JUBEL I SØR, KALDDUSJ I NORD:

Så lenge varer vårvarmen

Hele Sør-Norge kan glede seg over fantastisk vårvær den neste uken, mens folk i Nord-Norge må skalke lukene.

<b>ENORME KONTRASTER: </b>Mens folk i sør kan hente fram solbriller og vårjakker, er værmeldingen langt verre for folk i Nord-Norge.
ENORME KONTRASTER: Mens folk i sør kan hente fram solbriller og vårjakker, er værmeldingen langt verre for folk i Nord-Norge. Foto: Getty images / Meteorologisk institutt
Sist oppdatert

Søndag 20. mars klokken 16.33 var det vårjevndøgn.

Det vil si at natt og dag er nøyaktig like lange i hele landet.

Vårjevndøgn
Vårjevndøgn Foto: Wikimedia Commons

Det innebærer at dagene fra nå av bare blir lysere og lysere, og dermed lengre og lengre, på bekostning av nettene og mørket.

Det motsatte skjer i september når det er høstjevndøgn.

Selv om våren er i gang, har det fortsatt har det vært nattefrost mange steder i landet, og temperaturene på dagtid har vært relativt beskjedne, med noen unntak.

Les mer: Vårjevndøgn: Fra nå av er dagene lengre enn natta

Drømmeuke i Sør-Norge

Fra helgen og den kommende uken, er det gode muligheter for å endelig kunne gå noe lettere kledd utendørs for folk i Sør-Norge.

– Vi får inn et høytrykk i Sør-Skandinavia lørdag, og dette gir stort sett flott vårvær for hele Sør-Norge, inkludert Trøndelag, frem til torsdag (24. mars). Det vil være store forskjeller mellom natt- og dagtemperaturer. Om natten vil man fortsatt ha nattefrost, mens på dagtid kan man få 10-12 plussgrader i lavlandet i hele Sør-Norge. Kanskje til og med enda et par grader varmere, forteller Olav Krogsæter, som ser på langtidsvarselet hos StormGeo.

Etter torsdagen ser ting mer usikkert ut. Mest sannsynlig vil høytrykket forsvinne nedover i Europa, noe som vil åpne for at lavtrykk kan slippe til i store deler av landet.

– Det kan fort bli kaldere og våtere igjen neste helg. Men fra lørdag til og med torsdag ser det ganske sikkert ut, fastslår meteorologen.

Skal man se på tendensen enda lenger frem i tid, begynner det å bli veldig usikkert, men slik prognosene er nå, kan det dukke opp et nytt høytrykk igjen om 12-13 dager, røper han.

– Men det er for tidlig å si. Og selv om det er vår, kan vi fort få perioder med kjølig vær igjen, understreker Krogsæter.

Les også: (+) Liv gjorde grufull oppdagelse i slektshistorien: – Kanskje den verste uretten noen har blitt utsatt for i Norge noensinne

Farevarsler i kø i Nord-Norge

Mens folk i Sør-Norge kan nyte livet i t-skjorte i ettermiddagssolen i solveggen, må nordlendingene forberede seg på et voldsomt uvær i helgen.

På lørdag kom det enorme nedbørsmengder i landsdelen og farevarslene stod i kø. Nedbøren kom som regn i lavlandet.

ENORME NEDBØRSMENGDER: Meteorologisk institutt sendte ut oransje farevarsel for svært mye regn i Salten, Ofoten, Vesterålen og Sør-Troms på lørdag.
ENORME NEDBØRSMENGDER: Meteorologisk institutt sendte ut oransje farevarsel for svært mye regn i Salten, Ofoten, Vesterålen og Sør-Troms på lørdag. Foto: Meteorologisk institutt

– Det er såpass store mengder at det kan føre til problemer og lokale oversvømmelser. Det er mye snø i fjellet, og mildvær og store nedbørsmengder kan føre til rask snøsmelting og skredfare. I tillegg kan det blåse opp i sørvestlig storm, sa Krogsæter før helgen.

Her kan du se alle farevarslene

Ny runde med snøvær

Etter den heftige lørdagen avtar nedbøren i Nord-Norge, men det er likevel lite som minner om vårværet lenger sør. I stedet kan det bli en ny runde med snø.

– Det er ventet snøbyger igjen på mandag og tirsdag, og så kommer det inn et nytt lavtrykk onsdag og torsdag i nordligste delen av Nordland og nordover.

Temperaturprognoser

Bildene under viser ferske temperaturprognoser fra Det europeiske senteret for langtidsvarsler for de neste ukene av mars. For et mer detaljert varsel kan du sjekke ut nettsiden klimavarsling.no.

<b>VARMERE ENN NORMALT: </b>Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, sin ferskeste prognose viser at uke 11 er vesentlig varmere enn normalen for uken. Lyserødt betyr 1-3 grader varmere enn normalen. Rødt 3-6 grader mildere.
VARMERE ENN NORMALT: Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, sin ferskeste prognose viser at uke 11 er vesentlig varmere enn normalen for uken. Lyserødt betyr 1-3 grader varmere enn normalen. Rødt 3-6 grader mildere. Foto: ECMWF
UKE 12: Neste uke blir også varmere enn normalen i hele landet.
UKE 12: Neste uke blir også varmere enn normalen i hele landet. Foto: ECMWF
UKE 13: Fra uke 13 er det små avvik fra normalen å spore i temperaturprognosene til ECMWF.
UKE 13: Fra uke 13 er det små avvik fra normalen å spore i temperaturprognosene til ECMWF. Foto: ECMWF

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2022, og sist oppdatert 21/03 2022.

Les også