Helsesøster: - Folk er mer opptatt av personlighet i dag, og ikke bare kjønn

Dagens unge er mindre opptatt av merkelapper, og tør å utforske sin egen seksualitet mer, mener helsesøster.

SOPHIE ELISE sier at hun har vært forelsket i både jenter og gutter, men at hun ikke er så opptatt av å sette en merkelapp på sin seksuelle legning.
SOPHIE ELISE sier at hun har vært forelsket i både jenter og gutter, men at hun ikke er så opptatt av å sette en merkelapp på sin seksuelle legning. Foto: Kjersti Westeng (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): - Folk er mer opptatt av personlighet i dag, og ikke bare kjønn. De blir tiltrukket av personligheten, og ikke bare det man har mellom beina.

Det sier Ingun Wik, sexologisk rådgiver og ledende helsesøster ved helsestasjon for lesbisk, homofil, bifil og transungdom. Hun er daglig i kontakt med unge mennesker som har spørsmål om seksualitet og identitet.

- Min erfaring er at flere unge er nysgjerrige på sin egen seksualitet. De utforsker mer på tvers av kjønn. Dette er litt nytt av tiden fordi flere unge vet at det ikke finnes noe fasit på dette med seksuell orientering. Men dette kommer veldig an på hvilket miljø man vokser opp i. Har man vokst opp i et trygt miljø hvor det er rom for å være annerledes, så tør man å kjenne mer på hva som er riktig for seg. Vokser man opp i miljø hvor det er trange normer, er det dessverre ikke like greit.

- Jeg tror min generasjon ser annerledes på dette

Sophie Elise Isachsen tilhører gruppen som blir forelsket i både gutter og jenter. Mange vil nok definere det som å være bifil, men for Sophie Elise er det ikke så viktig å sette en merkelapp på det.

SOPHIE ELISE er ikke opptatt av merkelapper, og mener kjærlighet er kjærlighet.
SOPHIE ELISE er ikke opptatt av merkelapper, og mener kjærlighet er kjærlighet. Foto: Kjersti Westeng (Mediehuset Nettavisen)

«Ingen har noen gang spurt meg om jeg er heterofil, for jeg har kun vært kjæreste med gutter. Jeg har aldri spurt meg selv om jeg er heterofil heller, fordi det er ikke noe jeg har tenkt på - man blir forelsket i den man blir forelsket i, og jeg har vært forelsket i to jenter - men jeg har også vært forelsket i gutter,» skriver Sophie Elise i et blogginnlegg onsdag.

Hun påpeker overfor Side2 at innlegget ikke ble skrevet for å sette fokus på hennes eget privatliv, men for å sette fokus på at kjærlighet er kjærlighet - uansett.

- Du skriver at du aldri har tenkt over om du er heterofil eller ikke. Tror du det er vanlig å ha et såpass avslappet forhold til det?

- Jeg vet ikke om det er vanlig, men med tiden blir det forhåpentligvis det. Jeg tror min generasjon, og de etter meg, ser helt annerledes på dette, mens generasjoner før oss sikkert synes det er litt rart.

LES OGSÅ: «Orange Is the New Black»-skuespiller: - Jeg ble arrestert fordi jeg kysset en jente

- Kjønn er ikke så viktig lenger

Hans Heen Sikkeland, leder av FRI (tidligere LLH), tror Sophie Elise representerer en voksende gruppe blant dagens unge. Det så de tydelig i resultatet av forrige brukerundersøkelse, der veldig mange hadde krysset av i flere kategorier under seksuell legning. De så ikke kun på seg selv som heterofile eller homofile, men identifiserte seg gjerne med flere kategorier samtidig.

- For mange unge er ikke dette med kjønn så viktig lenger. Selv er jeg åpent bifil, men det ordet bruker jeg gjerne kun for å forklare overfor andre hvordan min seksualitet fungerer. Jeg er helt enig med Sophie Elise i at jeg skulle ønske det ikke var et behov for å sette en merkelapp på det, og synes selv at det kan være begrensende. Samtidig kan det være lettere å bruke en merkelapp for at andre skal kunne forstå. Det er enklere å si at jeg er bifil, enn å forklare at «sist helg var jeg med en gutt, men i går var jeg sammen med en jente», sier Sikkeland.

Større aksept i dag

Sikkeland tror mye handler om at dagens ungdom har en helt annen tilnærming til egen seksualitet.

- Tidligere har identitet blitt beskrevet ovenfra og ned, altså forskere og samfunnsvitere har fortalt oss hva som er hva, og vi har brukt de ordene som ble tilgjengelig for oss. Men ungdom i dag har et helt annet forhold til dette, nå kommer forståelse og identitet mer nedenfra. Ungdom snakker med hverandre på nett og utveksler tanker og erfaringer. På den måten bygger de forståelse på en helt annen måte, og merkelapper er ikke lenger like viktig.

- Tror du det er større aksept i samfunnet i dag for å eksperimentere med begge kjønn?

- Ja, vi vet at det er større aksept i dag. Samfunnet har bevegd seg fremover. Men det er store forskjeller fra miljø til miljø, og for enkelte er det fortsatt tabu å snakke om hvordan man eksperimenterer.

Sikkeland roser Sophie Elise for å være åpen om et viktig tema.

- For at samfunnet skal utvikle seg er vi avhengig av at folk deler. Det Sophie Elise gjør er absolutt av stor betydning. Åpenhet beriker samfunnet og vår historie. Samtidig vet vi at åpenhet fører til aksept. De to går hånd i hånd.

- På A-laget er alle heterofile

Både Sikkeland og helsesøster Ingun Wik tror det er lettere å komme ut som homofil eller bifil i dag, sammenlignet med for 10-15 år siden.

- Men det er likevel ikke alltid enkelt å oppdage som ungdom at man ikke er som majoriteten. For enkelte kan det være veldig smertefullt, og det er fortsatt et vanskelig tema, sier Wik.

Sikkeland tror det handler om at mange føler at de tilhører B-laget hvis de ikke kan identifisere seg 100 prosent som heteroseksuelle.

- Vi lever i et heteronormativt samfunn, hvor vi gjennom hele oppveksten får signaler som vi tolker som at det finnes to lag. På A-laget er alle heterofile, har lyst på barn og føler seg som det kjønnet man ble tildelt ved fødsel. Er man noe annet enn dette føler mange at de hører til B-laget, og det kan være en vanskelig følelse. Men i de aller fleste tilfellene går det bra, og ofte er vi vår egen fiende, sier Sikkeland.

LES OGSÅ: Cara Delevingne: - Familien slet med å godta at jeg var bifil

Denne saken ble første gang publisert 17/06 2016.

Les også