Klimaforsker reagerer på sommervarsler

«Avlyser» varmerekordvarsel for sommeren: – Misvisende

Et ferskt sesongvarsel har skapt forventninger om rekordvarme i Norge til sommeren. Det er mest ønsketenkning, skal vi tro klimaforsker.

<b>LITEN SANNSYNLIGHET:</b> Klimaforsker Erik Kolstad har gjort sin egen analyse basert på faktiske værobservasjoner istedenfor bare prognoser. Lite tyder på rekordvarm norsk sommer, er konklusjonen.
LITEN SANNSYNLIGHET: Klimaforsker Erik Kolstad har gjort sin egen analyse basert på faktiske værobservasjoner istedenfor bare prognoser. Lite tyder på rekordvarm norsk sommer, er konklusjonen. Foto: Erik Kolstad, Climate Futures
Sist oppdatert

Det europeiske værsenteret ECMWF, som står for European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, publiserte nylig sitt sesongvarsel for lufttemperaturer i sommermånedene juni–august.

Den finske forskeren og meteorologen Mika Rantanen ved Meteorologisk institutt i Finland, har sett nærmere på denne statistikken og har sammenlignet den med tilsvarende statistikk for tidligere år.

Varmeste varselet i perioden

Nærmere bestemt har han sammenlignet temperaturene i Europa på det nyeste sommersesongvarselet, med tilsvarende varsler fra ECMWF for årene 2017–2023.

På X (tidl. Twitter) la han ut et illustrert innlegg som viste resultatet av sammenligningen.

Svenske Aftonbladet plukket opp tweeten og intervjuet Rantanen om sommerværet i Europa, og VG og Dagbladet er blant norske medier som viser til intervjuet, tweeten og værbyråets statistikk, og omtalt spådommene om rekordvarme i Norge og Nord-Europa for øvrig.

Les også: Derfor går det så ofte galt for rovfuglene

– Misvisende

Dette har fått klimaforsker Erik Kolstad ved forskningssenteret Climate Futures til å reagere. På forskningssenterets blogg stempler han meldingene om rekordvarme som «temmelig misvisende».

Han påpeker at det er veldig tidlig å komme med varsler for sommeren allerede i april, da blir usikkerheten stor.

<b>USIKRE PROGNOSER:</b> Klimaforsker Erik Kolstad ved Climate Futures.
USIKRE PROGNOSER: Klimaforsker Erik Kolstad ved Climate Futures. Foto: Andreas R. Graven/NORCE

– Du sier altså at det ikke gir noen mening å snakke om rekordvarme til sommeren, fordi varslene ikke treffer?

– Ja, det blir feil av to grunner. For det første så har sommervarsler produsert så tidlig som april liten treffsikkerhet, de kan ikke si noe med sikkerhet om sommerværet. Og i tillegg så har de sett på feil ting, sier Kolstad til klikk.no.

Han forklarer at finske Rantanen har sammenlignet sommervarslene fra april for hvert av årene 2017–2024. I hvert av årene er det produsert 51 slike varsler, og Rantanen har regnet ut gjennomsnittet av disse for hvert år.

Deretter har han rangert disse gjennomsnittene. Bildet til høyre på finnens illustrasjon viser hvilken plass årets sommervarsel kom på, i denne rangeringen. De rødeste fargene, som blant annet dekker det meste av Norge, viser områdene hvor årets sommer kommer på førsteplass.

– Rantanens analyse er korrekt, men fortolkningen er feil, sier Kolstad.

Ser heller på det faktiske været

Siden treffsikkerheten til de tidlige prognosene er så lav, mener Erik Kolstad at det er mye bedre å se på fasiten. Selvsagt er også årets sommerprognose usikker, men ved å sammenligne den med de faktiske værobservasjonene fra tidligere år, mener han altså at man kommer nærmere sannheten.

Og en slik analyse har Kolstad gjort. Resultatet illustrerer han med det blå kartet over. Fargene indikerer hvor stor sjansen er for at årets sommer skal bli varmest i perioden, målt i prosent.

I det aller meste av Norge og i resten av kartutsnittet, er det langt under 50 prosents sjanse for at 2024 skal bli rekordvarm, påpeker Kolstad.

Les også: – Reg­ner med at noe vil skje

Vent til mai

Kolstad får støtte fra meteorolog Beathe Tveita i StormGeo, i hvert fall når det gjelder usikkerheten knyttet til sommervarslene fra ECMWH.

– Det er jo en stund igjen til sommeren ennå, så det er litt for tidlig å si noe som helst om hvordan været kommer til å bli, sier hun.

Derfor vil hun nødig kommentere sommerværet som sådan, riktig ennå.

– Vi holder på med å hente inn nye data nå som vi skal analysere, sier Tveita.

– Et sesongvarsel er alltid usikkert, og det er tidlig, understreker hun.

Klimaforsker Erik Kostad stemmer i:

– Det er mye bedre å se på varselet som kommer i mai, det har mye større treffsikkerhet, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2024, og sist oppdatert 25/04 2024.

Les også