Bangladesh kunne vært verdens verste hovedstad

Et smilende mareritt

Søppel, kloakkstinkende elver og ekstremt trafikkaos. Bangladesh er neppe et ferieland for oss europeere. Men de har en attraksjon du skal lete lenge etter andre steder; verdens kanskje hyggeligste innbyggere.

<b>RUSH:</b> Ved et busstopp i utkanten av Dhaka herjer kaos. Busser, folk og biler kjører på tvers og langs, mens de tuter og ruser motoren. Og midt oppi dette vandrer passasjer og fotgjengere.
RUSH: Ved et busstopp i utkanten av Dhaka herjer kaos. Busser, folk og biler kjører på tvers og langs, mens de tuter og ruser motoren. Og midt oppi dette vandrer passasjer og fotgjengere. Foto: Johnny Haglund
Sist oppdatert

Lufta er tjukk av forurensning. Verst er kanskje den illeluktende suppa av avgasser fra hundrevis av mopeder, som tydeligvis ikke klarer å fordøye drivstoffet på riktig måte. Jeg får en sterk fornemmelse av å bli forgiftet. Og straks jeg passerer en elv eller bare en liten vannpytt, river lukten av kloakk i nesa. For ikke å snakke om stanken fra de store haugene av søppel som har ligget i sola flere dager.

Å rusle rundt i gater og smug, står høyt på lista over hva jeg liker å gjøre for å bli kjent med nye steder. Men Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, tvinger meg til å tenke annerledes.

<b>BYEN PÅ SØPPEL­DYNGA:</b> I alle fall kan det se slik ut mange steder. Hauger av søppel ligger mange steder, og ingen ser ut til å gjøre noe med det. Lukta på solfylte dager er helt ubeskrivelig.
BYEN PÅ SØPPEL­DYNGA: I alle fall kan det se slik ut mange steder. Hauger av søppel ligger mange steder, og ingen ser ut til å gjøre noe med det. Lukta på solfylte dager er helt ubeskrivelig. Foto: Johnny Haglund

Onkel Haglund

Men om ikke førsteinntrykket er nok til å få meg til å skrinlegge planen om en «hyggelig rusletur», så gjør det ubegripelige trafikkaoset i at jeg faktisk velger å bli på hotellrommet. Til tross for at jeg nettopp har gjennomført en 25 timer lang flytur.

<b>FRISK LUFT OG FRED:</b> Fiskere ved Cox’s Bazar sin 12 mil lange strand lever i en helt annen verden enn hva jeg opplever i Dhaka. Her er karene ute med garnet om morgenen.
FRISK LUFT OG FRED: Fiskere ved Cox’s Bazar sin 12 mil lange strand lever i en helt annen verden enn hva jeg opplever i Dhaka. Her er karene ute med garnet om morgenen. Foto: Johnny Haglund

Er Dhaka verdens verste hovedstad? Den er i alle fall innom førsteplassen over verdens mest forurensede byer stadig vekk, samtidig som byen er ekstremt overbefolket.

Dette er min andre reise i Bangladesh, og min personlige oppfatning er at Dhaka kanskje har verdens verste luft, verdens verste trafikkaos, er den mest overbefolkede og forsøplede hovedstaden i verden. Men – utrolig nok, må jeg legge til; Dhaka er også verdens hyggeligste hovedstad.

<b>DRIKKEVANN:</b> På verdensbasis tar sykdommer forårsaket av urent vann livet av 1, 4 millioner mennesker hvert år. Bangladesh er et av de verste landene med tanke på rent vann. 
DRIKKEVANN: På verdensbasis tar sykdommer forårsaket av urent vann livet av 1, 4 millioner mennesker hvert år. Bangladesh er et av de verste landene med tanke på rent vann.  Foto: Johnny Haglund

Ikke i noen andre hovedsteder i løpet av mine mange år på reise, har jeg møtt så hyggelige, høflige og imøtekommende mennesker. De jobber seg daglig gjennom et mareritt av kaos, trafikk og forurensing, sliter fra morgen til kveld for å få nok penger til mat og skole for sine barn. Men er de bitre, sure, eller misunnelige på en blek nordmann med stort kamera? Nei, de ønsker meg velkommen samtlige jeg møter. Og de fleste tiltaler meg med «Sir» eller «Uncle» og vet ikke hva godt de kan gjøre for at jeg skal trives best mulig i landet deres.

