LANGTIDSVARSEL:

Mai-været: Kan dette virkelig skje?

Meteorologen har tro på drømmevær 17. mai, men hvor varmt kan det egentlig bli?

TROPEVARME? Langtidsvarselet for Oslo i TV 2s vær-app kan få folk til å sperre opp øyene, men selv om meteorologen har tro på godt vær 17. mai, skrur han ned forventningene noe. NB: Noen timer senere ble varselet endret til 22 grader og skyer 17. mai, så usikkerheten er stor!
TROPEVARME? Langtidsvarselet for Oslo i TV 2s vær-app kan få folk til å sperre opp øyene, men selv om meteorologen har tro på godt vær 17. mai, skrur han ned forventningene noe. NB: Noen timer senere ble varselet endret til 22 grader og skyer 17. mai, så usikkerheten er stor! Foto: Getty Images / Skjermdump TV 2 vær-app.
Sist oppdatert

Det er knusktørt på Østlandet og store deler av Sør-Norge.

Skogbrannfaren er svært stor på Sørlandet og på Østlandet, og mange bønder er bekymret for avlingene sine.

I Oslo er det så tørt at innbyggerne blir bedt om å ta kortere dusjer og å pusse tennene uten å la kranen renne for å spare på vannet.

Så mens de fleste nok vil juble over prognosene som serveres i denne saken, er det nok også enkelte som vil fortvile.

Her blir det regn

«Heldigvis» får store deler av landet sårt tiltrengt nedbør de neste dagene.

– Generelt sett så ser det ut til å bli å bli ganske grått og vått over store deler av landet den neste uken. Fra fredag (6. mai) blir det noen dager med veldig vått vær på Vestlandet og opp til Nordland. Aller lengst nord blir det litt lettere vær. Regnværet kan vare helt frem til onsdag. Men Østlandet blir liggende i le for lavtrykkene, sier vakthavende energimeteorolog i StormGeo, Olav Krogsæter.

Energimeteorologen bruker ulike prognoser for å varsle de store linjene i været for mange uker frem i tid.

Mye tyder nemlig på at det knusktørre været på Østlandet vil fortsette i mange uker fremover.

– Det kan komme noen små drypp på Østlandet i løpet av den neste uken, men mengdene blir trolig så små at det ikke vil hjelpe stort på tørken eller brannfaren. Etter de 7-8 neste dagene viser prognosene at det blir mindre sjanse for nedbør på Østlandet, sier Krogsæter.

Les også: Dette må du for all del unngå å gjøre dersom det lyner

<b>KNUSKTØRT: </b>At vannmetningen i jorda er under 60 % i store deler av landet, gir dårlige vekstforhold og stor skogbrannfare. De neste dagene blir det bra med påfyll av vann fra Vestlandet og nordover, mens det etter all sannsynlighet vil forbli tørt i Sørøst-Norge.
KNUSKTØRT: At vannmetningen i jorda er under 60 % i store deler av landet, gir dårlige vekstforhold og stor skogbrannfare. De neste dagene blir det bra med påfyll av vann fra Vestlandet og nordover, mens det etter all sannsynlighet vil forbli tørt i Sørøst-Norge. Foto: senorge.no

Tropevarme i Europa – og den kan spre seg ...

Storms langtidsprognose for perioden rundt 17. mai ser nemlig svært lovende ut dersom man vil ha sol og varmt vær.

– Det er i ferd med å bygge seg opp et høytrykk over Sentral-Europa og det kan gi veldig høye temperaturer den neste uken. I Berlin kan det for eksempel bli mellom 25 og 30 grader i midten av neste uke.

Det er dette høytrykket som gir meteorologen stadig sterkere tro på at vi kan få jubelvær på 17. mai i 2022.

– Dette høytrykket kan bre seg nordover og bli liggende en stund. Skjer det, er det Sør-Norge som ligger best an.

Han får stadig større tro på at det blir veldig bra vær på 17. mai.

