HUD- og hårtips

Slik blir du kvitt flass – ifølge ekspertene

En stor del av Norges befolkning sliter med flass, men det er ikke alle som vet at det finnes forskjellige typer flass. Vi har fått en hudlege, frisør og et apotek til å uttale seg om hvilke sjampoer man faktisk burde bruke mot flass.

Pluss ikon
<b>HVORDAN BLI KVITT FLASS: </b>Mange i Norge har flass, men ikke alle vet forskjellen på de forskjellige typene flass som finnes. Vi gir deg tips til sjampoene som faktisk fjerner flass.
HVORDAN BLI KVITT FLASS: Mange i Norge har flass, men ikke alle vet forskjellen på de forskjellige typene flass som finnes. Vi gir deg tips til sjampoene som faktisk fjerner flass. Foto: Getty images
Sist oppdatert

Det er vanlig at folk kaller alle slags hvite flak som drysser fra hodebunnen for flass, men i realiteten er det stor forskjell på hva slags type flass du har.

– Noen får panikk og begynner å vaske håret for mye når de oppdager flass, sier Kirsti Solberg som er nordisk kreativ leder for SEB Man i Wella og frisør. Hun sier det gjelder både fet og tørr flass, og det er den største feilen man gjøre.

Flasseksem

– De som sliter med flass kan ha et flasseksem kalt seboreisk eksem, men det mer folkelige å kalle det er bare flass, sier Cato Mørk. Han har jobbet som hudlege i nærmere 30 år og startet Akershus hudlegesenter i 2011.

– Flass kan derfor være noe helt annet enn vanlig tørr hodebunn. Flasseksem kan sees som et utslett eller eksem i både ansiktet og i hodebunnen, sier Mørk.

<b>KRONISK IRRITASJON:</b> Flass er en kronisk irritasjon som kommer av en spesiell type gjærsopp, sier hudlege Cato Mørk.
KRONISK IRRITASJON: Flass er en kronisk irritasjon som kommer av en spesiell type gjærsopp, sier hudlege Cato Mørk. Foto: Akershus hudelegesenter

Hudlegen sier at flass er en kronisk irritasjon som kommer av en spesiell type gjærsopp som lever av fettet og talget i hodebunnen.

– Det soppen gjør er å bryte ned talget til frie fettsyrer, og restene etter det soppen har spist er flasset. Og denne prosessen kan skape irritasjon og eksem i hodebunnen, sier Mørk.

Bruk forebyggende flassjampoer

Mørk forteller at de som er plaget med flass dermed er nødt til å bruke egne forebyggende sjampoer ved jevne mellomrom som forhindrer at Malassezia-soppen oppstår.

20 prosent har flass

Gjærsoppen malassezia som forårsaker flass er noe alle mennesker har, men som ikke alle reagerer på. Cirka 20 prosent av befolkningen har flass.

Kilde: abcnyheter, Norsk Helseinformatikk.

– Ved å behandle denne soppen reduserer du irritasjonen i hodebunnen, og gjør at du får mindre flass, sier Mørk.

Hva er det som kan gjøre flasset verre?

– Sopp liker gjerne varme og fukt, pass derfor på å tørke håret godt etter en dusj. Soppen oppstår også hyppigere om vinteren når man går med hodeplagg som luer. Det er talget som soppen lever av, sier Mørk.

Dette er typene sjampo Mørk kan anbefale om du har en opphopning av gjærsoppen Malassezia

<b>SJAMPO MOT GJÆRSOPP: </b>Disse tre sjampoene dreper mye av gjærsoppen som kan forårsake mye irritasjon i hodebunnen for de som har flass.
SJAMPO MOT GJÆRSOPP: Disse tre sjampoene dreper mye av gjærsoppen som kan forårsake mye irritasjon i hodebunnen for de som har flass. Foto: Apotek1

Mørk legger vekt på at disse sjampoene ikke brukes på samme måte som alle andre typer sjampo. Det er derfor viktig å følge de instruksene som står på hver flaske.

– For å bruke slike flassjampoer burde man først vaske håret med en vanlig sjampo, skylle godt, og deretter har man i én av flassjampoene og lar det virke i hodebunnen i fem til ti minutter. Så kan du skylle det godt ut. Dette burde du da gjøre et par ganger i uken, sier Mørk.

Flassjampo vil ikke fungere mot psoriasis

Mørk sier at hvis det er andre årsaker til flass annet en seboreisk eksem, så vil ikke slike flassjampoer fungere.

– Hvis det for eksempel er psoriasis i stedet kan man bruke noe som heter tjæresjampo, som er antiinflammatoriske sjampoer, men noen av de er man nødt til å få på resept, sier Mørk.

