Gjør hjemmet trygt for babyen

Når du får en baby i huset, er det ofte mange bekymringer å forholde seg til. Her er noe av det du bør tenke på for å gjøre huset og livet trygt for den lille.

Publisert Oppdatert

De fleste kjenner til de mest åpenbare farene i huset, men allikevel er det nok mange ting du ikke har tenkt på. Du kan ikke sikre deg mot alt, men enkelte risikofaktorer kan lett fjernes, eller reduseres. Husk at det ofte er når barnet går fra et utviklingstrinn til et annet at risikoen for ulykker er størst.

Utviklingen går fort

Babyen utvikler seg fort, og det er veldig ulikt hvor raskt et lite menneske beveger seg fra et steg i utviklingen til et annet. Da gjelder prinsippet om å være føre var, slik at du fanger opp farene før uhellet er ute. Babyens første leveår brukes på å tilegne seg så mye kunnskap og viten om omverdenen sin som mulig. Dette fører med seg en ustoppelig nysgjerrighet og vil gjøre at de rører ved, smaker på og strekker seg etter alt som kommer i deres nærhet så snart de kan. Fra det øyeblikket de klarer å snu seg fra enten mage til rygg eller omvendt, er det stor sjanse for at de for eksempel kan rulle ned fra et høytstående stellebord, og for noen kan dette skje allerede i 2-3 måneders alder.

Søvn

Babyer skal sove på ryggen for å forebygge krybbedød. Bruk en fast madrass og la barnet sove i egen seng på foreldrenes soverom i starten. Unngå å ha puter, store bamser eller lignende i sengen sammen med barnet. Ikke la barnets ansikt bli tildekket under søvn og pass på at barnet ikke blir for varmt. Sørg også for at sengen og lekegrinda har en avstand mellom sprinklene som ikke er større enn 7,5 cm og sider som er minst 60 cm høye fra der barnet kan stå.

Baby på tur

I bil må du bruke en godkjent bilstol som er tilpasset til spedbarn, og det anbefales at den er montert mot kjøreretningen. Den skal ikke stå i forsetet, der det er en aktiv kollisjonspute. Premature barn eller andre barn som må ligge flatt kan festes i babykrybbe som festes på tvers i bilsetet.

Barnet bør være 6 måneder før det tas med i pulk. Barn under denne alderen er spesielt utsatte for hjernerystelse, forfrysning og overoppheting

Barnevogn og babystol

Sjekk at bagen er godt festet til understellet. Bruk et nett for å beskytte mot insekter og at katter kommer opp i vognen når og hvis barnet sover ute. La det være luft over barnets ansikt. Babystol eller vippe skal alltid stå på gulvet, så unngår du at den faller ned fra bord eller sofa.

Pass på at du alltid har det du trenger i næheten når barnet skal stelles eller ligger på høye steder.
Pass på at du alltid har det du trenger i næheten når barnet skal stelles eller ligger på høye steder.

Bad og stell

Gå aldri fra barnet på stelleplassen eller stellebordet – barnet ditt kan plutselig bevege seg mer enn du er forberedt på. Ved stelletid bør du sørge for at alt du trenger er innen rekkevidde. Ta babyen med deg dersom du må forlate stelleplassen. Badevannet bør ikke være mer enn 37 grader. Barnehud er ømfintlig, og forbrenningsskader kan oppstå helt ned til 40 grader. Temperaturen kan kontrolleres med et termometer eller putt din egen albue i vannet. Gå aldri fra babyen under bading.

Kvelningsfarer

Sjekk regelmessig smokker og flasker og sørg for at smokken er hel og at sugedelen sitter fast i beskyttelsesbrikken. Hold deg i nærheten når barnet drikker og etter hvert spiser, siden de kan svelge feil. Pass på at leker og utstyr er av god sikkerhetsmessig kvalitet, passer barnets alder og utviklingstrinn og har CE-merking. Babyer putter ting i munnen, så sørg for at alt er så rent som mulig og sjekk lekene regelmessig for å fjerne evt. løse deler.

Fall og hjernerystelse

Barn som slår hodet kan lett få hjernerystelse. Det kan være en liten hjernerystelse, hvor barnet har vært bevisstløst bare et øyeblikk, eller en kraftig hjernerystelse, hvor barnet har vært bevisstløst i flere minutter. Bli hos barnet og kontroller pust og bevissthet og prat rolig med det. Du bør alltid oppsøke lege ved mistanke om hjernerystelse. . Hvis barnet ikke kommer til seg selv, legger du barnet på siden (sideleie) for å sikre frie luftveier. Ring deretter 113 øyeblikkelig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning