TOK svindlerE MED BUKSENE NEDE:

James tilbød en million dollar til den første som kunne bevise at noe overnaturlig eksisterte. Han døde i med pengene i behold

Magikeren James Randi ble vettskremt over hvor lettlurte folk var – og gikk drastisk til verks for å avsløre lurendreiere.

<b>DEN LURESTE:</b> James Randi var illusjonisten og magikeren som gjorde det til livsoppgave å avsløre sjarlataner som påsto de hadde overnaturlige evner. Her under ett av flere besøk i Norge.
DEN LURESTE: James Randi var illusjonisten og magikeren som gjorde det til livsoppgave å avsløre sjarlataner som påsto de hadde overnaturlige evner. Her under ett av flere besøk i Norge. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

Magikere er de ærligste folk i verden. De sier de skal lure deg. Og så gjør de det, sa den kanadiske magikeren James Randi i en BBC-dokumentar om hans liv og virke.

Dokumentaren heter «A honest Liar» – En ærlig løgner. De siste 50 årene av karrieren viet tryllekunstneren til avsløringer av jukse­makere som bedro sitt publikum. Ikke magikere, men de som påsto de hadde over­naturlige evner.

− Trodde på tullet

Som 15 åring så Randi sitt første trylleshow i hjembyen Toronto. Randi ble så fortryllet at han bestemte seg for å bli magiker der og da. Etter hvert ble han en anerkjent magiker som blant annet gjorde tankelesertriks.

Til sin store overraskelse oppdaget han at folk faktisk trodde han hadde overnaturlige evner. De begynte å spørre om han kunne gi dem svar på strengt personlige spørsmål. Randi fikk tilbud om å forutsi folks fremtid − mot god betaling.

− Det ble en vekker. Jeg innså at folk faktisk trodde på dette tullet.

James Randi sto plutselig overfor et dilemma: Skulle han utnytte folks troskyldighet, se dem i øynene og fortelle dem rene løgner som til og med kunne skade dem − bare for å tjene penger?

Eller skulle han gjøre det motsatte?

Les også (+) Viggo er norgeshistoriens største bløffmaker – les den utrolige historien

Ber om åndekur

James Randall

<b>− BARE LURERI:</b> James Randi demonstrerte at Uri Gellers bøying av skjeer ikke hadde noe med det overnaturlige å gjøre.
  • Randall James Hamilton Zwinge (1928 – 2020)
  • Kjent illusjonist under navnet «The Amazing Randi», opprinnelig fra Canada.
  • Aktiv karriere frem til 1981
  • Regnes som en av de største etter Harry Houdini
  • Fra 1964 kjent for å utfordre alle som mener de har overnaturlige evner til å bevise det i kontrollerte former.
  • Over 1000 kandidater har forsøkt, ingen har lyktes.

Randi valgte å vie livet til å avsløre og motarbeide dem som prøver å lure folk. Det er noe den norske magikeren Aimane Zoudin fra Oslo respekterer dypt. Han selv har stått overfor lignende «fristelser».

− Jeg har fått henvendelser fra folk som ber meg om hjelp fordi noen i familien er besatt av onde ånder. Jeg prøver å fortelle dem at det jeg gjør kun er triks, men de tror meg ikke. De har tilbudt meg ganske store pengesummer. Jeg ber dem om heller å sende det aktuelle familiemedlemmet til en psykiater, forteller Zoudin til Vi Menn (se undersak).

Million-dusør

Særlig dem som påsto å ha overnaturlige evner og kontakt med det hinsidige ble mål for James Randi.

I 1964 utlovet han en premie på 1000 dollar til den som kunne bevise at de hadde over­naturlige evner i kontrollerte forsøk. Etter hvert fikk han sponsorer som gjorde det mulig å øke premien til en million dollar.

Etter hvert skulle flere enn 1000 personer prøve seg. Uten suksess.

Ved siden av å ta imot utfordrere til «The million dollar challenge», gikk Randi aktivt til verks for å avsløre kjente sjarlataner. Særlig to saker er spektakulære.

Les også (+) Glem Casanonva og Don Juan – tidenes største skjørtejeger kom fra Hadeland

<b>SATTE NORGE PÅ HODET:</b> Uri Geller var gjest hos NRK og overbeviste nordmenn om sine overnaturlige evner. Også metallurgen Per Kofstad (t.v.) ble overbevist. Men alt var lureri.
SATTE NORGE PÅ HODET: Uri Geller var gjest hos NRK og overbeviste nordmenn om sine overnaturlige evner. Også metallurgen Per Kofstad (t.v.) ble overbevist. Men alt var lureri. Foto: NTB scanpix

Randi mot Geller

I Norge er køen av folk som påstås å ha overnaturlige evner lang. Men få har klart å få like mye oppmerksomhet som israeleren Uri Geller. Hans bøying av skjeer med tankens kraft i beste sendetid i svart/hvitt og fine farger på NRK TV i 1974, er fortsatt legendarisk. Folk i hele landet meldte om klokker som stoppet og sølvtøy som brakk.

Nettopp Uri Geller skulle bli mål for James Randi.

Allerede i 1972 fremsto Uri Geller så overbevisende at det amerikanske forsvaret ville undersøke hva han drev med. En forskergruppe slo fast at Geller under vitenskapelig kontroll hadde klart å flytte gjenstander uten å røre ved dem og ikke minst – hans varemerke – å bøye skjeer.

<b>ARVEFIENDEN:</b> Israeleren Uri Geller fikk verden til å tro at han kunne bøye skjeer og stoppe klokker med tankens kraft. James Randi avslørte ham − og ble Gellers arvefiende.
ARVEFIENDEN: Israeleren Uri Geller fikk verden til å tro at han kunne bøye skjeer og stoppe klokker med tankens kraft. James Randi avslørte ham − og ble Gellers arvefiende. Foto: NTB

I 1973 ble Geller invitert til USAs mest sette TV-show. Men på forhånd hadde programleder Johnny Carson konferert med James Randi, og sørget for at Geller ikke fikk tukle med test­objektene.

Resultatet var nedslående − for Geller. Magikeren klarte ikke å utføre et eneste triks.

Til Randis irritasjon fortsatte folk likevel å tro på Geller. De påpekte at israeleren jo hadde vitenskapen på sin side. Og de ville ikke høre når Randi hevdet Geller hadde lurt vitenskapsmennene også.

Randi la ut på turné til de samme stedene og de samme TV showene som Geller, og utførte de samme triksene. Han skrev til og med en bok «Sannheten om Uri Geller». Det ble nærmest en offentlig «krig» mellom de to i USA.

– Selv om magikere kan gjenskape noen av disse tingene med triks, betyr det ikke at ekte synske gjør det med ekte evner, raste Geller.

Les også (+) Jeg lot meg blende av rikdommen hans

Bløffet testerne

I 1978 skrev magikeren Steve Shaw til Randi og tilbød seg å gå inn i et laboratorium og lure vitenskapen, for så å avsløre det. En annen ung magiker, Michael Edwards, tok også kontakt med Randi i samme ærend. I 1980 kom anledningen trioen ventet på.

Da ga nemlig James S. Mc­Donnel, eieren av flyfabrikken McDonnel Douglas, et universitet en stor sum for å forske på det overnaturlige. Randis to medsammensvorne ble valgt ut til å delta ved å lure forskerne i innledende forsøk.

James Randi ba testpersonene bruke det magikeren mente var Uri Gellers metode: Å justere testregimet og endre forut­setninger og regler underveis. For å få bevis for hvor lett det er å manipulere slike vitenskapelige eksperimenter, skrev Randi til lederen for forsøket og listet opp regler han mente måtte overholdes.

Det viktigste punktet: «Ikke la forsøkspersonene endre reglene».

− Veldig raskt begynte Steve og jeg å be om at reglene ble endret – og de godtok det, fortalte Randi-­disippel Edwards etter forsøkene.

<b>TV-SJOKK:</b> James Randi var gjest hos talkshow-stjernen Johnny Carson og avslørte tjuvtriks som magikere og predikanter brukte for å tjene seg rike på andre menneskers sykdom og elendighet.
TV-SJOKK: James Randi var gjest hos talkshow-stjernen Johnny Carson og avslørte tjuvtriks som magikere og predikanter brukte for å tjene seg rike på andre menneskers sykdom og elendighet. Foto: Getty Images

Byttet merkelapper

Én annen av Randis anbefalinger var at alle objekter måtte merkes. Merkingen måtte være unik og ikke mulig å endre, for eksempel ved å lage å lage unike riper i dem.

Men testobjektene – blant annet skjeer − ble ikke utstyrt med riper. De ble merket med papirlapper festet med en tråd − etter ønske fra Edwards og Shaw.

− For å lettere kunne jobbe med skjeene, forklarte Edwards og Shaw til ledelsen for forsøkene.

Det eneste som skulle til nå, var enkel fingerferdighet:

− Vi lente oss på kontrollskjeen mens alle så på den vi forsøkte å bøye. Deretter byttet vi bare om på merkelappene, forteller Edwards.

De to gjentok forsøkene som Geller hadde vært gjennom, og fikk vitenskapsmennene til å tro at de virkelig hadde evner utover det normale.

Les også (+) USA røvet nordmannens formue

Avslørte eget juks

Men så inviterte James Randi til pressekonferanse:

− Jeg vil stille disse to unge herrene ett spørsmål: Hvordan klarte dere dette under kontrollerte former i laboratoriet?

Steve Shaw gikk rolig bort til mikrofonen:

− Vi jukset!

Nyheten eksploderte i mediene. 15. februar 1983 var den hovedoppslag på side tre i vitenskapsseksjonen av ærverdige The New York Times.

I mange år fortsatte Uri Geller å påstå at det han gjorde var overnaturlig, før han endelig i 2007 avslørte til det tyske magasinet Magische Welt:

− Jeg sier ikke lenger at jeg har overnaturlige evner, jeg er bare en artist.

Foto: Facebook

Med «Gud» på øret

På 80- tallet var såkalt «helbredelse ved tro» i ferd med å bli en stor industri. Én av de største var Peter Popoff. Hans spesialitet var å peke ut folk i publikum ved å snakke direkte med Gud. Han visste både navnet deres, adressen og også hva de led av.

− Folk som Peter Popoff er livsfarlige. De overbeviser folk om at de ikke trenger å gå til legen, uttalte en svært engasjert Randi til BBC.

I 1986 dro Randi på ett av Popoffs møter. Skeptikeren registrerte med interesse at alle på vei inn i lokalet måtte skrive ned navn, adresse og hva som eventuelt feilet dem.

Så noterte Randi at predikanten hadde noe som kunne minne om høreapparat i øret. Fikk Popoff rett og slett meldinger på øret?

Forkledd mann

Randi engasjerte privatdetektiven Alec Jason som ble utstyrt med en radiomottager og opptager. Randi oppsøkte deretter Popoff-møtet under dekke av å være dokumentarfilmmaker.

Da Popoff gikk på scenen, fanget Jasons radiomottager opp en stemme: «Hello Petey, are you there?». Mens Randi filmet at Popoff navnga den ene etter den andre og «helbredet» dem, surret opptageren på bakrommet.

Som ikke det var nok: Randi plantet en medhjelper blant publikum. Medhjelperen ble ropt frem, konfrontert med livmorhalskreft og helbredet.

Problemet for Popoff var at publikummeren ikke hadde hatt livmorhalskreft. For publikummeren var en mann, forkledd som kvinne.

<b>HELBREDET:</b> Da TV-pastoren Peter Popoff hevdet han hadde kurert det som var en mann utkledd som kvinne for livmorhalskreft, var det slutt på karrieren. En stund. For nå etter at mannen som avslørte ham, James Randi, er død, er han tilbake på banen, viser faksimilen fra Facebook fra november (innfelt).
HELBREDET: Da TV-pastoren Peter Popoff hevdet han hadde kurert det som var en mann utkledd som kvinne for livmorhalskreft, var det slutt på karrieren. En stund. For nå etter at mannen som avslørte ham, James Randi, er død, er han tilbake på banen, viser faksimilen fra Facebook fra november (innfelt). Foto: NTB scanpix

Konkurs

Etterpå ringte Randi talkshow-verten Johnny Carson. I direktesendingen på The Tonight Show Starring Johnny Carson ble filmen til Randi vist, ledsaget av opptak av beskjedene predikanten fikk på øret fra kona som satt og leste opp direkte fra kortene folk hadde levert.