<b>STILLE FØR STORMEN:</b> Mahidul, til venstre i bildet, sammen med sine politikollegaer, er på vei til et lokalvalg i Madaripul provinsen. Ofte blir det mange mennesker og tendenser til opptøyer og kaos under slike valg.
STILLE FØR STORMEN: Mahidul, til venstre i bildet, sammen med sine politikollegaer, er på vei til et lokalvalg i Madaripul provinsen. Ofte blir det mange mennesker og tendenser til opptøyer og kaos under slike valg. Foto: Johnny Haglund

Hissige velgere

<b>NATURENS TEGN:</b> Også den lille byen Kuakata har en fredelig atmosfære. Her er det fiskere som studerer sjø og himmel før de legger ut på havet for å fiske om morgenen.
NATURENS TEGN: Også den lille byen Kuakata har en fredelig atmosfære. Her er det fiskere som studerer sjø og himmel før de legger ut på havet for å fiske om morgenen. Foto: Johnny Haglund
<b>PÅ HENGENDE HÅRET:</b> Haglund hos frisør/barberer i Kuakata. <br/>– Barbering og hårklipp, sa jeg og gubben dekket ansiktet mitt med barberskum, med unntak av de stedene jeg faktisk hadde skjegg.
PÅ HENGENDE HÅRET: Haglund hos frisør/barberer i Kuakata.
– Barbering og hårklipp, sa jeg og gubben dekket ansiktet mitt med barberskum, med unntak av de stedene jeg faktisk hadde skjegg.
Foto: Mammoun

Bangladesh

Hovedstad: Dhaka.

Innbyggere: 159 453 001 (CIA factbook, juli 2018).

Areal: totalt; 148,460 km², av dette er landareal 130,170 km². 

Landet er det tettest befolkede i verden.

Religion: Islam og hinduisme.

Var del av Britisk India til etter 2. verdenskrig. Etter delingen av India var Bangladesh først en del av Pakistan, siden 1971 har landet vært selvstendig.

Terrorister: Norske myndighet advarer på sin hjemmeside (www.regjeringen.no) om at det er «en vedvarende fare for terrorangrep i Bangladesh».

Gjennomsnittlig inntekt: Nylig ble det slått fast at 2019 mest sannsynlig vil bli et rekordår. Gjennomsnittsinntekten vil nå 1909 $ (ca. 16 260 kr) i året pr. innbygger, hevder landets finansminister Mustafa Kamal ifølge avisen The Independent.

Bangladesh er et underlig land. Lite besøkt av folk fra vår del av verden. Forståelig nok. For dette er ikke et ferieland, det skal sies. Dette til tross for at landet faktisk har verdens lengste naturlige beach; ved Cox’s Bazar sør i landet ligger 12 mil sandstrand. Og i et land som er under halvparten så stort som Norge i areal, men likevel huser 160 millioner mennesker, er det ikke mange steder i landet du kan vandre alene. Men Cox’s Bazar er faktisk et slikt sted. Og dette til tross for at det kommer horder av turister hit hvert år. De fleste fra Dhaka.

– Turistene kjøper fisk av oss, forteller fiskeren Mohammed. Sammen med to kollegaer er han ute i bølgene fra tidlig om morgenen med garnet. Og det er noe herlig, idyllisk over disse spinkle, brunbarkede karene. De har fred og fordragelighet skrevet over hele seg, noe som på mange måter også beskriver de fleste andre jeg møter.

