Krypskytter

Ny teknologi skal redde utrydningstruede arter fra krypskyttere

- Metoden skal være enkel å bruke verden over, sier mannen bak.

Sist oppdatert

En «ny» metode kan redde skogens «vandrende kongler» – og en rekke andre utrydningstruede arter.

Metoden er ny i den forstand at den aldri før er blitt brukt til dette formålet, men teknikken har allerede vært tilgjengelig i flere tiår.

Britiske forskere har nå funnet ut hvordan man kan ta fingeravtrykk fra skjellene til pangoliner, også kalt «vandrende kongler» på grunn av deres noe spesielle utseende.

Det er både gledelig og sårt tiltrengt nytt. Pangolinen er nemlig det mest smuglede pattedyret i verden. Om lag én million er blitt skutt og solgt på det illegale markedet bare det siste tiåret.

Det har ført til at alle åtte artene av skjelldyrene er på IUCNs rødliste, som betyr at de er utrydningstruet. Det gjelder særlig de fire asiatiske artene, mens de fire afrikanske er blitt utsatt for stadig mer ulovlig jakt etter at den asiatiske bestanden har sunket drastisk.

Skjellene blir brukt i tradisjonell asiatisk medisin, og kjøttet er regnet som en delikatesse i asiatiske restauranter.

<b>SJELDEN: </b>Pangolin er en sjelden art som er meget ettertraktet av krypskyttere. Skjellet deres brukes i asiatisk medisin og kjøttet er av noen kulturer ansett som en delikatesse<b>. </b>
SJELDEN: Pangolin er en sjelden art som er meget ettertraktet av krypskyttere. Skjellet deres brukes i asiatisk medisin og kjøttet er av noen kulturer ansett som en delikatesse. Foto: Wikimedia

Forskerne brukte gelatinplater som daglig blir brukt av etterforskere for å samle inn fingeravtrykk på åsteder.

– Etter det vi vet, er det ingen andre som bruker gelatin til å etterforske forbrytelser mot dyrelivet, og dette er den første gangen fingeravtrykk er blitt hentet fra pangolinskjell, sier Christian Plowman til National Geographic.

Den tidligere etterforskeren ved New Scotland Yard står bak forskningen. Han er nå rådgiver ved Zoological Society of London.

Plowman kom på ideen å teste metoden da han drakk en kopp kaffe med sin kollega Brian Chappel, en tidligere polititjenestemann og foreleser ved University of Portsmouth. En av de store fordelene med metoden er at den ikke er avhengig av avansert utstyr.

– Vi diskuterte en metode som er ukomplisert, enkel å bruke og som fungerer på et bredt spekter av geografiske forhold, sier Plowman.

Nå blir teknikken brukt i Kamerun og Kenya. Dyrelivvoktere i Kenya har også brukt den til å hente fingeravtrykk av elfenben, og britiske myndigheter har hentet fingeravtrykk fra fuglefjær.

Dersom teknikken blir en suksess, er det selvfølgelig mulig at de kriminelle i større grad bruker hansker for ikke å legge fra seg spor. Chappel tror imidlertid funnet vil inspirere til å bruke flere rettsmedisinske teknikker som kan bidra i kampen mot det illegale markedet for utrydningstruede dyr.

– Vi må holde momentet oppe og vise at det er mulig å bruke mer innovative teknikker for å hindre og oppdage illegal handel, sier han til National Geographic.

Denne artikkelen ble først publisert på Natgeobloggen.no. Les også:

Derfor samles hvalhaier på bestemte steder

Her er alle verdens varmerekorder fra de siste ukene

Nyoppdaget veps har fryktinngytende brodd

Fossil av den første kjempedinosauren er funnet

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2018, og sist oppdatert 14/07 2018.

Les også