Robot-fail

Frykter du at robotene kommer til å ta over verden?

Hallo, det blir jo kjempegøy!

Publisert

Slapstick-humoren har vært en berikelse for menneskeheten siden tidenes morgen. Hvem elsker ikke å se folk kaste kake i ansiktet på hverandre, tryne på sykkel, skli på bananskall og falle ned trapper?

Les også: Robot-apokalypsen nærmer seg? Tesla-gründeren tror noe «virkelig farlig» kan skje innen fem år

Samtidig er vi lovet en fremtid der roboter skal ta over de fleste av våre oppgaver, noe som borger for en reell frykt for at verden blir litt for perfekt. Roboter som klovner og standupkomikere er det vanskelig å se for seg.

Menneske, frykt ikke!

I fremtiden er det ikke bare mennesker og dyr som faller og slår seg i «America’s Funniest Home Videos». For, skal vi tro denne tabbe-kompilasjonen, er det minst like underholdende å se roboter gå på snørra akkompagnert av jovial pianomusikk.

Les også: Nå kommer hologram-skjermene! Og de bruker supermateriale fra Norge

Mange av verdens fremste robotforskere deltok nylig i den store robotkonkurransen til DARPA– kort for Pentagon’s Defense Advanced Research Projects Agency.

Som du skjønner av navnet er dette et militært inititativ, men vi forsikres om at formålet med konkurransen er å finne roboter som kan hjelpe oss med å redde menneskeliv i kjølvannet av en natur- eller menneskeskapt katastrofe (og forhåpentlig ikke omvendt).

25 lag deltok i den prestisjefylte konkurransen, der førstepremien var to millioner dollar. For å vinne, måtte roboten komme seg gjennom en rekke praktiske hindre av mer eller mindre vanskelig karakter.

Les også: Skal vi få reise raskere enn lyset? Kontroversiell «Star Trek»-motor fra NASA skaper overskrifter

Man kan vel trygt si at ikke alle lykkes med akkurat det, og vi er kanskje ikke klar for å overlate ansvaret for menneskeliv i en robots favn.

Det sies for eksempel at det kreves en IQ på 65 for å åpne en dør. Som Link.no skriver: den første roboten her har litt igjen å gå før vi kan begynne å snakke om kunstig intelligens:

I finalen måtte robotene kjøre en bil gjennom en testbane, komme seg ut av bilen for så å åpne en dør inn til et hus. Inne i huset ble også kommunikasjonen til robotene delvis kuttet, slik at de måtte utføre resten av oppgavene – skru av en ventil og drille et hull i en vegg, samt en variabel overraskelsesoppgave – for egen maskin og «hjerne».

Les også: Er det Tesla-gründeren som skal redde hele verden fra klimakrisen? Her er hans plan, og den er overbevisende

Til slutt måtte robotene forsere masse rot og komme seg opp en trapp. Med andre ord masse rom for tryning!

– Det er lett å lage en robot som kan klare en enkel oppgave. Du har politiroboter som kan håndtere bomber, for eksempel. Noe vi ikke helt har klart å lage ennå, er alt-mulig-roboter som kan gjøre flere oppgaver svært bra, sier Douglas Stephen, forsker ved Florida Institute for Human and Machine Cognition (IHMC) til The Verge, som har laget videoen over.

ASIMO er roboten som i en årrekke har gått i bresjen i bransjen, men vi skal ikke glemme at selv den bragte skam og vanære over sine japanske skapere under en visning i 2007. Ingen roboter er ufeilbarlige, ser det heldigvis ut til. Selv ikke de mest perfekte.

Er ikke det godt å vite?

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også: 

Hitlers mest avanserte bombefly skulle legge New York i ruiner

Kan datamaskiner ha følelser, og vise kjærlighet?

Forskere vil lage «usynlighetsmaskin» – nå er de ett skritt nærmere å få det til

Hold deg fast: Verdens høyeste berg-og-dalbane blir stor som en skyskraper

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2015.

Les også