Få mer ut av klærne – og god samvittighet

Få mer ut av klærne – og god samvittighet Å leve bærekraftig er ingen kunst. Med litt tilrettelegging kan vi med enkle grep spare miljøet for unødvendig bruk av ressurser. Bærekraftighet handler om å spare på jordens ressurser.

Om vi gir plaggene lang levetid, sparer vi på ressursene.
Om vi gir plaggene lang levetid, sparer vi på ressursene.
Publisert Oppdatert

Bærekraftighet handler om å spare på jordens ressurser. Det høres kanskje svulstig ut, men det er enklere enn man skulle tro. I klesindustrien er ansvaret todelt. Produksjonen av plagget skal være bærekraftig, og forbrukeren må forvalte plagget bærekraftig. Hos Polarn O´Pyret har vi lenge fokusert på bærekraftig produksjon – men nå ønsker vi å ta det et steg lenger.

Bærekraftig produksjon

Å gi plaggene lang levetid er målet, da sparer vi miljøet for unødvendig bruk av ressurser. Ansvaret er todelt. Men mye er gjort om merkevarene oppfyller visse krav i produksjonen. Dernest må du som forbruker forvalte plagget med omhu – litt lenger ned på siden finner du inspirasjon til hvordan! Merkevarer som ønsker å produsere klær på en bærekraftig måte, må sørge for best mulig kvalitet, miljøvennlige materialer og aller helst et klassisk design som varer lenger enn én sesong. Dette er faktorer som står sentralt hos Polarn O Pyret.

I forlengelsen av vårt langvarige fokus på bærekraftighet har vi derfor lansert konseptet Po.P Cares, som omfatter alt som omhandler bærekraft hos oss. Konseptet er enkelt! – For oss er det viktig å gi klærne et langt liv. Målet er minst tre barn i hvert plagg, sier administrerende direktør Nanna Hedlund. Et hårete mål? Kanskje. Men allerede brukes halvparten av våre nyfødt-klær av tre barn, og ambisjonene strekker seg høyere enn som så. Vi ønsker å implementere konseptet på alle plaggene vi produserer. Plaggene må tåle mye- og tøff bruk, all slags vær, utallige vask og fremdeles skal de ikke miste passformen, om de skal kunne gå i arv. Med dette målet er det åpenbart at det er mye fokus på kvalitet i Polarn-universet.

Plagg som tåler mye, kan gå i arv i årevis.
Plagg som tåler mye, kan gå i arv i årevis.

ECO sertifisering

Bærekraftige materialer er også essensielt i bærekraftig klesproduksjon. Når miljøvennlige materialer møter våre krav til kvalitet er det et åpenbart valg for oss. Og for å gjøre det enda synligere for kunden merker vi klærne som er laget av miljøvennlige materialer med ECO. ECO står for Environmentally Conscious Option, og er vår egen merking for bærekraft.

Plaggene som merkes med ECO er sertifisert av Global Organic Textile Standard, Better Cotton Initiative, produsert i økologisk bomull, eller gjenvunnet polyester og polyamid. Allerede er hele nyfødtkolleksjonen ECO-merket og resten står for tur! I tråd med vårt fokus på kvalitet og bærekraftige materialer, ønsker vi også å gjøre det enklere for kunden å gi plagget lang levetid.

DIY og arv

Som alle vet gjennomgår barneklær mye. Trær skal klatres i, gjerder skal bestiges, og sparkesykler skal manøvreres. Da blir det rifter og hull i klærne, det er uunngåelig. Men plagget kan fortsatt ha mange gode år foran seg likevel!

For å gjøre det litt enklere for kunden har vi lansert en reparasjonsservice, som en del av Po.P Cares konseptet. I butikk kan du levere yttertøy til reparasjon, eller kjøpe et eget reparasjonssett og kaste deg på DIY-bølgen. Da kan du, eller vi, enkelt lappe ytterplagget som ble perforert av en pinne, eller fikse glidelåsen som omsider ga etter, etter mye lugging og herjing, og plagget blir så godt som nytt. Neste gang er det minstemann som begir seg ut på nye eventyr i det samme plagget. Og dernest søskenbarnet. Er det ikke flere i arverekken kan plagget havne hos nye eventyrere gjennom Fretex, UFF eller andre gjenbruks-organisasjoner.

Siste stopp - Upcycling

Om plagget til slutt ikke lenger fyller sin funksjon kan det bli noe nytt! Finn inspirasjon til hvordan plaggene kan ta nye former og tjene en helt annen hensikt i husholdningen her:

Kort oppsummert: Følg disse punktene og bidra til å redusere unødvendig ressursbruk, sammen når vi målet om tre barn i hvert plagg!

Gjenvinning og gjenbruk har stor verdi.
Gjenvinning og gjenbruk har stor verdi.

• Velg kvalitetsplagg.

• DIY! Lapp rifter og hull, og sy der det trengs.

• La plaggene gå i arv.

• Upcycle! Redesign er like gøy som det er bærekraftig.

• Levér plagget på en gjenbruksstasjon. Selv ikke utslitte plagg bør gå i søppelkassa. Gjenvinning eller like viktig som gjenbruk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning