Tailstrike er luftfartens skrekk

Tabben som slår gnister

Med moderne passasjerfly kreves det god teknikk for å dra seg opp i lufta uten å skrape rumpa i asfalten.

<b>GNISTREGN:</b> Når halen skraper langs asfalten i 250 km/t kan gnistregnet bli spektakulært. Bildet er tatt under en kontrollert tailstrike-test med prototypen til Airbus A350.
GNISTREGN: Når halen skraper langs asfalten i 250 km/t kan gnistregnet bli spektakulært. Bildet er tatt under en kontrollert tailstrike-test med prototypen til Airbus A350.
Sist oppdatert

Tailstrike, eller haleskraping på godt norsk, skjer heldigvis sjelden. Fenomenet oppstår ved avgang om kapteinen løfter nesen på flyet for raskt og for høyt.

Flyhalen skraper i bakken

På moderne passasjerfly, som Boeing 737-800 og 737-800 Max-versjonene, er det bare 33 centimeters klaring fra halen og ned til asfalten når man løfter nesten 8,5 grader under avgang.

Løftes nesen 11 grader eller mer før flyet er i luften, vil halen skrape ned i bakken.

Skjebnesvangert

I denne ukens Vi Menn kan du lese om hvordan pilotene håndterer dette på dagens moderne jetfly og hvor skjebnesvangert det kan gå dersom kapteinen tabber seg ut under avgang.

<b>DRAMA:</b> Det skadede hale­partiet til Aeroméxico-flyet. Sammen­støtet med bakken var kraftig nok til å rive av deksler og lage sprekker i skroget.
DRAMA: Det skadede hale­partiet til Aeroméxico-flyet. Sammen­støtet med bakken var kraftig nok til å rive av deksler og lage sprekker i skroget. Foto: Jose Euba, Flickr

Her kan du se noen videoer om hvordan en tailstrike utarter seg:

Tailstrike er noe flyprodusentene er svært klar over, og de gjør alt de kan for at flyet ikke skal skades om det likevel skjer. Her ser du klipp fra tailstrike-testing av en Airbus A380:

Tailstrike under landing er også mulig, noe dette klippet viser på en dramatisk måte:

<b>STØTTEHJUL:</b> Overlydsflyet Concorde var såpass utsatt for tail strike med sitt lange haleparti at det ble utstyrt med eget understell for å beskytte halen.
STØTTEHJUL: Overlydsflyet Concorde var såpass utsatt for tail strike med sitt lange haleparti at det ble utstyrt med eget understell for å beskytte halen. Foto: Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2019, og sist oppdatert 02/05 2019.

Les også