historisk tørkekatastrofe

Klimaendringene tar knekken på California

Elver og innsjøer tørker ut, skogbranner herjer, asfalten er livsfarlig varm, kjentfolk som Harrison Ford og Neil Young flytter til fjells og tyver stjeler vann. California står midt oppi en historisk tørkekatastrofe.  

<b>KRYMPET VANNRESERVOAR:</b> Den kunstige innsjøen Lake Oroville et et skrekkeksempel på det som skjer med vannforsyningen i California. Vannstanden har i år sunket til 28 prosent av reservoarets fulle kapasitet. 
KRYMPET VANNRESERVOAR: Den kunstige innsjøen Lake Oroville et et skrekkeksempel på det som skjer med vannforsyningen i California. Vannstanden har i år sunket til 28 prosent av reservoarets fulle kapasitet.  Foto: Justin Sullivan/Getty Images
Sist oppdatert

Store deler av det sørvestlige USA generelt og delstaten California spesielt er rammet av en historisk tørke. Dette skyldes at regionen i flere år har fått langt mindre nedbør enn vanlig, spesielt gjelder det vinterhalvåret.

Forbrenning

I California er jakten på vann blitt en besettelse. Overalt står skilt oppslått med tekster som «Spar på Californias vann», «Tenk på naboen – dusj mindre.»

Flere steder ­advares det også om fortau hvor asfalten er så varm at den kan gi folk tredje-grads forbrenning. Og å være uteligger er blitt livsfarlig. Du kan rett og slett bli overopphetet og miste livet.

<b>SALT LAKE:</b> Bildet viser en jernbanelinje som deler en flik av Salt Lake, USAs største saltvanns innsjø i to. Den ekstreme tørken har rammet innsjøen som ligger i delstaten Utah. Vannstanden er på det laveste som noen gang er blitt målt. Dette både øker saltinnholdet i vannet og virvler opp salt støv fra sjøbunn som ikke lenger er dekket av vann. Noe som forringer luftkvaliteten i store deler av delstaten.
SALT LAKE: Bildet viser en jernbanelinje som deler en flik av Salt Lake, USAs største saltvanns innsjø i to. Den ekstreme tørken har rammet innsjøen som ligger i delstaten Utah. Vannstanden er på det laveste som noen gang er blitt målt. Dette både øker saltinnholdet i vannet og virvler opp salt støv fra sjøbunn som ikke lenger er dekket av vann. Noe som forringer luftkvaliteten i store deler av delstaten. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Vannstanden synker

Vannreservoarene er tragiske syn. Berømte reservoarer som USAs største og viktigste, den kjente turistattraksjonen Lake Mead tørker ut. Vannstanden i den kunstige innsjøen synker med to meter årlig og er i dag utrolige 42 meter lavere enn den var i 2000.

De flere meterne med hvit-bleket fjell langs bredden gir et grelt bilde av hva som har skjedd. Det blir tettere og tettere mellom alle husbåtene på vannet.

Les også: Når krisen kommer: Dette må du ha for å klare deg i 72 timer

<b>VANNTANK FOR BRØNN:</b> Bonden Loren Scott Denney i Madera, California åpner vann­kranen på kjøkkenet etter å ha installert en <br/>10 000 liter vann­tank etter at brøn­nen på bonde­gården ble tørrlagt. – Godt med vann i springen etter en måned uten, sier han. 
VANNTANK FOR BRØNN: Bonden Loren Scott Denney i Madera, California åpner vann­kranen på kjøkkenet etter å ha installert en
10 000 liter vann­tank etter at brøn­nen på bonde­gården ble tørrlagt. – Godt med vann i springen etter en måned uten, sier han. 
Foto: Justin Sullivan/Getty Images
<b>LEGGER VANNRØR:</b> Bøndene Jim Jensen (t.v.) og Bill Jensen legger vannrør som en del av et prosjekt som forhåpentligvis vil skaffe mer vann til bondegårder i kommunen Marin County i den nordlige delen av California. 
LEGGER VANNRØR: Bøndene Jim Jensen (t.v.) og Bill Jensen legger vannrør som en del av et prosjekt som forhåpentligvis vil skaffe mer vann til bondegårder i kommunen Marin County i den nordlige delen av California.  Foto: Justin Sullivan/Getty Images
<b>FØR OG ETTER:</b> Et luftfoto viser hvordan Lake Oroville har sett ut og helst skal se ut (øverst) og hvor tragisk lav vannstanden var sunket til innen den <br/>22. juli i år (nederst). 
FØR OG ETTER: Et luftfoto viser hvordan Lake Oroville har sett ut og helst skal se ut (øverst) og hvor tragisk lav vannstanden var sunket til innen den
22. juli i år (nederst). 
Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Hoover Dam

Innsjøen som ble skapt for 90 år siden da demningen Hoover Dam ble bygd for å demme opp elven Colorado River forsyner over 25 millioner mennesker fordelt på flere store byer i delstatene ­Arizona, California og Nevada både med vann og strøm. Hele 90 prosent av alt vannet i berømte Las Vegas kommer for ­eksempel fra Lake Mead.

I tillegg skaper vannet som flyter gjennom Hoover Dam og ut i Lake Mead strøm til store deler av det sørvestlige USA. Med mindre vann blir det mindre strøm. Allerede er strømproduksjonen redusert med 25 prosent. Vannreservoaret Lake Oroville i California er også hardt rammet av tørken.

Den kunstige innsjøen som forsyner tusenvis av mål med jordbruksland og i likhet med Hoover Dam brukes til vannkraft har nå en vannstand så lav at vannkraftverket har måttet stenge og 130 husbåter er blitt fjernet.

