Arkeologi

«Vampyrgrav» funnet i Italia:
– Ekstremt uhyggelig

En tiåring ble gitt det som kalles en «vampyr-begravelse».

<b>VAMPYR-BEGRAVELSE: </b>De som begravde denne ti år gamle gutten sørget for at han ikke skulle stå opp igjen fra de døde ...
VAMPYR-BEGRAVELSE: De som begravde denne ti år gamle gutten sørget for at han ikke skulle stå opp igjen fra de døde ... Foto: David Pickel / Stanford University
Publisert

– Jeg har aldri sett noe lignende. Det er ekstremt uhyggelig og rart, sier arkeolog David Soren ved Universitetet i Arizona.

Tiåringen ble begravet med en stor stein i munnen. Dette ble trolig gjort for å forhindre at barnet kunne stå opp fra de døde.

Gravstedet er fra 400-tallet, omtrent samtidig med Romerrikets fall, og ligger ved et fraflyttet romersk herskapshus. På folkemunne blir stedet kalt «Spedbarnenes gravsted».

Makabre «vampyrgraver»

Trolig ble flere av de som er gravlagt her, smittet av malaria. Tidligere studier har funnet DNA-bevis på tilstedeværelsen av Plasmodium falciparum, en parasitt som sprer den farligste formen for sykdommen.

En annet barn på tre år er funnet med tunge steiner på beinene og hendene hennes. Dette ble også gjort for å sikre at jenta ikke skulle stå opp fra de døde.

Slike makabre «vampyrgraver» er tidligere funnet flere steder i Europa, blant annet i Polen, skriver Live Science. Noen lik er også funnet med en stang tredd gjennom overkroppen.

Nye detaljer: Ofrene av vulkanen Vesuv kan ha dødd på grusomt vis

«De døde begraver ikke seg selv»

Det er likevel lite som tyder på at menneskene på denne tiden fryktet blodsugende vampyrer. Trolig er det heller snakk om frykt for at de døde skulle spre sykdommene som herjet i området.

– Vi vet at romerne var veldig bekymret for at de begravde skulle stå opp fra de døde, og de benyttet seg også av hekseri for å holde ondskap – det som har infisert kroppen – fra å komme ut, sier Soren.

I dette tilfellet var «ondskapen» mest sannsynlig livsfarlig malaria.

– Gravsteder er viktige fordi de gir et vindu inn i sinnene til de som levde i gamle dager. Vi har et uttrykk i bioarkeologi som heter at «de døde begraver ikke seg selv». Vi kan finne ut mye om folks forestillinger og håp og hvordan de behandler de døde, sier bioarkeolog Jordan Wilson ved Universitetet i Arizona.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Denne saken ble første gang publisert 17/10 2018.

Les også