barnehuden

Trenger slett ikke være vanskelig!

STELL AV BARNEHUDEN: Her deler jeg mine 5 tips for enkelt stell av barnehuden.
STELL AV BARNEHUDEN: Her deler jeg mine 5 tips for enkelt stell av barnehuden. Foto: Maja Moan
Publisert Oppdatert

Uavhengig om du har ett eller flere barn, kan jeg forestille meg at du som mamma eller pappa i tide og utide bekymrer deg for barnet ditt. Jeg ble mamma for første gang for to år siden. Spennende, skummelt, drømmende, skremmende. Fra spebarn til baby, fra baby til gutt gjør jeg og min mann det vi mener er best for vårt barn. Likevel stiller vi oss spørsmål som «er dette rett?», «hva om …?», «tenk hvis …?».

Jeg bestemte meg derfor for å gjøre hverdagen litt lettere, ved å eliminere bort en del av usikkerheten vår. Vi startet med å ta enklere valg for å ta vare på barnehuden. Om ikke det ble en bekymringsløs hverdag, ble foreldrerollen hvert fall preget av litt mindre usikkerhet.

DELER SINE TIPS: Småbarnsmamma Martine Borge deler her sine tips om stell av barnehud
DELER SINE TIPS: Småbarnsmamma Martine Borge deler her sine tips om stell av barnehud Foto: Privat

Jeg har samlet sammen mine 5 beste tips for å ta vare på barnehuden.

1. Tåler barnet mitt parfymert vaskemiddel og tøymykner?

Dette spørsmål gikk på repeat i hodet mitt hver gang jeg stakk nesen ned i flasken med tøymykner som duftet lavendel. «Det lukter så godt, men er denne parfymen ok for huden til barnet mitt?». En bekymring mindre, jeg gikk til innkjøp av parfymefri og skånsomt vaskemiddel og tøymykner fra Neutral.

2. Må klær og sengetøy vaskes før bruk?

Klær og sengetøy kan inneholde rester fra kjemikaler fra der tøyet er produsert. Mange reagerer ikke på det, men noen gjør. En bekymring mindre – vask klær og sengetøy i maskinen når det er nyinnkjøpt. Da slipper du å ofre en eneste tanke til spørsmål som «kan barnet mitt reagere på dette?».

3. Reagerer barnet mitt på ull mot huden? Noen barn har hud som reagerer lette enn andre. Har du et barn med en litt ømfintlig hud, unngå ull rett på kroppen. Det kan gjøre huden til barnet ditt irritert og eksem kan oppstå (snakker av erfaring). En tynn body av bomull under ullplagg er mykere for babyhuden.

4. Hvor ofte skal jeg bade barnet mitt, og med hvilke produkter?

Hos oss ble bading fort en del av ruinen før legging, mest for kosen sin skyld. I butikkhyllen finner du alt fra badeolje, badeskum, badevask, sjampo, body lotion, zinksalve – noen med duft, andre uten. For oss som badet såpass ofte ble spørsmål knyttet til bruk av såpe og produkter stilt, og vi ble usikre. Vi gikk derfor til innkjøp av skånsomme produkter, helt uten parfyme. Da slapp vi å bekymre oss for om huden til gutten vår skulle reagere på bruken av såpe.

5. Barnet mitt liker verken vasking av hår eller innsmøring av krem, hva gjør jeg?

Noen aktiviteter er mindre populær enn andre. Det er frustrerende når en koselig badestund avsluttes med hyl og skrik fordi barnet ikke vil vaske håret eller smøres med krem. Mitt tips er å gjøre det sammen med barnet. Vis hvordan man unngår vann i øynene ved å bøye hode bak når strålen treffer hode. La barnet prøve å vaske av såpen fra ditt hår, og vis at vann bare er gøy. Når badestunden er ferdig, la barnet smøre krem på huden din – eller kanskje dere kan lage et ansikt med kremen før den smøres ut. Triks som dette har gjort at vi 9 av 10 ganger har et smilende og fornøyd barn, selv etter vasking av hår og innsmøring av krem.

Det er ikke sikkert alle mine tips passer for deg – men om det kan gjøre at du får noen bekymringer mindre, er jeg mer enn fornøyd. Det gjelder å finne de lette og smarte løsningene og dele tips, fra en forelder til en annen. Og husk! Du gjør en fantastisk jobb og barnet ditt er heldig som har akkurat deg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning