Russlands dommedagsrakett klar til innsats

Putins nye dommedagsrakett har en egenskap som får USA til å skjelve

I en lang tirade mot Vesten trakk Vladimir Putin blant annet fram Russlands fryktede våpen «Satan 2», og truet med at konsekvensene kan bli tragiske om NATO setter styrker på bakken i Ukraina. Les mer om dommedagsraketten her.

<b>SATAN-RAKETT:</b> Satan 2 er verdens kraftigste atomvåpen, med evne til å trenge gjennom USAs missilforsvar. Bildet er fra en testoppskyting i Plesetsk, 900 kilometer fra den norske grensen.
SATAN-RAKETT: Satan 2 er verdens kraftigste atomvåpen, med evne til å trenge gjennom USAs missilforsvar. Bildet er fra en testoppskyting i Plesetsk, 900 kilometer fra den norske grensen. Foto: RU-RTR Russian Television via AP
Sist oppdatert

Mens USA har utviklet teknologisk avanserte rakettforsvarssystemer, har Russland svart med kraftige offensive atomvåpen som snart skal være i stand til å trenge gjennom Natos forsvarssystemer.

Det aller kraftigste har fått den treffende Nato-benevnelsen Satan 2. På russisk heter det interkontinentale missilet RS-28 Sarmat, og skal gradvis erstatte forgjengeren SS-18 Satan.

Til nå har også den vært verdens kraftigste atomrakett.

Les også: (+) Atomlastet B-52 styrtet etter bisarr tabbe

<b>DOMMEDAGSVÅPEN:</b> Med 220 tonns vekt er Satan 2 det største missilet noensinne. Det kan levere sprengkraften til 500 Hiroshimabomber til motsatt side av jordkloden.
DOMMEDAGSVÅPEN: Med 220 tonns vekt er Satan 2 det største missilet noensinne. Det kan levere sprengkraften til 500 Hiroshimabomber til motsatt side av jordkloden. Foto: RU-RTR Russian Television via AP

500 Hiroshimabomber

RS-28 er det tyngste interkontinentale missilet noensinne med en utskytningsvekt på 220 tonn. Mesteparten utgjøres av drivstoffet som kreves for å gi missilet en rekkevidde på opptil 18 000 kilometer med en hastighet på syv kilometer per sekund.

I nesen kan den ta en nyttelast på 10 tonn. Det er teoretisk nok til å frakte en atomladning tilsvarende «Tsar Bomba», hydrogenbomben på 50 megatonn som utløste den kraftigste eksplosjonen på jordkloden noensinne.

<b>SATSER TUNGT:</b> Russland satser tungt på utviklingen av kraftigere atomvåpen. Satan 2 blir over dobbelt så tung og får over tre ganger så mange atomstridshoder som dette mobile RS-24 Yars missilet.
SATSER TUNGT: Russland satser tungt på utviklingen av kraftigere atomvåpen. Satan 2 blir over dobbelt så tung og får over tre ganger så mange atomstridshoder som dette mobile RS-24 Yars missilet. Foto: Vitaly Kuzmin/Wikipedia

Under prøvesprengningen i 1961 på Novaja Semlja kunne det kraftige lysglimtet fra domme­dags­bomben sees 2000 kilo­meter unna, blant annet i Nord-Norge. Trykkbølgen skadet bygninger i en radius på opptil 1000 km.

Istedenfor én enkelt atomladning, vil Satan 2 frakte opptil 15 mindre atomstridshoder som styrer seg inn på sine egne mål uavhengig av hverandre, foruten «lokkedue-missiler» som utmatter amerikansk missilforsvar.

Les også: (+) Flyet som kan utslette livet på jorden slik vi kjenner det

Den samlede sprengkraften vil være 500 ganger Hiroshima-bomben, som i sin tid drepte 140 000 mennesker.

Ifølge russiske kilder skal RS-28 ha en kort brenntid på rakettmotoren som gjør den vanskeligere å oppdage i forveien på varslingssensorer. Både de russiske og amerikanske landbaserte missilene har hittil vært avhengige av å ta «snarveien» over Nordpolbassenget for å nå frem til målene.

