Rømte fra nasjonalpark

Elefanter på utflukt

14 elefanter som på mystisk vis forlot et naturreservat i det sørlige Kina i fjor, har begynt å bevege seg hjemover igjen.

<b>PUST I BAKKEN:</b> Elefantene tar seg en velfortjent hvil på sin lange utflukt.
PUST I BAKKEN: Elefantene tar seg en velfortjent hvil på sin lange utflukt. Foto: Illustrasjon:
Sist oppdatert

Elefantflokken som vanligvis bor i skogene i det nasjonale naturreservat Xishuangbanna i den sørlige Yunnan-provinsen, har vært på vandring siden i fjor sommer, og myndighetene har hatt sitt såre strev med å forsøke å eskortere dem vekk fra befolkede områder. Veier har blitt steng, beboere evakuert, og dyrene har blitt lokket og distrahert ved hjelp av mat.

Nå ser arbeidet ut til å ha båret frukter, og dyrene har i løpet av den siste måneden begynt å bevege seg sørover igjen, tilbake den veien de kom fra.

Store skader

Forskerne er usikre på hvorfor flokken oppfører seg på denne måten, og enkelte eksperter spekulerer i at det kan ligge menneskeskapte endringer bak, for eksempel utskiftingen av små familiegårder med store, mer appetittvekkende plantasjer, eller at de rett og slett har fått mindre habitat, ved at Kinas største tropiske skog stadig tynnes ut.

Det er ikke første gang elefanter har dratt på vandring ut av sitt vante område, senest i 2019 skal opptil 12 mennesker ha blitt drept av elefanter på rømmen. Det har imidlertid ikke skjedd før at de har reist så langt.

Til dags dato har det ikke gått menneskeliv tapt under elefantenes ekskursjon, men de skal ha ødelagt dyrket mark verdt over ti millioner kroner, og skapt en rekke kaotiske situasjoner som å bryte inn på kjøkken, stikke snablene inn gjennom vinduer på sykehus, og ved minst en anledning ha blitt fulle på gjæret korn. 

Veien hjem igjen

Hundrevis av politibetjenter og mer enn 60 utrykningskjøretøy har vært involvert, i tillegg til en flåte av droner som har gitt et år med mediedekning til et entusiastisk publikum over hele landet.

Nå virker sesong to å være i gang, med arbeidstittelen «Elefantenes retur».

 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 36 2021

Denne saken ble første gang publisert 23/07 2021, og sist oppdatert 23/07 2021.

Les også