Internett-trend

Ny ansiktstrend har tatt internett med storm

Mennesker bruker penger på å ta plastiske operasjoner for å se mer ut som modeller, men med denne teknikken skal alle kunne se bedre ut, uten å gjøre et eneste kirurgisk inngrep.

Pluss ikon
<b>ANSIKTSTREND:</b> Unge menn bruker omdiskutert metode for å få et kraftigere og mer "maskulint" kjeveparti.
ANSIKTSTREND: Unge menn bruker omdiskutert metode for å få et kraftigere og mer "maskulint" kjeveparti. Foto: Austin Shelton
Sist oppdatert

Det siste året har en teknikk, som visstnok skal kunne bidra til å endre på ansiktsformen din, gått som en farsott på nettet. Teknikken handler spesielt om å endre kjevepartiet, slik at det ser mer "maskulint" ut. Og alt dette skal kunne skje uten inngrep.

Metoden er kjent blant logopeder og ortopeder, som brukes for å rette på blant annet talefeil og potensielt redusere noen av de kroniske smertene som kommer av kjeverelaterte plager.

En kjeveguru på internett

Teknikken det er snakk om heter mewing, og ble startet av den britiske reguleringstannlegen Mike Mew. Han har sin egen YouTube-kanal, Orthotropics med nærmere 160 000 abonnenter, hvor han viser hvordan man utfører teknikken.

<b>BEGYNTE SOM NOE ANNET:</b> Mike Mew legger ofte ut videoer på YouTube til Orthotropics hvor han forklarer blant annet holdning og hvordan man skal ha tungen plassert i munnen.
BEGYNTE SOM NOE ANNET: Mike Mew legger ofte ut videoer på YouTube til Orthotropics hvor han forklarer blant annet holdning og hvordan man skal ha tungen plassert i munnen. Foto: Fra Orthotropics sin YouTube-kanal

Orthotropics er ifølge nettsiden til Mew en type tannbehandling som spesialiserer seg på å korrigere feilbitt ved å veilede veksten av ansiktsbenene. Og at det skal skape mer plass for tennene og tungen i munnen.

På YouTube har mewing tatt helt av, hvor mange har laget videoer om hvordan man skal utføre teknikken på riktig måte. I tillegg har Vice Magazine, The Guardian og Daily Mail skrevet saker om fenomenet. Det finnes også egne forum og nettsider, kalt looksmaxing-sider hvor mewing blir forklart. Disse nettsidene er ute etter å hjelpe folk med å maksimere sitt eget utseende.

I de forumene er det også ofte de som mener de lever i ufrivillig sølibat, også kjent som incels, som oppsøker disse teknikkene i håp om at det skal hjelpe dem med å finne en person som er villig til å være deres kjæreste.

<b>RESULTATER:</b> Her kan du se ett blant flere av resultatene som Orthropics har publisert på sin hjemmeside. Resultatene har blitt oppnådd uten noen inngrep, kun med mewing.
RESULTATER: Her kan du se ett blant flere av resultatene som Orthropics har publisert på sin hjemmeside. Resultatene har blitt oppnådd uten noen inngrep, kun med mewing. Foto: Orthotropics

På YouTube

– Jeg tror en del av publikumet mitt kan kategoriseres som incels ja, sier Austin Shelton, også kjent som den amerikanske youtuberen Astro Sky hvor kanalen hans er dedikert til å forklare hvordan man mewer.

Den tre minutter lange videoen hans Mewing for beginners har over én million visninger og over 3 000 kommentarer, og han mener selv at han har vært en stor grunn til at trenden har blitt så populær det siste året.

– Jeg har definitivt hatt en stor del i å gjøre mewing til noe populært ved å laste opp videoene mine på YouTube, men det er doktor Mike Mew og faren hans, som startet orthotropics, som er den ordentlige begynnelsen på denne mewing-bevegelsen, sier Shelton.

Youtuberen sier han var 16 år gammel da han først fant ut om teknikken til Mew, og at det da ikke het mewing, men ble kalt ansiktsyoga.

