Største containerskip noensinne i Europa

Knuser rekorder

HMM Algeciras er verdens største containerskip og det første i 24 000 TEU-klassen.

GIGANT: HMM Algeciras på Elbe på veien til den gigantiske containerhavnen i Hamburg.
GIGANT: HMM Algeciras på Elbe på veien til den gigantiske containerhavnen i Hamburg. Foto: HHM/Dietmar Hasenpusch
Sist oppdatert

Aldri før har en europeisk havn tatt imot et større containerskip enn da verdens største containerskip, HMM Algeciras, ankom Rotterdams Amaliahaven i begynnelsen av juni. Dette var faktisk jomfruturen til det gigantiske skipet, som tross Covid-19 ble levert fra verftet i Sør-Korea 24. april i år. HMM Algeciras er 400 meter langt og er dermed ikke lengre enn flere andre enorme containerskip, men med en bredde på 61 meter er det blant de bredeste.

Grunnen til at HMM Algeciras regnes som verdens største containerskip er kapasiteten. Det har en kapasitet på 23 964 TEU som er litt mer enn forrige rekordholder, MSC Gülsün, som har en kapasitet på 23 756 TEU. TEU står for twenty-foot equivalent unit, og er standard enhet for å beskrive lastekapasiteten. En standard 40 fots (40x8x8 fot) container er det samme som to TEU (20x8x8 fot).

HMM Algeciras er første containerskip i 24 000 TEU-klassen. Det skal etter planen bygges ytterligere 11 skip i denne klassen, som er containerskipenes eliteklasse. HMM Algeciras ble bygget ved Okbo-verftet til Daewoo Shipping & Marine Engineering, som skal bygge ytterligere seks, ifølge nettstedet gCaptain.com. Fem av 24 000 TEU-skipene skal bygges av Samsung Heavy Industries-verftet Geoje, som også ligger i Sør-Korea. Fra Rotterdam seilte HMM Algeciras videre til Hamburg. Deretter Antwerpen og London, før det vendte nesen mot Singapore via Suezkanalen.

Foto: HHM/Catharina Pape
Foto: HHM/Tim Reincke
Foto: HHM/Tim Reincke
STADIG STØRRE: Containerskipene blir stadig større med plass til flere containere.
STADIG STØRRE: Containerskipene blir stadig større med plass til flere containere. Foto: HHM / Aufwind Luftbilder

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 32 2020

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2020, og sist oppdatert 07/07 2020.

Les også