Kort tid etter slo Popoff seg selv konkurs. En skulle tro det var slutten på Popoff, men akkurat som med Geller, så hjalp ikke avsløringen.

Et par år etter var Popoff i gang igjen. I dag kaller han seg profet, og ber fortsatt om donasjoner i bytte mot helbredelse. Og hvis du ikke blir frisk med en gang, ikke vent, men send bare mer penger. Senest den 10. november postet han følgende på sin facebookside «Hvis mirakelet ditt er forsinket, betyr det ikke at det er avslått – profet Peter Popoff.»

Vi Menn har kontaktet Peter Popoff på e-post og har forsøkt å få kontakt med predikanten per telefon og via Facebook. Han har ikke besvart våre henvendelser.

James Randi ville ikke vente på noe mirakel. Han trodde ikke på slikt. Og i oktober døde verdens mest kjente og effektive skeptiker. På bankkontoen hans sto fortsatt en million dollar som skulle gå til dem som kunne okumentere overnaturlige evner.

– De utnytter fortvilte mennesker

Sjarlataner og lurendreiere som lever godt på godtroende mennesker har fått det litt lettere.

Norske Aimane Zoudin, kjent fra TV-programmet Norske Talenter, «lurer folk» med sine tilsynelatende synske evner.

Men Oslo-mannen som kaller seg «mentalist» er ærlig om at det er triks – og er ikke nådig med dem som ikke er så ærlige:

− De utnytter fortvilte mennesker. Jeg kjenner at det koker innvendig, sier Zoudin.

− Noe man kan tjene seg rik på?

− Det er til å forstå at noen blir fristet – sjarlatanene tjener store penger. Jeg har blitt tilbudt penger for å lese folks fremtid eller hjelpe syke. Det sier litt om hvor desperate folk er, og antagelig om hvor lette de er å utnytte, sier Zoudin.

Den norske magikeren Aimane Zoudin, kjent fra TV-programmet Norske Talenter, «lurer folk» med sine tilsynelatende synske evner.
Den norske magikeren Aimane Zoudin, kjent fra TV-programmet Norske Talenter, «lurer folk» med sine tilsynelatende synske evner. Foto: LEART PHOTO

Det er svært få magikere i Norge som kan ha det som heltidsyrke, heller ikke Zoudin. Han lever delvis av å reise rundt og «lure folk» med sine tilsynelatende synske evner – men han forteller alle at det er akkurat det han gjør – lurer dem. Ved siden av jobber han med barne- og ungdomsarbeid i bydelen.

− James Randi er et stort forbilde for meg. Både som magiker, men også i måten han var dønn ærlig om hva vi drev med og brukte tid på å avsløre dem som prøvde å utnytte folks ulykke, sier mentalist Aimane Zoudin.

Han forteller at å bli en god mentalist – en som blant annet tilsynelatende kan lese folks tanker – tar mange år å mestre.

− Jeg brukte nærmere ti år før jeg ble god nok til at jeg kunne opptre med det. For oss som har drevet med dette en stund fremstår ofte triksene som sjarlatanene bruker svært enkle. Men folk går på, igjen og igjen Jeg kjenner flere magikere i Norge som er så dyktige at de nok kunne ha tjent store penger på å lure syke og sårbare folk. Heldigvis har de aller fleste ryggrad til ikke å utnytte ferdighetene sine, sier Zoudin, og legger til:

− Selv har jeg faktisk også opplevd at folk ikke tror meg når jeg sier at det jeg driver med er nøye innstuderte triks.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2020, og sist oppdatert 18/04 2021.

Les også