Vitenskap

Alyssa Carson (17) trener for å bli første person på Mars

Og det er hun er villig til å ofre livet for.

<b>ASPIRENDE ASTRONAUT: </b>Alyssa Carson er 17 år gammel. Hennes store drøm er å bli den første personen til å reise til Mars.
ASPIRENDE ASTRONAUT: Alyssa Carson er 17 år gammel. Hennes store drøm er å bli den første personen til å reise til Mars. Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert

Innen jeg var fylt 17 år hadde jeg vært utenfor Norges landegrense minst to ganger, smakt min første øl og vunnet «The Triple» med Millwall på dataspillet «Championship Manager» (nå «Football Manager»).

Med andre ord, jeg følte jeg hadde oppnådd mye i mitt relativt korte liv.

Nå ser det derimot ut som mitt 17 år gamle jeg må ta en lang titt i speilet og rydde plass for den noe mer imponerende jenta Alyssa Carson. Den 17 år gamle amerikaneren har nemlig lagt ambisjonsnivået høyt her i livet: Carson ligger i hardtrening for å bli den aller første personen som reiser til Mars.

Den unge romentusiasten forteller at den store drømmen om å utdanne seg til astronaut begynte som treåring.

- Jeg startet å se på videoer av Rovere som landet på Mars. Jeg hadde et gigantisk kart over Mars på rommet mitt. Etter hvert fikk vi teleskop, slik at vi kunne observere verdensrommet, har Carson fortalt Teen Vouge.

17-åringens interesse for verdensrommet kom etter hun så TV-serien «The Backyardigans» som ung jente. Nå har hun blitt den første personen i verden til å besøke alle 14 NASA besøkelsessenter verden over, noe som gjør at hun har fullført «NASA Passport Program». I tillegg har Carson tatt en rekke kurs, tester og prøver for å best forberede seg til en fremtidig reise ut i verdensrommet.

Blant annet er hun den yngste personen til å fullføre kurset Advanced Possum Academy. Kurset er tilknyttet flyfart-universitet Embry-Riddle Aeronautical University.

Personer som fullfører blir sertifisert til romreiser og kan søke på videre opplæring for å bli astronaut. 17-åringen har utført trening under vann, studert tyngdekraft og hvordan kroppen takler manglende tilgang på oksygen - trening som ekte astronauter utfører for å best forberede seg til utfordringene utenfor jordens bane.

- Om eneste alternativet er å måtte reise til Mars, for å aldri komme tilbake, så hadde jeg fortsatt reist, har den unge jenta tidligere uttalt i intervjuer.

Håper å reise til Mars i 2033

Foreløpig har astronaut-trening forblitt på eget initiativ, med det skyldes heller alder enn vilje. Selv om det ikke er noe aldersgrense for å søke for å bli tatt opp til astronauttrening, pleier NASA å gå for kandidater over 26 år.

Det betyr allikevel ikke at den amerikanske romorganisasjonen ikke er klar over den ivrige 17-åringen. Carson har deltatt i en rekke paneler og konferanser med personer fra NASA.

Hun reiser også verden rundt for å prate om lidenskapen i håp om å tenne en lignende flamme i andre unge gutter og jenter. Hun var nylig i både Spania og Sør-Korea for å prate om romreiser.

Carson har også startet en egen veldedighetsorganisasjon, Blueberry Foundation, for å inspirere unge til å følge sine drømmer.

Om alt går som det skal håper 17-åringen å være en del av NASAs planlagte Mars-ekspedisjon i 2033. Carson vil da være 32 år gammel, en perfekt alder for en astronaut.

Skulle NASA-reisen falle i fisk, har den unge amerikaneren en plan b. Foruten den statlige romorganisasjonen, er det en rekke private aktører som drømmer om å kunne sende personer til Mars for å kolonisere planeten.

Tesla-sjef Elon Musk har Project X gående, mens den nederlandske organisasjonen Mars One er en annen aktør.

Sistnevnte annonserte Carson som én av deres syv ambassadører for prosjektet. Der er målet å etablere en koloni på den røde planeten i 2030.

Utfordrende

Men selv om hobbyen er blitt lidenskapen, er det ikke bare fryd og gammen å være en aspirerende verdensrom-farer. 17-åringen studerer for tiden tre språk - mandarin, spansk og fransk - samt tar en rekke kurs innen biologi, astrofysikk og avansert kjemi, samtidig som hun går på vanlig skole.

- Den største utfordringen for øyeblikket er å få tid til alt sammen, samtidig som jeg går på high school. Videre trening i så ung alder vil fortsette å være en utfordring for meg, men så langt har det gått bra, forteller Carson til Bored Panda.

I tillegg til alle timene på skolebenken, har drømmen gitt henne spørsmål om livet hun vil måtte svare på i en ung alder. Blant annet sier hun selv til Teen Vouge at hun ikke kan ha seriøse kjærlighetsforhold før hun eventuelt er tilbake fra en reise i verdensrommet i midten av 30-årene.

- Tanken om å stifte en familie er noe NASA vil at du skal først tenke på når du er tilbake fra en eventuelle reise til Mars. Det er et sted vi aldri tidligere har vært og det er en ekstrem farlig ekspedisjon. Å ha noen du elsker på jorden da, er en distraksjon, sier 17-åringen ærlig.

Om hun skulle møte noen før en eventuell reise, er svaret klart.

- Da får han vente.

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2018, og sist oppdatert 14/08 2018.

Les også