Huskeliste for barnehagestart!

Å starte i barnehage innebærer nye plagg i minstens garderobe. Gjør noen smarte valg i klesveien som sikrer at barnet ditt får praktiske og behagelige dager i lek og aktivitet.

La barna boltre seg i klær som tåler lek og moro!
La barna boltre seg i klær som tåler lek og moro!
Publisert Oppdatert

Små barn fryder seg over regnværsdager, og leker gjerne i plaskedammer mens dråpene faller ned fra himmelen. Her gjelder det å kle dem riktig, slik at de får beholde gleden i stedet for å kjenne at klær blir fuktige og føttene kalde av regnvann! Velg en regnbukse som har stropper over skuldrene, slik at lengden kan reguleres for å sikre at buksen sitter godt på. Strikker nederst på bena sørger for at regnvannet ikke renner inn under aktivitet.

Pass på at det er god plass under yttertøyet!
Pass på at det er god plass under yttertøyet!

Den norske vinteren er ofte preget av våt snø og slaps, så velg gjerne en litt romslig størrelse på bukse og jakke, slik at det er mulig å trekke regntøyet utenpå parkdressen når det blir kaldere ute. En sydvest er supert - mange barn liker ikke å ha på seg hetten på regnjakken, og skyver den av seg. Sydvesten sitter godt og sørger for at det ikke kommer vann i ansiktet. Gummistøvler med plass til en varm sokk er et godt valg for høsten. Velg gjerne en støvel med uttakbart fôr, det gjør det enklere å få tørket støvelen ordentlig mellom bruk.

På regnværsdager trenger du:

Barn trives best i myke komfortable klær.
Barn trives best i myke komfortable klær.

● Regnbukse

● Regnjakke

● Sydvest

● Gummistøvler

● Regnvotter på kaldere dager

● Tynn lue i bomull eller ull til å ha under sydvest eller hette

Innelek i myke plagg

– Innetid, roper barnehagebarna og løper mot inngangsdøren. Etter lek i det fri, er det godt å roe seg ned med klosser, tegning eller andre aktiviteter. Erfarne barnehageansatte understreker gjerne hvor viktig det er at barna har på seg myke klær innerst som er lette å bevege seg i, og som hjelper kroppen regulere varmen. Bomull er fint så lenge sensommervarmen ligger i luften, deretter er ull en sikker vinner også for de yngste. Har du en gutt eller jente som liker å pynte seg? Pass på at den stive penkjolen blir igjen, og velg heller et alternativ som sørger for komfort så vel som stil. Sjekk høstens nyheter her:

Velg myke klær for dem som vil pynte seg.
Velg myke klær for dem som vil pynte seg.

Tips til gode inneklær:

● Sett med longs og genser i tynn ull

● Velg innesko som lar foten få «puste», sitter godt på foten og har en god såle

● Bukser og gensere som tåler å krabbes og lekes i - sats på gode tekstiler som ikke slites i stykker med en gang.

Ut på tur - aldri sur

Det er som kjent ikke været det er noe feil med, men klærne. Når små barn skal på tur med barnehagen, er det viktig at de er kledd for å holde varmen - samtidig som de heller ikke skal bli for varme. Lag på lag gjør det mulig å regulere temperaturen ved å åpne en glidelås, eller ta av et mellomlag og legge i tursekken. Begynn med tynne og myke klær innerst - igjen er bomull fint i den varmere årstiden, mens et ullsett er et godt valg fra høst til vår. Deretter gjelder det å se an vær og gradestokk. Noen ganger holder det med en parkdress utenpå - enten uforet for tidlige høstdager, eller foret for kaldere tider - mens det andre ganger er aktuelt med et mellomlag i ull eller fleece.

Invester i en god parkdress.
Invester i en god parkdress.

Utstyr for turdagen:

● Parkdress

● Ullsett eller bukse og genser i behagelig bomull

● Mellomlagsklær i fleece eller ull

● Tynne ullsokker fra høst til vår

● Lue i bomull eller ull - avhengig av temperaturen

● Hals i tynn ull for kaldere dager

En tynn lue kan være lurt om det er kjølig.
En tynn lue kan være lurt om det er kjølig.

● Vanter eller votter

● En tursekk med brystrem

● Skotøy som sitter godt på foten uten å bli trange - for små sko eller støvler hindrer luftsirkulasjon og gjør foten kald

● En ullsåle i støvel eller sko på kjølige dager

Tips: Husk å navne klær, matbokser og andre ting som barnet har med seg i barnehagen. En merkepenn er praktisk å ha tilgjengelig både hjemme og på garderobeplassen i barnehagen.

Finn masse gode plagg for barnehagebarna her:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning