Medisin

Gutt (6) opererte vekk store deler av hjernen. Resultatet er forbløffende

Legene er overrasket.

Foto: :Carnegie Mellon University/Cell Reports
Sist oppdatert

Hjernen er et fascinerende organ. På den ene siden er den ekstremt kompleks med sine 100 milliarder nerveceller, mens på den andre siden er den også ekstremt tilpasningsdyktig.

Det har vi fått et rykende ferskt eksempel på. For fire år siden ble hjernen til en seks år gammel gutt operert. Legene fjernet en tredjedel av den høyre hemisfæren av storehjernen hans, en del som er svært viktig for synet.

Resultatet av operasjonen er forbløffende.

Til tross for at den unge gutten mistet en sjettedel av hjernen sin, så har det hatt en underlig liten effekt på ham. Han er så godt som uhemmet av operasjonen.

Hvordan er det mulig?

Slet med epileptiske anfall

Gutten fikk epilepsi da han var fire år. Anfallene utviklet seg og ble stadig verre. Da medisiner ikke hadde en effekt, gikk legene til det drastiske skrittet å operere hjernen.

I dag er gutten snart 11 år og er ikke lenger plaget av anfall.

Forskere har fulgt ham tett de siste tre årene. En fersk studie, publisert i det biologiske tidsskriftet Cell Reports, rapporterer at delen av hjernen som er fjernet, er knyttet til evnen å gjenkjenne ansikter og gjenstander. Da denne ble fjernet tok imidlertid den venstre delen av hjernen hans over disse oppgavene.

– Den eneste mangelen er at han ikke kan se i hele synsfeltet. Når han ser fremover, blir ikke informasjonen som tas inn fra venstre side behandlet, men han kompenserer for dette ved å vri på hodet sitt eller bevege på øynene sine, sier Marlene Behrmann, hjerneforsker ved Carnegie Mellon University, i en pressemelding.

Illustrasjonen viser guttens venstre og høyre hjernedel etter operasjonen. Den prikkete linjen markerer hvor mye av hjernen som er operert bort.
Illustrasjonen viser guttens venstre og høyre hjernedel etter operasjonen. Den prikkete linjen markerer hvor mye av hjernen som er operert bort. Foto: Carnegie Mellon University/Cell Reports

Påvirker ham ikke

– Jeg mistenker at han ikke er klar over at han mangler denne informasjonen, sier hjerneforskeren til Live Science.

Det store tomrommet i hodet hans virker ikke å påvirke gutten i det hele tatt, forklarer hun.

– Alle har en blindsone, men vi er ikke egentlig klar over det.

Både før og etter operasjonen viser tester at hans IQ er høyere enn gjennomsnittet og språket og synspersepsjonen hans er like god som andre barn på hans alder.

Denne artikkelen ble først publisert på Natgeobloggen.no. Les også:

Denne saken ble første gang publisert 01/08 2018, og sist oppdatert 01/08 2018.

Les også