– Hvis det er veldig mye flass så kan det bli en blanding av døde hudceller og flass, og da blir det vanskelig å gre igjennom. Og det gjør mann med sallisyl hårolje. Ha i om kvelden. Og kan være i natten over, sier Mørk.

<b>FORSKJELLIGE SJAMPOER:</b> Det finnes sjampoer som er både til de med tørr hodebunn, fet hodebunn og flasseksem.
FORSKJELLIGE SJAMPOER: Det finnes sjampoer som er både til de med tørr hodebunn, fet hodebunn og flasseksem. Foto: Apotek1

Tørr eller fet hodebunn

Fagrådgiver for Apotek1 Eirik Rustan, forteller at de har en rekke sjampoer som enten er til de med for mye gjærsopp i hodebunnen, eller for dem som generelt sett har flass som følge av tørr hodebunn.

– Dersom hodebunnen er tørr kan en sjampo med fuktgivende egenskaper være gunstig å bruke. Fet hodebunn kan oppstå hvis man vasker håret for sjeldent, så mer hyppig hårvask kan ofte hjelpe. Det finnes også egne sjampoer for dette. Hvis det er snakk om veldig mye flass er det sannsynlig at du har mye gjærsopp i hodebunnen. Da kan du bruke reseptfrie sjampoer som fås kjøpt på apoteket; de inneholder soppdrepende midler, sier Rustan.

– De sjampoene vi fører kan brukes av både kvinner og menn, og er ganske nøytrale, sier Rustan.

<b>TØRR OG FET HODEBUNN:</b>Om du ikke lider av et flasseksem, så kan det hende du bare har tørr hodebunn. Og om du har fet hodebunn er sjampoen til høyre være bra for å fjerne overflødig fett i hodebunnen som kan føre til opphopning av gjærsoppen Malassezia.
TØRR OG FET HODEBUNN:Om du ikke lider av et flasseksem, så kan det hende du bare har tørr hodebunn. Og om du har fet hodebunn er sjampoen til høyre være bra for å fjerne overflødig fett i hodebunnen som kan føre til opphopning av gjærsoppen Malassezia. Foto: Apotek1

Flassjampo til menn

<b>VIT HVILKEN HODEBUNN DU HAR: </b>Frisøren Kirsti<b> </b>Solberg sier at det er viktig å vite hvilken type hodebunn du har, så du kan bruke riktig type sjampo.
VIT HVILKEN HODEBUNN DU HAR: Frisøren Kirsti Solberg sier at det er viktig å vite hvilken type hodebunn du har, så du kan bruke riktig type sjampo. Foto: Privat

Kirsti Solberg er frisør med god erfaring av hvilke sjampoer som funker mot både tørr hodebunn og flass som følge av gjærsopp.

– SEB Man The Purist er en sjampo jeg kan anbefale for menn. Den sjampoen er for fet flass og har sink i seg, som er noe av det viktigste for å bekjempe flass. Den kan derfor også brukes mot psoriasis. Når det gjelder fet hodebunn og fet flass så kan man bruke de samme sjampoene egentlig, sier Solberg.

Vanlige feil

Solberg sier at mange ofte begynner å vaske håret mye når de først oppdager at de har flass.

– Å vaske håret for mye vil føre til at celledelingsprosessen skjer fortere. Det er fordi man vasker bort fettlaget eller talgbelegg som finnes naturlig i hodebunnen, og det gjør bare at kroppen naturlig vil produsere mer for å kompensere. Det er heller ikke lurt å legge seg med vått hår, siden det fort kan gjøre hodebunnen fuktig, sier Solberg.

<b>FOR MENN:</b> En sjampo med sink som hjelper både mot flass og er effektiv i å behandle hodebunn med psoriasis.
FOR MENN: En sjampo med sink som hjelper både mot flass og er effektiv i å behandle hodebunn med psoriasis. Foto: Wella

– Det kan være mye for noen å vaske håret annenhver dag, så derfor kan det hjelpe å bare vaske håret med sjampo bare hver tredje dag i stedet, sier Solberg.

Hun forteller også at en annen typisk feil er å bruke for mye av såpesterke sjampoer, som man ofte finner i butikken.

– Det er veldig sterke sjampoer, rent såpemessig, som gjør at man vasker vekk det naturlige fettlaget i hodebunnen. Man vil helst bruke en sjampo som er mildere mot huden. Da kan jeg anbefale en som heter Scalp Balancing Shampoo av Sebamed, som er en unisex sjampo, sier Solberg.

Hun anbefaler også folk å turen til en frisør for å vite hva slags flass man egentlig har, så man ikke vasker håret feil og gjør flasset verre.

– Da kan frisøren finne ut hva slags type sjampo som passer deg best, sier Solberg.

Denne saken ble første gang publisert 29/10 2019, og sist oppdatert 30/10 2019.

Les også