VINTERSOLVERV

Nå snur sola – og været, men ...

I dag legger vi bak oss det mørkeste døgnet i året. Samtidig begynner gråværet å slippe sin klamme hånd over deler av landet. Men – det er et men.

VINTERSOL: Et arkivbilde viser en kvinne på trilletur gjennom et tåkelagt Oslo en dag i desember. I bakgrunnen skimtes den lave vintersolen. Fra 21. desember blir sola litt og litt høyere for hver dag.
VINTERSOL: Et arkivbilde viser en kvinne på trilletur gjennom et tåkelagt Oslo en dag i desember. I bakgrunnen skimtes den lave vintersolen. Fra 21. desember blir sola litt og litt høyere for hver dag. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

21. desember, 2020 er årets mørkeste dag, men klokken 11.02 «snur» sola.

Det betyr at vi går mot lysere tider.

Den mørkeste dagen kalles for vintersolverv, og denne inntreffer når én av jordens poler har snudd seg så langt det er mulig bort fra sola (se iullustrasjon under).

Når dette skjer, står solen lavere på himmelen enn noen andre dager i året.

– Nå blir det litt og litt lysere for hver dag, i stede for litt og litt mørkere, sier vakthavende meteorolog hos StormGeo, Lillian Bergheim til Klikk.no.

– Så solen snur, men snur været også?

SOLA «SNUR»: Vintersolverv på den nordlige halvkule. 
Det inntreffer når sola når sin sørligste deklinasjon på ca. -23,4 grader.
SOLA «SNUR»: Vintersolverv på den nordlige halvkule. Det inntreffer når sola når sin sørligste deklinasjon på ca. -23,4 grader. Foto: Timeanddate.com

– Ja, været snur, men ... Det er bare midlertidig ...

– Fortell?

– Det blir en forbigående kjølig trend onsdag og torsdag som gir kjøligere og bedre vær i store deler av landet. Men det snur egentlig tilbake igjen fra fredag av, med mildere og våtere vær, sier Bergheim, før hun kommer med detaljene for juleværet:

Vær obs tirsdag kveld!

Meteorologen forteller at det på tirsdag vil bli skyet med regn på Vestlandet og opp mot Midt-Norge. På Østlandet starter dagen også med nedbør, men her gir nedbøren seg raskt, og det blir oppholdsvær. Snøgrensen i Sør-Norge er satt til 400-700 meter.

Samtidig blir det raskt en god del kaldere.

– Tirsdag kveld må alle som skal ut å kjøpe inn de siste julegavene på Østlandet være obs. Det går raskt over fra regn til minusgrader, så det kan fryse på til å kvelden og bli glatt på Østlandet. Være litt obs når man skal ut å kjøre i morgen kveld.

Lenger Nord får man ikke mye nedbør tirsdag, men fra kvelden av kommer nedbøren fra Sør-Norge innover Helgeland. Nedbøren kan komme som snø i høyereliggende områder, forteller meteorologen.

Les også: Fotografen ga seg selv og barna bade-nekt etter å ha tatt dette ekle bildet i Oslo

Den store julevinneren

– På lille julaften ser været annerledes ut fordi lavtrykket ligger øst for oss slik at vinden dreier fra nord og nordvest. Da blir det kaldere fra Nordland og sørover og vi forventer regn og sluddbyger langs kysten.

Meteorologen tror at de som bor et stykke inn fra kysten i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland fort kan få en del snø lille julaften.

Slik blir været på julaften.
Slik blir været på julaften. Foto: Grafikk, StormGeo

– På Vestlandet sør for stad er det en veldig liten mulighet for hvit jul, rett og slett fordi det ikke ser ut til at det blir så mye nedbør. Da må man håpe på flere byger på onsdag og torsdag, sier Bergheim.

Bergheim venter at vestlendingene også vil få mye bra vær på julaften, men det kan komme spredte byger på kysten.

Les også: Veronica kollapset på hytta, men forsto ikke at noe var alvorlig galt

Julaftens store værvinnere er imidlertid sør- og østlendingene. Både lille julaften og julaften byr på knallvær.

– Det blir kjølig klarvær med mye sol både lille julaften og julaften, så lenge sola er opp da! Selv om det blir kaldere, er det ikke snakk om ne sprengkulde. I Oslo-området blir det så vindt minus på morgenen og kvelden, med temperaturer like over frysepunktet på dagtid. I indre strøk på Østlandet blir det noe kaldere, sier Bergheim.

– Hvordan blir juleværet i nord?

– På lille julaften venter vi sludd og snøbyger i Nordland, men stort sett oppholdsvær i Troms og Finnmark. Om kvelden kommer det snø i grensetrakten av Troms og Finnmark. Samtidig venter vi vind opp i stiv kuling i kyststrøkene i Finnmark. Torsdag fortsetter det med litt sludd og snø i Nordland, hovedsakelig i Helgeland. Det er også muligheter for litt snø i Øst-Finnmark og på Finnmarksvidda. Ellers blir det oppholdsvær.

– Så til den dårlige nyheten. Oppholdsværet i Sør-Norge blir kortvarig?

– Det fine været i Sør-Norge varer dessverre bare til fredag. Da kommer det inn nye fronter med nedbør vest fredag med stigende temperaturer og nedbør. Det treffer Vestlandet på fredag, mens det trolig blir fortsatt opphold i resten av landet. I løpet av helgen blir det imidlertid mildere og våtere Østafjells og til og med sørlige deler av Nordland. Nedbøren kommer mest sannsynlig som regn og sludd i lavlandet.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2020, og sist oppdatert 21/01 2021.

Les også