EKSTREME

Disse sjødyrene har superkrefter

Noen ting er bare kulere i virkeligheten.

SUPERBOKSER: Denne sjøknelerens slag tilsvarer akselerasjonen til en .22 kalibers kule.
SUPERBOKSER: Denne sjøknelerens slag tilsvarer akselerasjonen til en .22 kalibers kule. Foto: Prilfish (Wikimedia Commons)
Publisert

De fleste av oss har et eller annet slags forhold til superhelter og de fleste av oss har vel innimellom drømt om å ha superkrefter.

Men det som for oss mennesker er dagdrømming og fantasier er i dyrverdenen hverdagslig kost. For når det kommer til superkrefter og magiske evner er dyreverdenen uslåelig.

Fugl, fisk eller krabbe?

Denne blekkspruten tar transformasjon til et helt nytt nivå. Ikke bare kan den endre farger, men den klarer å etterligne over et dusin andre dyr. Dette gjør den når den skal gjemme seg eller jakte. Kameleonen kan altså bare gå å legge seg.

Den udødelige

Denne lille maneten er praktisk talt udødelig. Turritopsis dohrnii er det eneste dyret på jorda som kan reversere livssyklusen sin når den blir syk eller gammel. Denne prosessen kan så vidt vi vet gjentas i det uendelige. Med mindre den blir spist da.

Havets Lucky Luke

En pistolreke, eller en knipsereke, har en spesialklo som kan brukes som et sonisk våpen. For når pistolreken knipser sender den ut en høyhastighets-vannstråle som skaper gassbobler i vannet, og når bobbelen sprekker dannes det et lydtrykk opp mot 80 kPa.

Dette trykket er stort nok til å drepe småfisk og forstyrre navigasjonsutstyr på ubåter. Noe annet gøy er at det inni bobbelen kan bli så varmt at det kan sammenlignes med overflatetemperaturen på solen. 

Boksende kneler

Denne vakre og fargerike sjøkneleren har ikke bare en, men to superkrefter. I tillegg til at den har dyrerikets mest spesialiserte fargesyn , som fungerer på lignende måte som en DVD spiller, er den også i stand til å knuse dobbelt sikkerhetsglass ved å bokse med forbeina.

Slaget er så raskt at det tilsvarer akselerasjonen til en .22 kalibers kule og skaper en sjokkbølge som kan slå ut, og til og med drepe, andre dyr som befinner seg i nærheten. Også om selve slaget skulle bomme.

Hjerneløs superhelt

Sjøpølser virker i utgangspunktet som ganske dølle dyr, men noen av de overrasker. De kan kanskje ikke skyte noen gassboble, men de kan etterligne en liten skog eller skille ut indre organer fra anus og det er ganske imponerende med tanke på at de ikke har noen hjerne. Disse organene vokser ut igjen senere.

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2014.

Les også