– Vi er muslimer, men vi er liberale muslimer. Du finner få islamistiske terrorister i vårt land, skryter den unge politimannen Mahidul. Jeg møter han på en ferge her i sør i det han og en hel busslast politimenn er på vei til Madaripul provinsen i forbindelse med et lokalvalg.

Det er en smilende gjeng unggutter med store geværer. For selv om Mahidul stolt forteller at antall kriminelle, inkludert terrorister, er svært lavt i Bangladesh, innrømmer han at Bangladesh sine vanligvis så fredelige innbyggere har lett for å la seg hisse opp.

– Dette kan være under lokalvalg, i trafikken eller til og med i en vennskapelig cricket match, hevder Mahidul og forteller videre:

– Jeg var på jobb i Dhaka forrige uke da 14 år gamle Arif Miah ble stukket i hjel av sine kamerater under en i utgangspunktet fredelig cricketmatch, og det kun fordi guttene var uenige om en detalj i spillet, forteller mannen hoderystende.

<b>FACETIME:</b> 4G preger også Bangladesh, og en av de største mobiloperatørene er Telenor. Her to kvinner som chatter med noen hjemme, mens de selv er på utflukt på stranden i Cox’s Bazar.
FACETIME: 4G preger også Bangladesh, og en av de største mobiloperatørene er Telenor. Her to kvinner som chatter med noen hjemme, mens de selv er på utflukt på stranden i Cox’s Bazar. Foto: Johnny Haglund
<b>SURF &AMP; SØPPEL:</b>  Stranden i Kuakata skal liksom være et idyllisk sted, men likevel flyter det av søppel på stranda.
SURF & SØPPEL:  Stranden i Kuakata skal liksom være et idyllisk sted, men likevel flyter det av søppel på stranda. Foto: Johnny Haglund
<b>FATTIGSLIG OG EKSOTISK:</b> En hytte av bambus og bananblader på en privat øy i det sørlige Bangladesh.
FATTIGSLIG OG EKSOTISK: En hytte av bambus og bananblader på en privat øy i det sørlige Bangladesh. Foto: Johnny Haglund
<b>FASTFOOD:</b> I alle fall kan det se slik ut mange steder. Her en liten gatekjøkken-vogn, som selger kjøtt og spagetti i Dhaka. Omringet av søppel.
FASTFOOD: I alle fall kan det se slik ut mange steder. Her en liten gatekjøkken-vogn, som selger kjøtt og spagetti i Dhaka. Omringet av søppel. Foto: Johnny Haglund

Trygg bakmann i Europa

Og siden denne fergeturen varer et par timer og unggutten snakker godt engelsk, serverer han meg flere lignende historier. Og en av dem involverer til en viss grad en kjenning av de fleste nordmenn; mulla Krekar.

– Nylig ble seks menn arrestert for drapet på bloggeren Avijit Roy, forteller Mahidul. Han blir litt tilbakeholden når jeg spør om hvorfor, men så trekker han på skuldrene;

– Denne Roy var en frittalende mann som ekstreme muslimer ikke aksepterte. Men i vårt land er det ytringsfrihet, poengterer politimannen. For Roy endte det tragisk; han ble drept med machete av en gruppe islamistiske ekstremister som kaller seg Ansar Bangla.

<b>FRISKT FISKE:</b> Fiskere ved Cox’s Bazar sin 12 mil lange strand, er en helt annen verden enn hva jeg opplever i Dhaka. Her er karene ute med garnet om morgenen.
FRISKT FISKE: Fiskere ved Cox’s Bazar sin 12 mil lange strand, er en helt annen verden enn hva jeg opplever i Dhaka. Her er karene ute med garnet om morgenen. Foto: Johnny Haglund
<b>TRANG TRANSPORT:</b> I Dhaka trafikkerer en rekke ferger lignende denne med å krysse Buriganga Elven. Prisen er ca. fem kroner pr. person.
TRANG TRANSPORT: I Dhaka trafikkerer en rekke ferger lignende denne med å krysse Buriganga Elven. Prisen er ca. fem kroner pr. person. Foto: Johnny Haglund

– En av de mistenkte, Syed M.Z. Haque, er koordinator i Ansar al-Islam, en terrororganisasjon som ble grunnlagt av en feig og farlig terrorist, som sender sine soldater ut på oppdrag mens han selv lever trygt et sted i Europa, avslutter den unge politimannen idet vår fergetur er over.

