Historie

Titusenvis av uoppdagede bygninger fra Mayariket er funnet

Fantastisk oppdagelse gjort i Guatemala.

Foto: Wild Blue Media / National Geographic
Sist oppdatert

I februar ble det annonsert at Mayakulturen var langt større enn hva forskerne tidligere har antatt. Nå viser det seg hvor stor den faktisk var: – Som Game of Thrones, sier arkeolog.

Hele 61 480 bygninger – for å være pinlig nøyaktig – er funnet dypt inne i den tettgrodde regnskogen i Guatemala.

Forskerne anslår at det bodde mellom syv og elleve millioner mennesker i regionen da Mayakulturen var på sitt største fra år 650 til år 800 e.Kr. Disse bodde på 95 000 kvadratkilometer, noe som tilsvarer en befolkningstetthet på et sted mellom 80 og 120 personer per kvadratkilometer i gjennomsnitt, ifølge en fersk vitenskapelig artikkel i Science.

Funnet kommer som følge av at ny teknologi har gjort det mulig for forskere å utforske steder som tidligere har vært vanskelig å få tilgang til. Teknologien heter Lidar (en sammenslåelse av ordene «light» og «radar»), og er innhenting av data ved hjelp av for eksempel ultrafiolett eller infrarødt lys. Laserstrålene kan kartlegge hvordan ulike objekter ser ut ned til svært små detaljer.

– Jeg fikk hakeslepp flere ganger da jeg så disse bildene for første gang, sier Francisco Estrada-Belli, arkeolog ved Tulane University til The New York Times.

Foto: Luke Auld-Thomas og Marcello A Canuto / Tulane University

Les også: «Revolusjonerende» teknologi viser at Maya-sivilisasjonen var langt større enn tidligere trodd

Noen forskere mener Lidar-teknologien kommer til å revolusjonere arkeologien på samme måte som Hubble-teleskopet har revolusjonert astronomien.

— Teknologien er som en tryllekunst. Den nye oppdagelsen er den største av Maya-samfunnet på 100 år, fortalte prosjektleder Tom Garrison til National Geographic i februar.

Den nye metoden gjør at man kan undersøke tettgrodde strøk uten i det hele tatt å sette sine føtter på bakken. Forskerne bak den nye studien brukte blant annet droner til å lage et tredimensjonalt kart av et område som strekker seg over 2100 kvadratkilometer, som er fire ganger så stort som Oslo kommune.

Dette kartet viser menneskeskapte veier, vegger og bygninger. Kartet viser flere tettbebygde og godt forsvarte byer som er knyttet til hverandre gjennom et veinett. Forskerne konkluderer med at økonomien i området var svært kompleks og knyttet opp mot jordbruk.

– Du ser en rekke kongedømmer som alle var involvert i en politisk historie som ligner på Game of Thrones, der de giftet seg, sloss mot, drepte og dolket hverandre i ryggen, sier arkeolog Thomas Garrison til The New York Times.

Mayakulturen oppstod for 3000 år siden og blomstret frem til om lag år 900 e.Kr. Mayafolket er kjent for sine prestasjoner innenfor kunst, arkitektur, matematikk og astronomi, og var en av de mest avanserte sivilisasjonene i verden frem til den ble rammet av en langvarig ekstremtørke.

Denne artikkelen ble først publisert på Natgeobloggen. Les også:

Forskerne legger ikke merke til haien rett over hodene deres

Golden retriever reddet livet til babykoala

Giraffens flekker går i arv fra mor til kalv

Er dette tidenes første tegneserie?

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2018, og sist oppdatert 05/10 2018.

Les også