<b>2019:</b> Indeks-kartet viser tørketilstanden i den vestlige delen av USA i juli 2019. 
2019: Indeks-kartet viser tørketilstanden i den vestlige delen av USA i juli 2019.  Foto: NOAA STAR
<b>JULI 2021:</b> Den samme tilstandsrapporten to senere. Rødt markerer krisetilstander. 
JULI 2021: Den samme tilstandsrapporten to senere. Rødt markerer krisetilstander.  Foto: NOAA STAR

Tyver stjeler vann

Man skulle tro man står midt oppi en science fiction-film. Men noen ganger er virkeligheten sprøere enn fantasien. Vann er en så stor ­mangelvare i California at tyver stjeler milliarder liter fra livsviktige vannreservoarer ved å kople seg på brannhydranter, vanntilførselen til bondegårder, til og med rør som bringer vann til nabolag og familiehjem og fra elver og selvfølgelig offentlige drikkevannskilder.

Selv om politiet jakter på vanntyvene og gjør mange arrestasjoner og dommere straffer med enorme bøter er det aldri blitt stjålet så mye vann i California som under tørken i 2021. Myndighetene forteller at mye av det stjålne vannet går til ulovlig dyrking av marijuana. ­

Les også: (+) Norges største test av sluker: Vinneren dro inn 58 ørret og hadde 56 napp

Problemet med stjeling av vann er blitt så alvorlig i den tørkerammede delstaten at brannhydranter er enten blitt plombert og låst eller rett og slett fjernet. Bare de aller viktigste står igjen.

<b>VANNKRAFT LANGT FRA VANN:</b> Vannstanden har krympet så mye i Lake Oroville, California at vannkraftverket har måttet stenge. I forgrunnen slusene som fører vann til kraftverket. De skal normalt være dekket av vann.
VANNKRAFT LANGT FRA VANN: Vannstanden har krympet så mye i Lake Oroville, California at vannkraftverket har måttet stenge. I forgrunnen slusene som fører vann til kraftverket. De skal normalt være dekket av vann. Foto: Justin Sullivan/Getty Images
<b>LAKE POWELL:</b> Den hvite borden rundt vannreservoaret viser hvor mye vannstanden har krympet i innsjøen Lake Powell i delstaten Utah. 
LAKE POWELL: Den hvite borden rundt vannreservoaret viser hvor mye vannstanden har krympet i innsjøen Lake Powell i delstaten Utah.  Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Må venne seg til vannmangel

Tørkekrisen er i dag så utbredt at den dekker alle kommunene i USAs mest folkerike delstat.

– Mangel på vann i California på grunn av tørke er kommet for å bli. Folk her må bare venne seg til å leve med vannmangel, sier John Nores, sjef for delstatens vannverk.

Det er så lite vann at myndighetene ser seg nødt til å kutte ned på vannfor­syningen. Noe som spesielt går utover landbruksnæringen. Bøndene må stadig grave dypere brønner for å komme ned til grunnvannet, noe som igjen fører til at også vannreservoarer under bakken begynner å gå tomme.

<b>SKOGBRANNER:</b> Tørke og vannmangel har gjort skogene sørvest i USA ekstremt brannfarlige. Her jobber brannmannskap på spreng for å slukke små tilløp til branner farlig nær et strømnett ved Milford, California. 
SKOGBRANNER: Tørke og vannmangel har gjort skogene sørvest i USA ekstremt brannfarlige. Her jobber brannmannskap på spreng for å slukke små tilløp til branner farlig nær et strømnett ved Milford, California.  Foto: Justin Sullivan/Getty Images
<b>FJERNER FRUKTTRÆR:</b> En gårdsarbeider i Snelling, California fjerner rekker av mandeltrær som tørken har tatt knekken på og som måtte hogges ned.  
FJERNER FRUKTTRÆR: En gårdsarbeider i Snelling, California fjerner rekker av mandeltrær som tørken har tatt knekken på og som måtte hogges ned.   Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Ekstremt

Men bøndene har ikke noe valg. Uten tilstrekkelig med vann og ­temperaturer på over 40 varmegrader uke etter uke blir hele avlinger svidd av. Frukt og grønnsaker tørker inn, den frukten som overlever blir ikke like stor og saftig som den pleier. Noen bønder må rett og slett rive opp sine frukttrær og grønnsaker fordi trærne tørket inn.

Tørke defineres som en utvidet tidsperiode hvor tilgangen på vann faller under de statistiske behovene for en region. Tørke er ikke et rent fysisk fenomen, men et samspill mellom naturlig tilgang og menneskelige behov for vann. Tørkeperioder – som den i California og de omkringliggende delstatene – setter både vannressurser og økosystemer på store prøver. 

Se mer

Det er ikke mye trøst å hente fra vitenskapen heller. Klimaendringene verden står midt oppi vil i henhold til forskerne resultere i hyppigere og mer ekstreme tørkeperioder. Noe som vil ramme matproduksjonen, spesielt i den utsatte delstaten California, men også i store deler av resten av USA pluss mange andre steder rundt om i verden.

Les også: I nesten 80 år hadde søsknene fått være i fred i sin egen lille verden på gården øverst i dalen. Så skjedde det ufattelige

<b>BONDE FÅR HÅNDSREKNING:</b> Håndverkerne Jerry Jones (t.v.) og sønnen Brandon installerer en 10 000 liter stor vanntank utenfor hjemmet til Loren Scott Denney – en av mange bønder som har mistet all vanntilførsel etter at brønnen på gården tørket ut. 
BONDE FÅR HÅNDSREKNING: Håndverkerne Jerry Jones (t.v.) og sønnen Brandon installerer en 10 000 liter stor vanntank utenfor hjemmet til Loren Scott Denney – en av mange bønder som har mistet all vanntilførsel etter at brønnen på gården tørket ut.  Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2021, og sist oppdatert 04/10 2021.

Les også