Kreftforskning

Gjennombrudd: Forskere kan ha funnet et nytt våpen mot kreft

Forskere har utviklet et kunstig protein som blokkerer 9 av 10 kreftformer i test.

UNORMAL CELLEVEKST: De fleste kreftceller utvikler et enzym som stopper den naturlige degenereringen av celler og vokser ukontrollert. Et kunstig protein stopper dette enzymet. Bildet er en illustrasjon.
UNORMAL CELLEVEKST: De fleste kreftceller utvikler et enzym som stopper den naturlige degenereringen av celler og vokser ukontrollert. Et kunstig protein stopper dette enzymet. Bildet er en illustrasjon. Foto: colourbox
Publisert

Etter fire år med forskning kan forskere ved Harry Perkins Institute of Medical Research i Perth i Australia ha funnet et nytt våpen i kampen mot kreft.

Professor og forskningsleder Oliver Rackham leder avdelingen for kunstig biologi, og forsker fram nye medisiner.

Han forteller at instituttet har funnet et metode som blokkerer den ukontrollerte veksten som skjer i de fleste krefttyper, skriver avisen Perth Now.

Teamet har utviklet et kunstig protein som legger seg om enden av kromosomer i kreftceller, og hindrer ukontrollert celledeling. Oppdagelsen beskrives som et gjennombrudd.

- Dette er en ny måte å angripe kreft på. Vi er temmlig opprømte på grunn av oppdagelsen, sier Rackham ifølge avisen.

EKSPERT PÅ KUNSTIG BIOLOGI: Professor og forskningsleder Oliver Rackham.
EKSPERT PÅ KUNSTIG BIOLOGI: Professor og forskningsleder Oliver Rackham. Foto: (Harry Perkins Institute of Medical Research)

I enden av alle kromosomer i kroppen vår har vi små forlengelser som heter telomerer. I normale celler blir telomerene kortere for hver gang cellen deler seg.

Ved en kritisk lengde har det genetiske timeglasset rent ut, og cellen dør.

Kreftceller, derimot, unngår denne dødsklokken ved å produsere et enzym kalt telemorase som forlenger kromosom-endene. Om lag 90 prosent av kreftceller produserer telemorase.

- Laboratoriet vårt har designet protein som i bunn og grunn lar seg programmere til å angripe DNA-et og lokker det inne så telemorase ikke når det, forklarer Rackham.

- Kreftcellene forvandles til vanlige celler slik at de kan kontrollere seg selv, fortsetter han.

Metoden skal være effektiv mot en lang rekke krefttyper. Bryst- og lungekreft produserer imidlertid ikke telemorase, så her har ikke proteinet stor effekt.

Forskerne forbereder seg nå på en såkalt prekliniske prøvefase, og håper at metoden kan testes på mennesker innen fem år.

Forskningen er gjort i samarbeid med Max Planck-instituttet i Tyskland og Instituttet for barnemedisin i Sydney. Prosjektet er publisert i tidsskriftet «Nature Communications».

TELOMERENE: Menneskelige kromosomer i grått med det beskyttende lokket telomer i hvitt.
TELOMERENE: Menneskelige kromosomer i grått med det beskyttende lokket telomer i hvitt. Foto: (Wikimedia Commons)

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2018.

Les også