– Heter han mulla Krekar? roper jeg etter ham, men gutten er allerede på bussen med sine kollegaer, på vei mot nok et oppdrag med skarpladd våpen. For i Norge er grunnleggeren av Ansar al-Islam kjent under navnet mulla Krekar.

<b>GJENBRUK:</b> Bruk-og-kast mentaliteten eksisterer ikke i Bangladesh. De prøver å reparere alt, rett og slett fordi de ikke har råd til å kjøpe nytt. Her en gammel bil som har brutt sammen ved en tungt trafikkert vei like ved Dhaka. Da jeg kom hit hadde de holdt på i fem timer med å reparere tralla og de sto der da jeg dro en halvtime senere også. Men biltrøbbel til tross; de smilte og lo og var overhodet ikke i dårlig humør.
GJENBRUK: Bruk-og-kast mentaliteten eksisterer ikke i Bangladesh. De prøver å reparere alt, rett og slett fordi de ikke har råd til å kjøpe nytt. Her en gammel bil som har brutt sammen ved en tungt trafikkert vei like ved Dhaka. Da jeg kom hit hadde de holdt på i fem timer med å reparere tralla og de sto der da jeg dro en halvtime senere også. Men biltrøbbel til tross; de smilte og lo og var overhodet ikke i dårlig humør. Foto: Johnny Haglund

Torturert av politiet

<b>STOLT:</b> Ahmed, en eldre kar med henna farget skjegg jeg møter i Kuakata.
STOLT: Ahmed, en eldre kar med henna farget skjegg jeg møter i Kuakata. Foto: Johnny Haglund

Men om Mahidul har et rent hjerte og høy moral, så har hans etat ikke akkurat et godt rykte. Under mitt besøk i Bangladesh dukker en rapport fra USA opp i landets aviser;

– Myndighetene i Bangladesh er ansvarlig for drap, bortføringer og fengsling av mennesker som er kritiske til myndighetene, står det på forsiden av blant annet The Daily Star. I den samme rapporten blir det også slått fast at landets politistyrker stadig vekk får straffefritak for både tortur og drap de beviselig har utført.

Rapporten forteller at sikkerhetsstyrker drepte mer enn 400 mennesker mellom januar og september 2018. Under mine tre uker i landet, hører og leser jeg om en rekke episoder hvor politiet blir beskyldt for alt fra kidnapping til tortur og drap.

« 14 år gamle Arif Miah ble stukket i hjel av sine kamerater under en i utgangspunktet fredelig cricketmatch.

Særlig får en hendelse oppmerksomhet i mediene. I Birganji-distriktet rett nord for Dhaka, ble en ungdom torturert av tre politibetjenter. De ville han skulle innrømme tyveri av en motorsykkel, eller betale 80 000 TAKA (ca. 8000 kr) i bestikkelser. Gutten kom seg til slutt unna og oppsøkte lege. Der forklarte han hva som hadde skjedd til journalister og ikke minst til sin far, som visstnok hadde kontakter høyere opp i systemet. Men det hjalp ikke mye. Politisjefen, som ifølge gutten var den verste av dem alle, sa kort da han ble konfrontert med saken;

– Nei, dette stemmer ikke, han har nok falt og slått seg.

Og dermed var saken avluttet.

