Vitenskap

Dette er verdens eldste levende organismer

Over ti år er brukt på dette unike prosjektet.

ELDGAMMELT: Dette massive treet er over 2000 år gammelt og befinner seg i Sør-Afrika. Kunstneren Rachel Sussman har reist verden rundt i ti år for å dokumentere verdens eldste levende organismer. Prosjektet er nå blitt en fotobok.
ELDGAMMELT: Dette massive treet er over 2000 år gammelt og befinner seg i Sør-Afrika. Kunstneren Rachel Sussman har reist verden rundt i ti år for å dokumentere verdens eldste levende organismer. Prosjektet er nå blitt en fotobok. Foto: Rachel Sussman (Skjermdump Vimeo)
Publisert

«Folk har absolutt ingen forståelse for konseptet tid» mente astrofysikeren Neil deGrasse Tyson i et intervju med Side3 for en stund tilbake. Om det er dette kunstner og forfatter Rachel Sussman har latt seg inspirere av vites ikke, men hun har begitt seg ut på et gigantprosjekt for å avbilde de eldste organismene i verden i boken «The oldest living things in the world».

Sussman har brukt over et tiår på å reise jorden rundt for å fotografere og dokumentere verdens eldste organismes. Fra atacamaørknen i Chile til vidda i Sverige har amerikaneren reist for å ta bilder. Boken er et resultat av et delt vitenskaps - og kunstprosjekt, og Sussman har kun fokusert på levende organismer som er over 2000 år gamle.

Ideen til prosjektet fikk hun etter en reise til Japan. Her fikk hun nyss om et tre som var 2180 år gammelt.

- Da jeg kom hjem til New York, kom jeg til å tenke på det treet. Plutselig var ideen til boken født, sier hun til Daily Mail.

Sussman forteller at hun valgte kun organismer som er minimum 2000 år gamle ettersom år 0 er året mange mennesker, kulturer og religioner begynner deres tidsregning.

I boken eksisterer det bilder av planter som kun vokser noen centimeter hvert århundre til flere tusen år gamle mose og korallrev.

Amerikaneren har fått hjelp til å finne de unike motivene ved å bli med forskjellige forskningsgrupper på ekspedisjoner. Til Daily Mail forteller Sussmann at hun ikke valgte å fotografere dyr ettersom de i hennes øyne ikke er gamle nok.

- Jeg blir ofte spurt om det eksisterer noen dyr, men de er rett og slett ikke gamle nok. Det eldste dyret er vel cirka 175 år. Disse plantene er et barometer for fremtiden. De har overlevd millennium og har holdt ut naturens mange prøvelser, men nå er mange av dem i fare for å bli utryddet. Jeg håper at vi kan sette fokus på dem og forlenge levetiden deres.

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2014.

Les også