Shimao

Skjult pyramide funnet i Kina. Den er mye eldre enn arkeologene trodde

En tapt by, en gigantisk pyramide og urgamle menneskeofringer er funnet i Nord-Kina.

<b>SHIMAO: </b>En 4300 år gammel by i Kina skjuler en tidligere ukjent pyramide.
SHIMAO: En 4300 år gammel by i Kina skjuler en tidligere ukjent pyramide. Foto: Till Niermann / CC BY-SA 3.0
Publisert

Pyramiden, som tidligere var ukjent, er dekorert med symboler av øyne og illustrasjoner av ansikter som er dels menneske og dels dyr.

Den gigantiske pyramiden var en sentral del av en 4300 år gammel metropol. I fem hundre år blomstret byen rundt pyramiden, før den ble forlatt. Navnet på byen er i dag ukjent, men blir nå kalt Shimao. På sitt største var den en av de største byene i verden og spredde seg utover 400 hektar.

Det er riktignok ikke så veldig stort etter moderne standard, men tilsvarer om lag én prosent av arealet til Oslo kommune.

Ikke så lett å se at dette en gang var en pyramide.
Ikke så lett å se at dette en gang var en pyramide. Foto: Zhouyong Sun og Jing Shao

Foreløpig er det ukjent hvorfor byen gikk tapt. Etter tusenvis av år skjult av vegetasjonen som omgir den, er den nå avdekket, og arkeologer jobber med å finne ut mer om kulturen og historien til Shimao.

Byen var omringet av to store steinvegger som forsvarte innbyggerne mot ytre farer. Disse veggene var massive og strakk seg henholdsvis 4200 og 5700 meter i lengden. Veggene hadde en gjennomsnittlig tykkelse på 2,5 meter.

Midt i Shimao ruvet pyramiden. Det var her eliten bodde, avskåret fra resten av innbyggerne.

Studien, som er publisert i Antiquity, viser at området huset et avansert samfunn som politisk og økonomisk var viktig for den kinesiske sivilisasjonen. Symboler fra bronsealderen som er forbundet med Sentral-Kina, var tilstede her mye tidligere.

Shimao var en stor by for 4000 år siden.
Shimao var en stor by for 4000 år siden. Foto: Zhouyong Sun og Jing Shao

Den tapte byen virker å være et religiøst senter. Restene av det som ser ut til å være menneskelige ofre, har blitt funnet i seks groper i byens vollgraver. Analyser av hodeskallene som er funnet, tyder på at ofrene kan være beslektet av beboerne i en naboby, noe som kan bety at de ble tatt til fange under utvidelsen av Shimao-imperiet, skriver arkeologene i studien.

Forfatterne skriver at funnet kan gi oss viktige nye perspektiver på hvordan stater og sivilisasjoner oppstår globalt.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2018.

Les også