<b>KAN DET SKJE?</b> En skjermdump viser værmeldingen for Oslo som lå inne i TV 2 og Storms vær-app den 5.mai. Meteorologen understreker at detaljerte varsler for så langt frem i tid må tas med en klype salt. <b>NB:</b> Noen timer senere ble varselet endret til 22 grader og skyer 17. mai, så usikkerheten er stor!
KAN DET SKJE? En skjermdump viser værmeldingen for Oslo som lå inne i TV 2 og Storms vær-app den 5.mai. Meteorologen understreker at detaljerte varsler for så langt frem i tid må tas med en klype salt. NB: Noen timer senere ble varselet endret til 22 grader og skyer 17. mai, så usikkerheten er stor! Foto: Skjermdump TV 2s værapp

– Akkurat nå er prognosen vår 60-40 prosent i favør at det blir pent vær rundt 17. mai, og sannsynligheten har økt de siste dagene.

Les også: (+) En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

– En stor klype salt

Dersom man sjekket langtidsvarselet i Storm-appen midt på dagen 5. mai, fikk man opp at det kunne bli hele 29 grader i Oslo på 17. mai.

Meteorologen sier imidlertid at det er altfor tidlig å si.

– Detaljene i varsler så langt frem i tid må man ta med en stor klype salt, men hvis alt klaffer så kan det bli skikkelig varmt og fint på 17. mai med temperaturer rundt 20 grader i Sør-Norge, sier Krogsæter.

Noen timer senere ble varselet endret til 22 grader og skyer 17. mai, så usikkerheten er med andre ord stor!

– I Nord-Norge er værvarselet mer usikkert. Her kan det nok bli gråere vær rundt 17. mai, men det er ikke mye som tyder på at det skal bli uvær, mener meteorologen.

Tror tørken holder seg i øst

Det europeiske senteret for langtidsvarsler, ECMWF, varsler i sine siste prognoser for mai at det kan bli vesentlig varmere enn normalt (3-6 grader) på Østlandet, og litt varmere enn normalt (1-3 grader) i sør og vest i 17. mai-uken.

Klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret, bruker blant annet disse prognosene når han følger langtidsvarslene på nettsiden klimavarsling.no.

– Ifølge langtidsvarselet på Yr er det meldt tørt og varmt de neste ti dagene på Østlandet. Veldig lite regn i sikte, om noe. På Vestlandet er det meldt noe. Dette stemmer bra med langtidsvarslene våre også.

Han sier at det er litt for tidlig å si noe om 17. mai spesifikt, men at den uken som begynner 16. ser foreløpig også ut til å helle mot tørt på Østlandet.

– Det hele står og faller på vindretningen. Jo mer vestlig, jo våtere blir det i vest og tørt i øst. Hvis det blir mer sørlig, kan det komme nedbør i øst også.

Bålforbudet i skog og mark trådte i kraft 15. april og varer fremt til 15. september. Med det knusktørre været er det viktigere enn noensinne å overholde dette. Den siste tiden har det vært oransje farevarsel for stor skogbrannfare i hele Sør-Norge.

På Østlandet ser det ut til å bli enda tørrere i lang tid fremover, og farevarselet er ventet å bli oppjustert til rødt nivå neste uke, skriver NTB.

Politiet og brannvesenet må daglig rykke ut på gressbranner og uvettig bruk av ild utendørs og har den siste tiden advart folk mot å tenne opp ild utendørs. Onsdag kastet også beredskapsminister Emilie Engher Mehl seg på. Hun ber folk om å være ytterst forsiktige.

– Grilla pølser og lukten av bål er noe av det beste jeg vet. Men vi må klare oss uten det en periode nå. Det er bedre å ta med pølse på termos eller spise brødskive, sier statsråden til NTB.

Se mer

Se ECMWF temperaturprognoser som ble sluppet 6. mai under:

ECMWFs temperaturprognose for uke 19 (som starter 9. mai)
ECMWFs temperaturprognose for uke 19 (som starter 9. mai)
ECMWFs temperaturprognose for uke 20 (som starter 16. mai). Hvitt indikerer normale temperaturer. Lyserødt betyr 1-3 grader varmere enn normalen. Mørkerødt betyr hele 3-6 grader varmere enn normalen.
ECMWFs temperaturprognose for uke 20 (som starter 16. mai). Hvitt indikerer normale temperaturer. Lyserødt betyr 1-3 grader varmere enn normalen. Mørkerødt betyr hele 3-6 grader varmere enn normalen.
ECMWFs temperaturprognose for uke 21 viser at temperaturene vil normalisere seg mot slutten av mai.
ECMWFs temperaturprognose for uke 21 viser at temperaturene vil normalisere seg mot slutten av mai.

.

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2022, og sist oppdatert 06/05 2022.

Les også