Historie

Arkeologer har oppdaget en svart kiste i Egypt. Ingen vet hva den inneholder

Den uvanlige kisten er ikke blitt åpnet på 2000 år.

<b>SJELDENT FUNN:</b> Denne uvanlige kisten er funnet i Alexandria. Det skaper rom for spekulasjoner.
SJELDENT FUNN: Denne uvanlige kisten er funnet i Alexandria. Det skaper rom for spekulasjoner. Foto: Egypt Ministry of Antiquities
Sist oppdatert

Nok et fantastisk funn er gjort i Alexandria, den myteomspunnede byen grunnlagt av Aleksander den store. Fem meter under bakken fant arkeologer en stor kiste av svart granitt.

Hva inneholder den? Det vet ingen, men de som laget kisten har lagt igjen et hint.

Et hode laget av alabast er funnet i det samme gravkammeret som kisten. Bysten kan være av personen inne i kisten, men det er foreløpig ikke bekreftet.

Det er to grunner til at funnet er svært uvanlig og spennende. For det første er den enorm. Kisten er 1,85 meter høy (!), 2,65 meter lang og 1,65 meter bred. Det er den største kisten noensinne funnet i Alexandria, opplyser egyptiske myndigheter på Facebook.

Foto: Egypt Ministry of Antiquities

Dessuten er den høyst trolig aldri blitt åpnet. Et lag med mørtel mellom veggene til kisten og lokket er en sterk indikasjon på det.

Det er ikke akkurat hverdagskost. Røvere har i tusenvis av år gravd opp og ranet disse historiske skattene, skriver Smithsonian Magazine.

Andre kister som er funnet har inneholdt smykker og verdifulle historiske gjenstander. Personen som er begravd, levde trolig under Ptolemeerdynastiet, som regjerte i Egypt fra år 305 til år 30 f.Kr.

Alexandria har tidligere blitt ignorert av arkeologer, på grunn av at den moderne millionbyen har blitt bygget over oldtidens ruiner i flere århundrer. De siste tiårene har imidlertid området igjen vakt stor interesse blant arkeologer, noe som har ført til en rekke uvurderlige funn. For eksempel ble ruinene av Universitetet i Alexandria funnet i 2005.

<b>UVANLIG:</b> Den svarte kisten skal være laget av granitt.
UVANLIG: Den svarte kisten skal være laget av granitt. Foto: Egypt Ministry of Antiquities

Alexandria, med det legendariske universitetet i sentrum, var et av verdens intellektuelle og kulturelle knutepunkt for 2300 år siden. Arkimedes, mannen som ropte «eureka!» og fant opp vannpumpen, ble utdannet her. Det samme ble Eratosthenes, som regnet ut jordas omkrets. Den greske matematikeren Evklid, som utviklet den moderne matematikken, underviste her.

Nå er spørsmålet:

Hvem ligger inne i kisten?

Det er foreløpig uklart når kisten skal åpnes.

Denne artikkelen ble først publisert på Natgeobloggen.no. Les også:

Forskere har oppdaget verdens eldste farge

Ismannen Ötzi døde for 5.300 år siden. Dette var hans siste måltid

Fossil av den første kjempedinosauren er funnet

Nyoppdaget veps har fryktinngytende brodd

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2018, og sist oppdatert 14/07 2018.

Les også