klimakrisen

De enorme synkehullene skaper frykt og bekymring

Ekstrem tørke over tid har rammet et av Tyrkias viktigste landbruksområder. I innsjøer har alt vann tørket ut og frodige beitemarker er blitt til støvete sletter. Og det merkeligste av alt: en eksplosiv økning i antall synkehull.

<b>ENORMT STORT:</b> Dette er et luftfoto av et massivt synkehull i utkanten av en landsby i Karapinar i provinsen Konya i Tyrkia. Denne regionen som regnes som ett av Tyrkias viktigste jordbruksområder blir kalt Tyrkias kornkurv.  
ENORMT STORT: Dette er et luftfoto av et massivt synkehull i utkanten av en landsby i Karapinar i provinsen Konya i Tyrkia. Denne regionen som regnes som ett av Tyrkias viktigste jordbruksområder blir kalt Tyrkias kornkurv.   Foto: Chris McGrath/Getty Images
Sist oppdatert

Synkehull store nok til å svelge både busser og bygninger ­ligger spredt utover den tørkerammede provinsen Konya, ett av Tyrkias viktigste jordbruksområder. Bøndene våkner om morgenen til nye synkehull som kryper nærmere og nærmere husveggene.

Fenomenet rammer så godt som bare Konya i hele landet. Jordsmonnet er rett og slett ikke skapt for ­perioder på seks måneder i gangen uten en dråpe regn.

<b>FORING I FJØSET:</b> Bøndene Suleyman Kalkan (t.v.) og Niyazi Ibrahimi fórer sauene på familiegården i Konya-provinsen. De mange synkehullene har gått aller verst utover bøndene og deres levebrød og de to bøndene frykter de snart ikke har fór til saueflokken.
FORING I FJØSET: Bøndene Suleyman Kalkan (t.v.) og Niyazi Ibrahimi fórer sauene på familiegården i Konya-provinsen. De mange synkehullene har gått aller verst utover bøndene og deres levebrød og de to bøndene frykter de snart ikke har fór til saueflokken. Foto: Chris McGrath/Getty Images

150 meter dype

En grunn til at denne jordbruksregionen er så sårbar for tørke er at dette er et område hvor spesielt vannavhengige vekster som diverse kornsorter som mais og kløver blir dyrket. Provinsen produserer 2,5 millioner tonn kornsorter årlig. Dette faktum pluss en høy grad av ­vinderosjon har bidratt til den kraftige økningen i antall synkehull. Noen av synkehullene er grunne, andre er opptil 100 meter i diameter og 150 meter dype. Det er dypt nok og bredt nok til å svelge Oslos berømte landemerke Posthuset ved Oslo S. som rager 111 meter over bakken.

<b>UTTØRKET:</b> Bildet av saueflokken og gjeterne som virvler opp støv fra de uttørkede beitemarkene forteller sitt tydelige språk om klimakatastrofen som har rystet store jordbruksområder i Tyrkia. 
UTTØRKET: Bildet av saueflokken og gjeterne som virvler opp støv fra de uttørkede beitemarkene forteller sitt tydelige språk om klimakatastrofen som har rystet store jordbruksområder i Tyrkia.  Foto: Chris McGrath/Getty Images
<b>TETT PÅ SYNKEHULL:</b> En bonde våknet til dette enorme synkehullet ikke langt fra våningshuset om morgenen den 3. juni i år. 
TETT PÅ SYNKEHULL: En bonde våknet til dette enorme synkehullet ikke langt fra våningshuset om morgenen den 3. juni i år.  Foto: Chris McGrath/Getty Images

Tomme for vann

Hovedgrunnen til dette forholdsvis nye fenomenet er den ved­varende tørken som har rammet Tyrkia generelt og Konya spesielt. Synkehull oppstår nemlig når underjordiske huler og grotter går tomme for vann på grunn av tørken og derfor ikke kan stå imot ­tyngden av jordsmonnet over. Først brytes veggene mellom mindre ­grotter og huler ned. Deretter kollapser bakken over.

Bønder som får deler av dyrket mark og beiteområder ødelagt av synkehull har likevel ingen andre alternativer enn å fortsette som ­bønder. Bondegården er alt de har.

Les også: (+) Sakte, men sikkert ble snarveien en dødsfelle

– Enten tar synkehullet oss ellers så greier vi å løpe unna i siste liten. Jeg trenger å høste inn avlingen for å overleve økonomisk, sier kornbonden Cafer Zengin.

– Får jeg ikke ­høstet inn det jeg har sådd, er jeg ferdig uansett.

<b>SALT-INNSJØ:</b> I innsjøen Meke i jordbruksprovinsen Konya har alt vannet tørket ut. Vannstanden i innsjøen har krympet år for år og innen juni 2021 var det bare salt igjen.
SALT-INNSJØ: I innsjøen Meke i jordbruksprovinsen Konya har alt vannet tørket ut. Vannstanden i innsjøen har krympet år for år og innen juni 2021 var det bare salt igjen. Foto: Chris McGrath/Getty Images
<b>TØRT SUKKERROEFELT:</b> Sesongarbeidere jobber under en brennende sol på et nær knusktørt sukkerroefelt.  
TØRT SUKKERROEFELT: Sesongarbeidere jobber under en brennende sol på et nær knusktørt sukkerroefelt.   Foto: Chris McGrath/Getty Images

Vann er alfa & omega

– Den ekstreme tørkeperioden har gjort situasjonen prekær, samtykker Suleyman Kalkan, en bonde som driver med sau.

