F-35-piloten Morten Hanche

- Norske F-35-fly kan utføre umulig manøver fra Top Gun

Testpilot major Morten «Dolby» Hanche forteller at de nye F-35 jagerflyene kan utføre manøver som tidligere bare ble gjort i filmen Top Gun.

Den norske testpiloten Morten «Dolby» Hanche mener han med F-35 kan gjøre ting som foreløpig har vært foreholdt Top Gun.
Den norske testpiloten Morten «Dolby» Hanche mener han med F-35 kan gjøre ting som foreløpig har vært foreholdt Top Gun.
Publisert

Norge fikk overlevert sitt første F-35 jagerfly under en høytidelig seremoni i Texas i september. I flere år har major Morten «Dolby» Hanche jobbet med å bli kjent med Norges nye supervåpen.

For tiden blir han lommekjent med flyet i luften over USA der han trener sammen med det amerikanske flyvåpenet.

Les også: Norske kampfly i lufta for første gang

På regjeringens hjemmeside forteller han om sine erfaringer med jagerflyet Joint Strike Fighter. Norge betaler flere titalls milliarder kroner for i alt 52 fly. Det nøyaktige prisen er både uviss og jevnlig oppe til diskusjon.

- Kanskje vanskelig å forstå

I det siste innlegget - F-35 i nærkamp – hva har jeg lært så langt? - forteller Hanche at F-35 har evnen til å gjennomføre en kraftig oppbremsing i luften.

Les også: - Å sammenligne F-35 med F-16, er som å sette iPhone 6 opp mot en eldgammel Nokia-telefon

"Det er kanskje vanskelig å forstå hvorfor et kampfly bør kunne bremse raskt. Relevansen er at dersom jeg peker på en motstander som svinger mot meg, resulterer det i at avstanden mellom flyene minker raskt. Fordi jeg kan bremse opp raskt, gir det meg muligheten til peke på motstanderen over lenger tid, før avstanden minker så mye at et rollebytte finner sted", skriver han.

Top Gun-triks

Deretter fortsetter Hanche med å fortelle om sammenligningen med en av 80-tallets ikoniske film Top Gun der Tom Cruise spiller den svært talentfulle jagerflypiloten Pete «Maverick» Mitchell.

MORTEN «DOLBY» HANCHE: Major Morten «Dolby» Hanche ved et F-35 jagerfly.
MORTEN «DOLBY» HANCHE: Major Morten «Dolby» Hanche ved et F-35 jagerfly. Foto: (Forsvarsdepartementet)

"Med F-35 kan jeg bremse opp enda hardere enn det som er mulig i en personbil. Dette er viktig fordi motstanderen må reagere på at jeg «stopper». Hvis ikke ender det opp i et rollebytte når motstanderen flyr forbi meg. (Samme prinsipp som mange har sett i Top Gun; «hit the brakes, and he´ll fly right by». Uten at det gjør Top Gun til en dokumentar)", skriver Hanche.

Du kan lese mer om Hanches erfaringer med det nye norske F-35 jagerflyet på hans blogg her.

Norge har kjøpt 52 F-35 jagerfly. Flyene skal leveres innen 2019.

Les også: Verdens styggeste fly kan overleve selv om det er dødsdømt

Les også: Det kinesiske superjagerflyet J-20 kan snu maktbalansen i verden

Denne saken ble første gang publisert 02/03 2016.

Les også