Her bor de lengst hos foreldrenE:

Sønnene i 40-årene nektet å flytte hjemmefra: Moren gikk til sak – og vant

Italienerne har et navn på det; «bamboccioni». Det betyr store babyer, og handler om voksne som ikke vil forlate redet, men blir boende hjemme med foreldrene. Men Italia er faktisk ikke verst i klassen.

<b>STORE BABYER:</b> En økende andel unge voksne i middelhavs­landene nekter å flytte hjemme­fra, selv om de har jobb og egen inntekt, viser en undersøkelse.
STORE BABYER: En økende andel unge voksne i middelhavs­landene nekter å flytte hjemme­fra, selv om de har jobb og egen inntekt, viser en undersøkelse. Foto: Getty Images (illustrasjonsbilde)
Sist oppdatert

Nyheten om en 75 år gammel italiensk kvinne som gikk rettens vei for å kaste ut sine voksne sønner, gikk viralt tidligere denne måneden, og satte igjen søkelyset på det høye antallet kvinner og menn som velger å bli boende i barndomshjemmet, etter at de er ferdig med studier og ungdomstid.

Den 75 år gammel kvinnen og mammaen i byen Pavia gikk til sak for å få sine to voksne sønner (40 og 42 år) til å flytte hjemmefra.

Begge sønnene er yrkesaktive, og moren hadde i lang tid forsøkt å få dem til å flytte for seg selv, men ingen av dem ville høre på henne, sa hun i rettssaken, ifølge The Guardian.

Hun var også lut lei av at sønnene ikke bidro med noe i husholdningen, verken økonomisk eller i form av husarbeid. Utfallet av saken var at moren fikk medhold av dommeren, som laget en utkastingsordre på de to «bamboccioniene».

De har en frist til 18. desember med å finne seg nye steder å bo.

Kroatene mest hjemmekjære

Fenomenet er ikke ukjent i Italia. De har til og med et navn på det, «bamboccioni», som lar seg oversette med store babyer.

Nesten 70 % av alle italienere mellom 18 og 34 bor nemlig fortsatt hjemme med foreldrene sine, ifølge data fra Eurostat. 72,6 av alle menn, og 66 % av alle kvinner. Dette til tross for at nesten 40 % av dem er i arbeid.

De mest hjemmekjære unge voksne finner vi imidlertid i Kroatia, der hele 78,2 % blir boende hjemme i voksen alder.

Færrest i Skandinavia

Gjennomsnittet for hele EU er på 49,4 %, og det er landene i nord som trekker ned gjennomsnittet. I Sverige er det for eksempel bare 12,5 % av dem mellom 18 og 34 som blir boende hjemme, tett fulgt av Danmark hvor prosentandelen er 15,5 %.

Norge er som kjent ikke med i EU, men Eurostat har også tall herfra, og vi ligger rett bak danskene med en prosentandel på 15,8 % som fortsatt bor hjemme i aldersgruppen 18 til 34.

Det er uten unntak mest vanlig at det er menn som blir værende hjemme i samtlige land i undersøkelsen.

Økende trend

Trenden er også urovekkende, i fire av de fem landene med størst andel hjemmeboende unge voksne, så har andelen økt kraftig de siste ti årene.

Kroatia fra 71,3 til 78,2, Hellas fra 62,3 til 71,9, Portugal fra 60,6 til 70,7 og Italia altså fra 65,2 til 69,4. Bare Slovakia går andre veien, der er det en nedgang på 2,9 % til 71,2 prosent hjemmeboende.

I de nordiske landene er trenden motsatt, i Norge og Danmark er det fire prosent færre som blir værende hjemme nå enn i 2013, og for Sverige er nedgangen på hele 11 prosent.

Kilder: Eurostat, The Guardian Grafikk: GRAPHIC NEWS

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2023, og sist oppdatert 22/11 2023.

Les også