– Vi har snart ikke gress til beite eller fór til husdyrene vi har i fjøset. Om ikke det er nok så lever vi i konstant frykt for at et synkehull skal ta både hus og fjøs og oss med seg ned i avgrunnen. Vi lever i en evig frykt. Vi ber Gud om å hjelpe oss. Det er alt vi kan gjøre.

SYNKEHULL

Et synkehull defineres som en forsenkning i ­bakken skapt av erosjon eller avløp. De regnes som ekstremt farlige og varierer i størrelse fra noen få meter til gapende hull store nok til å svelge hele bygninger. 

Sauebonden og alle de andre bøndene i Konya har sett synkehullene gradvis øke i omfang de siste 10 til 15 årene, først og fremst på grunn av overforbruk av grunnvann til irrigasjon av dyrket mark.

<b>SYNKEHULL MIDT I LANDSBY:</b> En morgen i juni i år våknet innbyggerne i landsbyen Ekmekci til dette enorme synkehullet. Heldigvis lå det ingen hus akkurat der, men hullet rev med seg en bit av veien.
SYNKEHULL MIDT I LANDSBY: En morgen i juni i år våknet innbyggerne i landsbyen Ekmekci til dette enorme synkehullet. Heldigvis lå det ingen hus akkurat der, men hullet rev med seg en bit av veien. Foto: Chris McGrath/Getty Images
<b>HULL PÅ HULL:</b> På et luftfoto tatt nær en liten landsby i Konya-provinsen ser man hvor tett synkehullene ligger. Fra sommeren 2020 til sommeren 2021 økte antallet fra rundt 350 til 600.  
HULL PÅ HULL: På et luftfoto tatt nær en liten landsby i Konya-provinsen ser man hvor tett synkehullene ligger. Fra sommeren 2020 til sommeren 2021 økte antallet fra rundt 350 til 600.   Foto: Chris McGrath/Getty Images

Brukt i landbruket

Bøndene har et dilemma. Reduksjon av bruk av grunnvann gir færre synkehull, men også mindre avlinger og redusert mengde med fór som fører til at bøndene må redusere antall husdyr i fjøs og på beite.

Kunstig vanntilførsel må derfor tilføres. Cirka 77 prosent av vannet i Tyrkia blir allerede brukt i landbruket. Å tilføre vann via andre metoder enn irrigasjon av lokalt grunnvann, som for eksempel innlagt vann på gården, blir mye dyrere. Noe som vil kutte i inntekten til bønder som allerede lever fra hånd til munn, fra avling til avling.

Les også: (+) Da Olje-Norge mistet uskylden: – Det var som å se inn i helvete

Mange av bøndene har ikke nok inntekt som det er til å betale de månedlige ­regningene på grunn av den langvarige tørken som har redusert både avlinger og antall husdyr.

<b>DEN GANG DA:</b> Denne plakaten viser hvordan innsjøen Meke så ut da den fremdeles var full av vann og ikke bare salt. 
DEN GANG DA: Denne plakaten viser hvordan innsjøen Meke så ut da den fremdeles var full av vann og ikke bare salt.  Foto: Chris McGrath/Getty Images

Fordoblet på ett år

Geologiprofessor Fetullah Arik, lederen for et «synkehull forskningsprosjekt» ved Konya Technical University har saumfart jordbruksområdet i landsdelen og avdekket cirka 600 synkehull innen sommeren 2021.

Antallet har nesten doblet seg på ett år fra 2020 da tallet var på rundt 350. Han forklarer den eksplosive økningen i antall synkehull med at denne delen av Tyrkia aldri har vært gjennom en tørkeperiode som den landet nå står midt oppi.

Les også: (+) Thor Heyerdahl satte himmel og jord i bevegelse da han så statuen – så gjorde han en uventet oppdagelse

I henhold til professoren skyldes tørken et todelt fenomen. En grunn defineres som meteorologisk og er forårsaket av lite eller så godt som ingen nedbør over lang tid. Den andre grunnen defineres som hydrologisk. Noe som betyr at vannstanden har sunket dramatisk både i elver, i grunnvann og i vannreservoarer.

<b>IRRIGERING:</b> En sesongarbeider legger ut rør til kunstig vanning av planter og andre vekster på de knusktørre jordene i Konya, ett av Tyrkias viktigste landbruksområder.  
IRRIGERING: En sesongarbeider legger ut rør til kunstig vanning av planter og andre vekster på de knusktørre jordene i Konya, ett av Tyrkias viktigste landbruksområder.   Foto: Chris McGrath/Getty Images
<b>INSPISERING:</b> Geologiprofessor Fetullah Arik og geolog Arif Delikana inspiserer et stort synkehull, ett av rundt 600, som har ødelagt en del av et beiteområde i Konya-provinsen. 
INSPISERING: Geologiprofessor Fetullah Arik og geolog Arif Delikana inspiserer et stort synkehull, ett av rundt 600, som har ødelagt en del av et beiteområde i Konya-provinsen.  Foto: Chris McGrath/Getty Images

Kjemper med nebb og klør

Hovedgrunnen til dette er i all hovedsak effekten av global oppvarming og de medfølgende klimaforandringene det medfører.

– Vi er mer bekymret enn noen gang fordi synkehullene kryper nærmere og nærmere landsbyene hvor folk bor, forklarer geologiprofessor Arik.

– Heldigvis har ingen omkommet ennå. Men det er bare et spørsmål om tid før et helt boligområde eller fjøs fulle av husdyr blir slukt og forsvinner ned i avgrunnen. Jeg kjemper med nebb og klør for å få myndighetene til å kontrollere, regulere og redusere bøndenes bruk av grunnvann før den store katastrofen inntreffer, avslutter klimaforkjemperen og synkehull-eksperten Fetullah Arik.

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2021, og sist oppdatert 15/09 2021.

Les også