Hvit jul?

Meteorologene usikre om juleværet: – Spennende

Julaften er en av årets mest etterlengtede dager, men blir det hvit jul i år? Meteorologene er svært usikre på hvordan været blir til helgen.

<b>IDYLLISK</b> <b>JULEVÆR: </b>Slike forhold er det mange som håper på i julen. Her fra Sjusjøen i november i år.
IDYLLISK JULEVÆR: Slike forhold er det mange som håper på i julen. Her fra Sjusjøen i november i år. Foto: Terje Pedersen / NTB
Sist oppdatert

Julen nærmer seg med stormskritt.

Selveste julaften er allerede på søndag, og selv om førjulstiden er fylt med både glede og hygge, er det også mye å stresse over. Men forhåpentligvis er det alt verdt det når man samles med sine nærmeste på julaften.

Og en ting som vil gi de perfekte rammene for en flott dag er snø. Ingenting er som hvit jul, og vi er heldige som har bedre snøforhold enn de fleste her i Norge.

Men blir det snø på julaften?

Kaldt i nord

Etter en kald desember så langt, var det plussgrader og regn langs kysten i store deler av landet denne helgen.

Det tok med seg snøen mange steder. Det kan man kan se på Senorge.no, hvor man ser Meteorologisk institutts oversikt over snødybde.

<b>BART LANGS KYSTEN:</b>Tirsdag 19. desember er det snø i fjellet og lengst nord, men bart langs kysten fra Trøndelag og sørover.
BART LANGS KYSTEN:Tirsdag 19. desember er det snø i fjellet og lengst nord, men bart langs kysten fra Trøndelag og sørover. Foto: Senorge.no

De nærmeste dagene vil det trolig ikke komme noe mer nedbør forteller vakthavende statsmeteorolog Anne Solveig Andersen. I Nord-Norge vil snøen som har kommet trolig bli liggende:

– Det går mot en kjølig værtype i nord, og det ser ut til å holde seg til og med helgen. Der det er hvitt tror jeg det vil holde seg hvitt.

I sør er et lavtrykk ventet inn over landet på torsdag, og det bringer trolig med seg nedbør, både som regn og snø.

– Det vil bringe med seg en del vind og nedbør. Det er usikkert akkurat hvor snøgrensa vil legge seg på torsdag, men ytre deler av Vestlandet vil nok få regn. Lenger opp i høyden vil det komme snø, sier Andersen.

Les også: Er flere tynne sokker varmere enn én tykk? Slik holder du varmen på føttene

Uvisst om det blir snøvær på julaften

Hvordan været blir når man kjøper de siste julegavene er vel og bra, men det er én dag alle følger ekstra med på denne uka.

– Det er det som skjer på søndag som er spennende!, forteller Andersen.

Og vakthavende meteorolog i StormGeo, Roar Teigen, forteller at det er veldig vanskelig å spå hvordan været blir på julaften i Sør-Norge.

– Akkurat nå er været på julaften, selv om det ikke er veldig lenge til, veldig usikkert, sier Teigen.

I løpet av tirsdagen har prognosene utviklet seg til å vise et lavtrykk som beveger seg mot landet fra vest, og kan treffe inn over Vestlandet i løpet av julaften.

– Ulike modeller er usikre på om det lavtrykket skal gå inn mot Sør-Norge eller om det skal gå rett sør for landet, og det fører til helt forskjellig vær, eventuelt, sier Teigen.

Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt sier at det er god sjanse for at lavtrykket vil treffe inn over Vestlandet på julaften, og bevege seg østover:

– Slik det ser ut nå kan det gå inn i Sør-Norge, og da vil det gi nedbør i store deler av Sør-Norge på ettermiddag og kveld på julaften.

Den nedbøren vil trolig komme som regn i ytre kyststrøk, men i fjellet vil det bli snø.

Men Andersen understreker også at det ikke er sikkert at lavtrykket i det hele tatt vil komme inn over landet.

– Det er litt spenning knyttet til den dagen fremdeles!

Om lavtrykket går sør for landet, vil snøen som ligger på bakken fredag trolig bli liggende. Om det treffer Sør-Norge tar den med seg mildere temperaturer, som kan smelte snøen i kyststrøk.

I kystnære strøk i nord er det sannsynlig at det blir fint vær og kaldt til helgen, forteller Teigen. Innlands i Troms og Finnmark kan det bli noe skyet, med mulighet for noen snøbyger.

Les også: (+) Hvor stor er forskjellen mellom billig og dyrt vinterutstyr?

Stille romjul i hele landet

Det blåser friskt på deler av Vest- og Nordvestlandet, og det er farevarsler flere steder.

Statsmeteorolog Anne Solveig Andersen sier at denne vinden vil gradvis roe seg, men at lavtrykkene som er på vei vil med seg mer enn bare nedbør:

– Lavtrykket som kommer på torsdag gir mye vind, særlig på Sørvestlandet. Da er det ventet kraftig vind, særlig langs kysten, i ytre deler. Det kan også bli noe snøfokk i fjellet den dagen.

Men lavtrykket som kommer senere vil ikke ha like mye sterk vind, forteller Roar Teigen:

– Med relativt stor sannsynlighet så er det lavtrykket svakere enn det som kommer på torsdag. Det blir ikke så mye vind og nedbør som det som kommer på torsdag.

Med tanke på at julaften er så usikker som den er, har meteorologene vanskelig for å spå noe om hvordan været vil bli i romjulen.

Roar Teigen i StormGeo sier det som ser mest sannsynlig ut nå er at det kan ble flere lavtrykk over Sør-Norge:

– Det kan komme ett, kanskje to lavtrykk inn mot Sør-Norge som kan gi en periode med sludd, snø og regn.

Alternativt er det mulig at det blir stabilt kaldt, med lite vær og vind. Teigen legger trykk på at prognosene fremdeles er svært usikre og at ting kan endre seg, men det han kan si relativt sikkert er at det ikke blir en stormfull romjul.

– Det er mange som skal ut og reise mellom jul og nyttår, og jeg tror det skal gå helt fint å bevege seg over fjellet. Jeg tror ikke det blir vanskelig å komme seg rundt i Sør-Norge, eller for så vidt i Nord-Norge heller, sier Teigen.

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2023, og sist oppdatert 19/12 2023.

Les også