<b>SØPPELSAMLING:</b> Fra bredden av Buriganga-elven, midt i sentrum av Dhaka.
SØPPELSAMLING: Fra bredden av Buriganga-elven, midt i sentrum av Dhaka. Foto: Johnny Haglund
<b>PÅ EN SØPPELDYNGE:</b> I alle fall kan det se slik ut mange steder. Her en liten gatekjøkken-vogn, som selger kjøtt og spaghetti i Dhaka. Omringet av søppel.
PÅ EN SØPPELDYNGE: I alle fall kan det se slik ut mange steder. Her en liten gatekjøkken-vogn, som selger kjøtt og spaghetti i Dhaka. Omringet av søppel. Foto: Johnny Haglund

Arsenikk i drikkevannet

Men det som stadig vekker min nysgjerrighet er hvordan hverdagslivet leves. Ahmed, en eldre mann jeg møter i Kuakata, beskriver livet til en gjennomsnittlig bangladesher på en bra måte:

« Det er som å ha et tau rundt halsen som er bundet til en bil som kjører i raskt gangtempo foran deg.

– Det er som å ha et tau rundt halsen som er bundet til en bil som kjører i raskt gangtempo foran deg. Klarer du å holde følge med bilen, noe som selvsagt er et slit, går det greit. Men skulle du falle, er du ferdig.

Av alle utfordringer innbyggerne har, står vann for kanskje den største; Bangladesh er blant de øverste på listen over land hvor forurenset vann tar livet av innbyggerne. Men ikke nok med det: Da problemene med urent overflatevann for alvor ble et tema på 1970-tallet, begynte mange bangladeshere å bore brønner ned til grunnvannet. Problemet var bare at grunnvannet i mange tilfeller inneholdt så mye arsenikk at det førte til omfattende helseproblemer for tusenvis.

<b>LANG STRAND:</b> Turister fra hovedsakelig Dhaka nyter solnedgangen ved verdens lengste strand ved Cox’s Bazar. Stranda er hele 12 mil lang, og kategoriseres som verdens lengst sandstrand ved havet.
LANG STRAND: Turister fra hovedsakelig Dhaka nyter solnedgangen ved verdens lengste strand ved Cox’s Bazar. Stranda er hele 12 mil lang, og kategoriseres som verdens lengst sandstrand ved havet. Foto: Johnny Haglund

– Vi visste jo ikke det, forteller Ahmed og påpeker at folk vet om det i dag, uten at det hjelper så mye. De fattigste av oss har kun to valg; drikke forurenset overflatevann eller grunnvann med
arsenikk.

<b>HISTORISK TIDSFORDRIV:</b> En spillebule i Chittagnong, med PacMan og andre spill våre barn og ungdommer neppe spiller mer. Men barna her var veldig fornøyde med det de hadde.
HISTORISK TIDSFORDRIV: En spillebule i Chittagnong, med PacMan og andre spill våre barn og ungdommer neppe spiller mer. Men barna her var veldig fornøyde med det de hadde. Foto: Johnny Haglund

Vannet forårsaker flere problemer for den overbefolkede nasjonen. Hvert år oversvømmes rundt 70 prosent av Bangladesh under regntiden og skaper enorme floker for befolkningen. Men her blir jeg korrigert av en stolt Ahmed, som hevder dette har bedret seg. I alle fall i storbyene Dhaka og Chittagong.

– For snart tyve år siden oppdaget myndighetene at 80 % av oversvømmelsene i Dhaka var forårsaket av plastposer som blokkerte avløp og rør. Dermed ble Bangladesh i 2002 det første landet i verden som forbød salg av plastposer.

Men det er langt igjen før Bangladesh kan minne om et rent og ryddig land.

« Heter han mulla Krekar?
roper jeg etter ham.

– Vi vil så gjerne, men vi har nok med å holde oss på beina mens vi løper etter denne forbannede bilen, avslutter gubben litt oppgitt.

<b>PÅ JOBB:</b> Haglund sammen med Mahidul.
PÅ JOBB: Haglund sammen med Mahidul. Foto: Mammoun

Denne saken ble første gang publisert 07/05 2019, og sist oppdatert 07/05 2019.

Les også