Langtidsvarsel

Så lenge varer finværet

I halve landet holder finværet en stund til, men så skal det bli kaldt.

<b>FINVÆR: </b>Været har vært strålende i store deler av landet den siste uken. Men snart vil det trolig endres. Illustrasjonsbilde
FINVÆR: Været har vært strålende i store deler av landet den siste uken. Men snart vil det trolig endres. Illustrasjonsbilde Foto: Erik Johansen / NTB
Publisert

Årets første vårmåned er rett rundt hjørnet.

Dagene blir lysere, og temperaturen kryper gradvis oppover på gradestokken.

Vinteren har bydd på flere utfordringer over hele landet. Kraftige væromslag har ført til sterk vind i Nord-Norge, og stormen «Otto» herjet på Sør- og Vestlandet.

Men akkurat i tide til vinterferien har det roet seg.

Over hele landet har været stort sett vært fint den siste uken, med plussgrader og påskestemning. Unntaket er lengst i nord, som fremdeles får bryne seg på snøfokk og vanskelig vær framover.

Men selv om kalenderen snart viser mars, må vi være klare for vinter en stund til, også i resten av landet.

Vått i nord, varmt i sør

I første omgang er det de nordligste delene av landet vårt som må regne med at sola forsvinner.

– Fra tirsdag vil det komme regn, snø og sludd fra Møre og Romsdal, gjennom Trøndelag og helt opp til Finnmark. De områdene får det litt kjipt med mye nedbør den kommende uka, sier Iselin Skjervagen, vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt.

Mens i Sør-Norge vil finværet fortsette en stund til, og det vil komme så å si ikke noe nedbør.

Prognose for snødekke i Norge torsdag. 2. mars
Prognose for snødekke i Norge torsdag. 2. mars Foto: Yr

– For mange i Sør-Norge blir det en kjempefin uke. Det skal være ganske varme temperaturer, lengst sør ved kysten kan det komme opp i tosifrede varmegrader i løpet av uka.

Og selv om det blir plussgrader mange steder langs kysten, vil snøen holde seg på bakken de fleste steder om man kommer seg litt inn og opp i landet.

Kulden kommer tilbake

Men om man skulle tro vinteren er over fordi vi har kommet til mars på kalenderen, må man tro om igjen. For til helgen blir det kaldere.

– I Nord-Norge kommer det til å være minusgrader så å si over alt, og også ned i tosifret minus i veldig mange steder i indre strøk, og ganske langt ut i fjordene også. Så det blir kjølig, sier vakthavende meteorolog Iselin Skjervagen.

– På fjellet kan det komme ned i tosifret minus i løpet av helgen. Det ser ut som det blir minusgrader veldig mange steder, men ikke langs kysten, der holder det seg på pluss.

Tross minusgrader mange steder vil solen holde seg framme og det vil kunne føles varmere enn det temperaturen viser mange steder. Men spesielt langs kysten kan det bli glatt, forteller Skjervagen.

– Sola på dagtid varmer veldig, men i løpet av natten blir det kjølig, så da blir det minus om natten veldig mange steder. Da kan det hende det blir glatt, om det smeltes på dagtid og fryser på om natten, sier meteorologen.

Temperaturprognoser

Og prognoser fra Det europeiske senteret for langtidsvarsler støtter det statsmeteorolog Skjervagen sier. Uke 10, som begynner mandag 6. mars, blir antageligvis kaldere enn normalen i hele Nord-Europa.

<b>PROGNOSE UKE 9: </b>I sin ferskeste prognose viser Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, at det trolig blir kaldere enn normalt i uke 9. Dette kartet viser avvik fra normaltemperatur, hvor blått er kaldt og rødt er varmt, mens hvitt er normaltemperatur.
PROGNOSE UKE 9: I sin ferskeste prognose viser Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, at det trolig blir kaldere enn normalt i uke 9. Dette kartet viser avvik fra normaltemperatur, hvor blått er kaldt og rødt er varmt, mens hvitt er normaltemperatur. Foto: Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF

Lengre frem i tid blir prognosene mer usikre, men det ser ut som temperaturene stabiliserer seg på mer normale nivåer senere i mars.

For et mer detaljert varsel gå til nettsiden klimavarsling.no for å se deres prognoser for været i mars.

<b>PROGNOSE UKE 10:</b> Allerede uken etter vil temperaturene stort sett være nærmere normalen for årstiden.
PROGNOSE UKE 10: Allerede uken etter vil temperaturene stort sett være nærmere normalen for årstiden. Foto: Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF
<b>PROGNOSE UKE 11:</b> Mot slutten av mars vil det trolig være litt kaldere enn normalen i Sør-Norge, men disse prognosene er vanskelig å fastslå så langt fram i tid.
PROGNOSE UKE 11: Mot slutten av mars vil det trolig være litt kaldere enn normalen i Sør-Norge, men disse prognosene er vanskelig å fastslå så langt fram i tid. Foto: Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2023.

Les også