RS-28 har derimot nok rekkevidde til å fly via Antarktis og angripe USA sørfra uten å bli oppdaget på varslingssystemene.

<b>RAKETTSILO:</b> De største lang­distansemissilene oppbevares i siloer for økt beskyttelse, men de kan også være ubåtbaserte eller fraktes på mobile oppskytings­ramper. Her et amerikansk Titan II missil under bakken i Arizona.
RAKETTSILO: De største lang­distansemissilene oppbevares i siloer for økt beskyttelse, men de kan også være ubåtbaserte eller fraktes på mobile oppskytings­ramper. Her et amerikansk Titan II missil under bakken i Arizona. Foto: Håkon Bonafede

Les også: (+) Uløste mysterier: Flyene som bare forsvant

Dommedagsvåpen

Da Putin presenterte Satan 2 under årstalen i 2018 for første gang, trakk han enda et ess ut av ermet.

– Vi måtte finne et svar på det amerikanske missilforsvaret, et våpen som kan trenge gjennom ethvert forsvar for å gjenopprette atombalansen, uttalte han. På videoskjermen bak talerstolen ble det vist en animasjon av en fem meter lang kileformet farkost som fløy videre fra raketten i 27 ganger lydens hastighet.

<b>VÅPENKAPPLØP:</b> President Vladimir Putin og viseforsvars­sjef Valerij Gerasimov overvar den første prøveoppskytingen av Avangard-missilet i desember 2018.
VÅPENKAPPLØP: President Vladimir Putin og viseforsvars­sjef Valerij Gerasimov overvar den første prøveoppskytingen av Avangard-missilet i desember 2018. Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Satan 2 kan frakte flere av disse atomstridshodene kalt Avangard. Ved å bruke løfteeffekten når den treffer de øverste atmosfærelagene, kan farkosten nærmest hoppe på luftoverflaten omtrent som når man kaster fiskesprett på vannet. Foruten å forlenge rekkevidden nok til å angripe via den sørlige omveien, kan også Avangard-stridshodet utmanøvrere forsvarsraketter.

Treffsikkerheten er økt fra 200 meter hos forgjengeren SS-18 til 10 meter. Men det har ikke all verdens betydning. Russiske medier hevder at én enkelt Satan 2 kan utslette et område på størrelse med Texas, Frankrike, eller halve Norge for den saks skyld.

I en artikkel i den russiske militære ukeavisen Zvezda (Stjerne) fra 2018 hevder den russiske forsvarseksperten Aleksej Leonkov at én enkelt rakett vil kunne ta livet av opptil 37,5 millioner mennesker i USA. Ti Sarmat-raketter er altså nok til å ta livet av hele den amerikanske befolkningen.

Norsk bekymring

På sin årlige pressekonferanse rett før jul i 2020 kommenterte Vladimir Putin at et nytt våpenkappløp mellom stormaktene allerede er i gang. Han bekreftet også at RS-28 Sarmat er i den aller siste delen av testfasen. Etter planen skal den erstatte hele det russiske arsenalet på 286 SS-18 raketter.

Opprinnelig skulle raketten vært operativ allerede i 2016, men i 2019 var det bare utført tre prøveoppskytninger fra Plesetsk-kosmodromen 900 kilometer sørøst for Kirkenes. Forsinkelser til tross, Putin har sammenlignet Sarmat og Avangard med gjennombruddet i romfarten da verdens første satellitt Sputnik ble skutt opp i 1957.

Skremte verden: Se video av russernes siste test av Satan 2, 20. april, 2022:

I sin siste årsrapport Fokus 2020 uttrykker den norske e-tjenesten bekymring for at man for første gang på 50 år risikerer å stå uten reguleringsmekanismer for verdens strategiske kjernevåpen hvis Nye START ikke blir forlenget.

Dette vil øke statsmaktenes mulighetsrom til å utfordre status quo med nye våpensystemer, og verden kan stå overfor et teknologisk våpenkappløp der også Kina vil spille en større rolle.

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2022, og sist oppdatert 29/02 2024.

Les også