nødvarsel

Derfor kom det en høy alarmlyd fra mobilen din

Politiet testet onsdag 10. januar varslingssystemet Nødvarsel på mobil for andre gang. Samtidig ulte de gamle tyfonene til Sivilforsvaret landet rundt.

NØDVARSEL: Politiet testet onsdag det nye varslingssystemet Nødvarsel på mobil. Her er meldingen som ble sendt ut under testen 14. juni 2023.
NØDVARSEL: Politiet testet onsdag det nye varslingssystemet Nødvarsel på mobil. Her er meldingen som ble sendt ut under testen 14. juni 2023. Foto: Nodvarsel.no
Sist oppdatert

Onsdag 10. januar kl. 12 testet Sivilforsvaret de velkjente tyfonene med signalet "Viktig melding – søk informasjon" flere steder i landet.

Varslingsprøven ble gjort over hele landet, i tidsrommet rundt kl. 12. Det innebar at mobiltelefoner i hele landet spilte av et høyt lydsignal, samtidig som tyfonene ulte, opplyser DSB.

Fikk ikke Nødvarsel på mobil

Men selv om lyden av tyfonene bærer langt og kan høres av mange, er det fortsatt mange som bor eller oppholder seg utenfor rekkevidden til lydvarslingssystemet.

I tillegg opplevde mange også i tettbygde strøk at de ikke fikk nødvarselet under forrige test 14. juni i fjor.

Husk å oppdatere telefonen din, slik at du har den nyeste programvaren fra operatøren din. Hvis du ikke har en oppdatert telefon, kan det hende du ikke mottar testen, skriver DSB som en mulig forklaring på de uteblivende varslene.

Men det er altså ingen grunn til bekymring: Det dreier seg kun om en test. Og skulle du ikke ønske å motta testen, kan du sette mobilen din i flymodus eller skru den helt av.

Dette skjer når Nødvarsel testes

  • Testen utløses mellom kl. 11.55 og 12.10
  • Når du mottar testen, vibrerer telefonen og spiller av en sireneaktig lyd i ca. 10 sekunder.
  • En tekst på norsk og engelsk dukker opp på skjermen. I teksten står det at dette bare er er test.
  • Varselet kan "dras" vekk eller fjernes ved å trykke "ok" (Dette avhenger av hvilken type telefon og operativsystem man har).

Gå til nodvarsel.no for mer informasjon om testen.

Nødvarsel skal brukes ved akutte og alvorlige hendelser med fare for liv og helse, hvor befolkningen må varsles raskt. Nødvarselet sendes ut til enheter som befinner seg innenfor et gitt geografisk område som myndighetene bestemmer, men de får ikke vite hvem som mottar varselet, ifølge Datatilsynet.

Dette er Nødvarsel på mobil

Nødvarsel på mobil har vært i bruk i USA lenge. Her får innbyggerne varslinger om alt fra kidnappede barn, naturkatastrofer, terror og mulige missilangrep. Det var en feilmelding om sistnevnte som skapte kaos og panikk på Hawaii i 2018.

Systemet baserer seg på en SMS/MMS-lignende teknologi innebygget i mobilnettet - såkalt Cell Broadcast. Systemet fungerer slik at alle som er koblet på en enkelt basestasjon/celle, får samme melding. På den måten får alle i et gitt område beskjed om eventuelle farer.

I ytterste konsekvens kan alle i hele landet også få samme melding.

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2023, og sist oppdatert 10/01 2024.

Les også