– Det var noen på nettet som hadde hevdet at modeller bruker den teknikken, og noen sa at om man gjør det så kan man se enda bedre ut. Jeg begynte derfor å spørre de jeg visste var attraktive hvor de hadde tungen plassert i munnen. Alle svarte at de naturlig hvilte tungen i ganen. Alle modeller og attraktive mennesker har alltid tungen riktig plassert i ganen uten å tenke over det, sier Shelton.

<b>ENDRING OVER TID:</b> Fra venstre er Shelton som 17-åring, i midten er han 20 og til høyre er et bilde av han nå som 20 åring.
ENDRING OVER TID: Fra venstre er Shelton som 17-åring, i midten er han 20 og til høyre er et bilde av han nå som 20 åring. Foto: Privat

Shelton forteller om en episode hvor han og broren sitter og ser på TV noen år etter Shelton hadde begynt med mewing, og så snur broren hans mot han og spør hva er det som har skjedd med kjeven din.

– Jeg mener det kom av at jeg da hadde begynt å plassere tungen riktig i munnen, og broren min la plutselig merke til at det var noe annerledes ved meg, sier Shelton.

<b>HVORDAN PLASSERE TUNGEN:</b> Her viser youtuberen Astro Sky i en introduksjonsvideo om mewing, hvordan man plasserer tungen riktig i munnen.
HVORDAN PLASSERE TUNGEN: Her viser youtuberen Astro Sky i en introduksjonsvideo om mewing, hvordan man plasserer tungen riktig i munnen. Foto: Skjermdump fra YouTuben til Astro Sky

Gir kurs over nettet

Youtuberen gir også kurs i hvordan mewe over nettet med videochat.

– Da ser jeg på hvordan de står. Jeg passer på å si at jeg ikke er en medisinsk profesjonell. Men jeg har hjulpet en del mennesker siden jeg begynte med det. Noen av de er 40 år gamle, og noen familier med barn. I går lærte jeg faktisk teknikken bort til en familie, sier Shelton.

<b>SE UT SOM EN MODELL:</b> Riktig plassert tunge i munnen skal ifølge youtubere gjøre at ansiktet over tid blir mer som en modell. (Modell i bildet Sean O'Pry).
SE UT SOM EN MODELL: Riktig plassert tunge i munnen skal ifølge youtubere gjøre at ansiktet over tid blir mer som en modell. (Modell i bildet Sean O'Pry). Foto: Brian Ach

Shelton sier at folk kan oppnå gode resultater med mewing hvis de bare er dedikerte, og har riktig kroppsholdning.

– Jeg kan ikke legge nok vekt på det med riktig holdning for å få mest mulig ut av mewing. Jeg har selv snakket med dr. Mew og han sier at han ikke er imot det jeg driver med, og måten jeg lærer bort teknikken, sier Shelton.

Lite forskning rundt teknikken

<b>LITE DOKUMENTERT:</b> – Det er ingen til liten forskning rundt teknikken til Mike Mew, så det er vanskelig å si om det faktisk funker slik youtuberne hevder, sier Heming Olsen-Bergem som er spesialist i oral kirurgi og oral medisin, og førsteamanuensis ved odontologisk fakultet på Universitetet i Oslo.
LITE DOKUMENTERT: – Det er ingen til liten forskning rundt teknikken til Mike Mew, så det er vanskelig å si om det faktisk funker slik youtuberne hevder, sier Heming Olsen-Bergem som er spesialist i oral kirurgi og oral medisin, og førsteamanuensis ved odontologisk fakultet på Universitetet i Oslo. Foto: UiO

– Det er ingen til liten forskning rundt teknikken til Mike Mew, så det er vanskelig å si om det faktisk funker slik youtuberne hevder, sier Heming Olsen-Bergem som er spesialist i oral kirurgi og oral medisin, og førsteamanuensis ved odontologisk fakultet på Universitetet i Oslo.

