Thea Steen (26) er død

Journalisten tapte kampen mot livmorhalskreft.

THEA STEEN fikk livmorhalskreft som 25-åring. Natt til søndag 17. juli, døde Steen.
THEA STEEN fikk livmorhalskreft som 25-åring. Natt til søndag 17. juli, døde Steen. Foto: Kjersti Westeng (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

Den 26 år gamle journalisten Thea Steen tapte kampen mot livmorhalskreft natt til søndag 17. juli. Det skriver familien til Steen på hennes egen blogg.

Les også: Thea fikk livmorhalskreft: - Det aller verste er dødsangsten

Steen ble diagnostisert med livmorhalskreft i 2015. Stavanger-jenta hadde nettopp flyttet til New York for å arbeide som frilansjournalist. Det var etter et legebesøk at den da 25 år gamle jenta fikk beskjed om at hun hadde en godartet svulst i livmorhalsen. Etter flere prøver viste det seg at legene hadde tatt feil. Svulsten var ikke godartet.

- Jeg ringte mamma. Hun var rolig og fatta, fortalte meg at dette kom til å gå bra. Jeg tenkte at jeg måtte hjem til Norge. To dager senere var jeg i Stavanger, fortalte Steen til Side2 i juli 2015.

Les også: Kreftsyke Thea Steen: - Det skal vel egentlig ikke være så big deal å være hårløs i 2016, skal det?

Hjalp 6000 kvinner

Etter hun hadde fått kreftdiagnosen, valgte Steen å fokusere på hvordan hun kunne hjelpe andre kvinner å oppdage eventuell livmorhalskreft tidlig. I september 2015 lanserte hun kampanjen #sjekkdeg, der hun, i samarbeid med Kreftforeningen og Det Nye, oppfordret kvinner til å ta celleprøve.

Foto: Privat (Thea Steen)

Kampanjen var en kjempesuksess. Ifølge Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, hadde Theas kampanje stor effekt. 6000 flere unge kvinner testet seg, hvorav 500 hadde celleforandringer. I aldersgruppen 25-29 år har antall kvinner som har tatt celleprøve økt med 20 prosent.

Foruten kampanjen, har Steen også drevet egen blogg der hun har holdt sine følgere oppdatert på sykdomsforløpet.

Steen innrømmet at bloggen og #sjekkdeg-kampanjen krever sitt, men at arbeidet absolutt var verdt det.

- Jeg bruker mye krefter på det, krefter jeg ikke alltid har, men så får jeg igjen så sinnsykt mye for det, sa Steen.

Les også:- Jeg føler at alt bare forsvinner rundt meg

Men bloggen var også et sted der Steen kunne dele sine tanker rundt sykdommen.

– Ikke bare har jeg fått den terapien jeg får ved å skrive om det jeg opplever, jeg har også blitt enormt godt kjent med det mennesket jeg er, og trolig enda viktigere; blitt kjent med en hel del andre fantastiske mennesker jeg aldri før har kjent, andre som har vært – eller er – kreftsyke. Det igjen har bydd på mange gode erfaringer, og økt kunnskap, har hun tidligere uttalt til Side2.

Det var altså på denne bloggen Steens familien delte det triste budskapet. På bloggen skriver familien at de vil fortsatt støtte kampanjen datteren og søsteren startet, ved å opprette et minnefond i Theas navn.

Hyllet

For sitt engasjement rundt #sjekkdeg-kampanjen, ble Steen tildelt Kreftforeningens hederspris.

Kreftforeningen har også også hyllet Thea Steen på Twitter.

Denne saken ble første gang publisert 17/07 2016.

Les også