Deler av landet kan vente seg over 20 grader

Meteorologens gladmelding: Nå blir barrieren brutt

Endelig kommer vårvarmen, og timingen er perfekt. Meteorologene venter temperaturer over 20 grader flere steder.

<b>VARMERE:</b> Utover neste uke plasserer høytrykkene og lavtrykkene seg slik at varm luft sørfra kommer opp over Sør-Norge. Denne illustrasjonen viser hvor sannsynligheten er størst for høye temperaturer 1. mai.
VARMERE: Utover neste uke plasserer høytrykkene og lavtrykkene seg slik at varm luft sørfra kommer opp over Sør-Norge. Denne illustrasjonen viser hvor sannsynligheten er størst for høye temperaturer 1. mai. Foto: Meteorolgisk institutt
Sist oppdatert

De siste ukene har det vært Nord-Norge som har hatt knallvær, med masse sol og nesten ikke nedbør.

Baksiden er at tørt vær over tid gir skogbrannfare.

– Skogbrannvarsel er meldt på usatte steder, og dette vil nok fortsette også ut i kommende uke. Det kan komme noen spredte regnbyger – i Finnmark kan det også komme som snø – men ikke noe som monner, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt.

I uken som nå går mot slutten, er det blitt litt kaldere i nord, og det vil fortsette også over helgen.

– Søndag-mandag vil et lavtrykk trekke nordover i Nordsjøen og til Norskehavet, med regn som brer seg nordover i Sør-Norge og mandag til Nordland, forklarer vakthavende energimeteorolog i StormGeo, Beathe Tveita i Stormgeo.

Hun sier at tirsdag kan man vente seg spredt regn nordover i deler av Troms, med bedring i været lenger sør i landet.

Ser sola i sør

Nå er det altså folket lenger sør som får det beste været, med en smak av vår.

– I Sør-Norge blir fredag og lørdag greie dager, mens søndag blir det noen runder med nedbør. Men allerede mandag kveld kan man glede seg over litt mer vårlig vær igjen, sier Sarchosidis.

NÅR KOMMER VARMEN? Kartet viser hvilken dato som er den tidligste hvor det har vært registrert 20 grader ulike steder samt hvilket år det skjedde.
NÅR KOMMER VARMEN? Kartet viser hvilken dato som er den tidligste hvor det har vært registrert 20 grader ulike steder samt hvilket år det skjedde. Foto: Meteorologisk institutt

Hvor årets første offisielle temperaturmåling over 20 grader blir gjort, varierer fra år til år. For et par uker siden var det nære på i Lier i Buskerud. 11. april ble det registrert 19,7 grader der!

Men til uka kommer barrieren til å bli brutt, tror meteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt.

– Fra Trøndelag og nedover mot Oslo blir det mer vårlig vær i uken som kommer. Rogaland og Vestlandet er områdene hvor det er størst sjanse for å komme over 20 grader, sier han.

Les også: Dette må du for all del unngå å gjøre dersom det lyner

Knallbra 1. mai – noen steder

Og aller best utsikter er det onsdag 1. og torsdag 2. mai. Timingen kunne med andre ord ikke vært bedre. Mange nordmenn har som kjent fri 1. mai, og flere har nok planer om å ta seg langhelg.

– 1. mai ser det ut til å bli knallfint! sier Sarchosidis.

Også Tveita i StormGeo har tro på behagelige temperaturer sør i landet.

Skillet mellom luftmasser med ulik tetthet, temperatur og fuktighet, kalles i værsammenheng for en front.

Fronten som Tveita nevnte innledningsvis, som bringer med seg litt regn og vind nordover i Nordland og deler av Troms, blir svakere når vi nærmer oss månedsskiftet.

– Onsdag 1. mai kan denne fronten svekkes over Finnmark med spredt regn, og noen byger i Troms. Lenger sør i landet blir det oppholdsvær 1. mai, sier Beathe Tveita i StormGeo.

Hun nevner at et østlig vindfelt over Sør-Norge kan gi noe mer skyer østafjells, mens områdene i vest får mye sol og pent vær. Hun tar forbehold om noe usikkerhet knyttet til et lite nedbørsområde som nærmer seg landet fra sør, og sier at prognosene kan endre seg litt når vi nærmer oss. Men at det blir varmt og godt i Sør-Norge, det er hun helt enig med Sarchosidis i Meteorologisk institutt om.

Les også: Helligdager i 2024: Gladmelding om 17. mai

Nyt finværet, den som har det

– Det blir betydelig stigende temperaturer neste uke, kan hende 15 grader og enda mer onsdag 1. mai, både sør for Stad og Dovre, men også nordover til Trøndelag, sier Tveita i StormGeo.

I deler av landet kan man altså se frem til gode temperaturer og fint vær, men dessverre ser ikke 20-gradene til å bli værende, så det er all grunn til å nyte våren til fulle nå mens man har sjansen.

– Allerede til neste helg ser det ut til at temperaturene synker ned igjen mot denne ukens nivå i Sør-Norge, sier Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt.

Les også: Helligdagsfred: Politiet har en klar oppfordring

Langtidsvarsel for 17. mai 2024

Hva så med utsiktene mot nasjonaldagen? Både Sarchosidis og Tveita understreker at usikkerheten blir større når vi ser såpass langt frem i tid.

Under har vi satt opp forventet temperatur og sannsynlighet for nedbør på 17. mai.

Oslo: 20°, 37 %

Kristiansand: 18°, 28%

Bergen: 17°, 33 %

Lillehammer: 16°, 36 %

Trondheim 15°, 47 %

Brønnøysund 13°, 43 %

Mo i Rana 13°, 47 %

Bodø 12°, 50 %

Narvik 13°, 39 %

Tromsø 8°, 48 %

Kirkenes 8°, 39 %

Kilde: 21. dagersvarselet på Yr.no, hentet ut 26. april 2024

Se mer

– Etter mildere vær neste uke, så kan det bli kjøligere igjen rundt 4.-6. mai og fremover. Dette er lenge til, og prognosene er usikre. Når vi nærmer oss 17. mai så kan det potensielt snu og bli noe mildere igjen, men med mulighet for lavtrykksaktivitet mot Sør-Norge, sier Beathe Tveita i StormGeo.

Værtjenesten Yr lanserte tidligere i år et nytt langtidsvarsel som går hele 21 dager frem i tid. Usikkerheten i værvarselet øker jo lenger ut i varslingsperioden man kommer.

21-dagersvarselet er delt inn i tre rullerende syv-dagersbolker, som gir en pekepinn om trenden i temperatur og nedbør frem i tid. 17. mai er helt i slutten av 21. dagersperioden som ble lagt ut fredag 26. april, så meteorologene understreker at usikkerheten er stor.

Med alle disse forbeholdene, så kan det se ut som hovedstadsområdet kan få det varmeste været på nasjonaldagen, med 20 grader, mens også det meste av Sør-Norge får rimelig behagelige temperaturer.

Lenger nord er temperaturutsiktene noe lavere.

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2024, og sist oppdatert 26/04 2024.

Les også