– Det er ikke dokumentert at man kan endre ansiktsformen, slik de på YouTube hevder. Mange av de før og etter bildene kan være redigert, og folk kan lett la seg lure. Men det stemmer at man kan endre tannplasseringen i munnen hvis tungen dytter for mye på tennene, sier Olsen-Bergem.

Youtubere sier at man kan bruke mewing for å gjøre at man slipper å begynne med regulering. Stemmer det?

– Da må man begynne med det veldig tidlig som barn, hvis man skal slippe å måtte bruke tannregulering. Så ja, det kan fungere, men resultatene er uforutsigbare, sier Olsen-Bergem.

Opprinnelig til avspenning

Bergem har selv vært på foredrag med Mike Mew for noen år siden, før teknikken hans ble til det den er kjent som på nettet i dag.

– Den opprinnelige tanken med teknikken hans var, slik jeg oppfattet det, å avspenne musklene og det skulle brukes i forebygging av for eksempel talefeil. Mew har ikke selv endret noe særlig på teknikken, men det er youtubere som har gjort teknikken hans mer til en type trening, for å få et tydeligere, mer maskulint kjeveparti, sier Olsen-Bergem.

Tannplassering

  • Tennene skal ikke treffe hverandre når man slapper av. Da får du fort veldig vondt i hode som følge av spenninger. Tennene skal egentlig bare være sammen i 20 minutter om gangen i løpet av en hel dag, og det er bare når man spiser.
  • Munnpustere legger tunga nede slik at de kan vide ut underkjeven.

Kilde: Heming Olsen-Bergem, spesialist i oral kirurgi og oral medisin

Han forteller at Mews hovedintensjon var at folk skulle la tungen hvile oppe i ganen, men at mange youtubere nå snakker om å presse tungen hardt oppe i ganen i stedet.

– Det er to helt forskjellige ting. Mew ville bare at man skulle være mer bevisst hvor man plasserer tungen i munnen. Å dytte tungen oppe i ganen gjør at det blir for mye for muskulaturen, som kan føre til hodepine og at man blir stiv under haken, sier Olsen-Bergem.

LES OGSÅ: (+) Det har dukket opp en ny utro-trend

– Det hjelper ikke å dytte tungen oppe i ganen. Å trene tunga på den måten er derfor ikke noe jeg kan anbefale. Man får plager med det over tid, for man blir rett og slett overtrent, og spenner musklene nede i halsen, sier Olsen-Bergem.

<b>HODEPINE:</b> Mewing kan føre til hodepine og andre smerter, men gir seg så fort man slutter med teknikken, ifølge Bergem.
HODEPINE: Mewing kan føre til hodepine og andre smerter, men gir seg så fort man slutter med teknikken, ifølge Bergem. Foto: Getty Images

Kan gi smerter

Kjevekirurgen sier at han har fått flere pasienter det siste året mellom 14 og 25 år gamle inn på sykehuset i Drammen, som sier de har mye smerter som følge av å drive med mewing.

– Så fort de slutter med teknikken så forsvinner hodepinen og de blir de bedre, men det er avhengig fra person til person, det er nok mange som driver med det som ikke får plager av det, sier Olsen-Bergem.

Hva tror du er grunnen til at mewing har blitt så populært det siste året?

– Jeg er ikke helt sikker, men folk påvirkes av influenserne, og det er jo mange Youtube-videoer om det. Både gutter og jenter er opptatt av mewing, og dette med ikke å ha dobbelthake, og at man skal se maskulin ut. Det maskuline ansiktet har nå de siste årene også blitt mer populært blant damer, sier Olsen-Bergem.

– Folk kan også være interessert i teknikken fordi den gir seg ut for å være en vitenskapelig metode uten å faktisk ha noen gode forskningsstudier. Men av de trendene som finnes så tror jeg ikke mewing er det verste, sier Olsen-Bergem.

Denne saken ble første gang publisert 26/11 2019, og sist oppdatert 27/11 2019.

Les også