USAs verste seriemorder

Dødens galleri

Tegningene av kvinnene er slik seriemorderen Samuel Little (79) husker dem. Han drepte over 90 av dem i en periode på over 30 år uten å bli oppdaget.

Pluss ikon
<b>TEGNET OFRENE:</b> Samuel Little har tegnet mange av ofrene slik han husket dem. Han hevder å ha drept over 90 mennesker, flesteparten kvinner, og FBI har verifisert 50 av tilståelsene.
TEGNET OFRENE: Samuel Little har tegnet mange av ofrene slik han husket dem. Han hevder å ha drept over 90 mennesker, flesteparten kvinner, og FBI har verifisert 50 av tilståelsene. Foto: NTB scanpix
Sist oppdatert

Texas Ranger James Holland ser ut slik man forventer at en Texas Ranger skal se ut. Høy, med Stetson, stjerne, spisse støvler og pistol i beltet. Med en solid dose selvtillit og psykologisk innsikt, var det han som fikk seriemorderen Samuel Little til å åpne seg opp.

– Jeg tvilte ikke på at jeg skulle få ham til å tilstå, sa han med texansk ubeskjedenhet i et intervju på det velrenommerte nyhetsprogrammet 60 Minutes i oktober i år.

Da forhørseksperten i fjor satte seg ned sammen med den da 79 år gamle Samuel Little i et rom i California State Prison, var det for å oppklare drapet på Denise Brothers i Odessa i Texas i 1994.

­­– Jeg forsto at han ikke var en voldtektsmann – men en drapsmann. Det ga jeg uttrykk for at jeg skjønte. Det likte han å høre, sa Holland i intervjuet.

Han forsto videre at Little hadde mer på samvittigheten. En ny avhørsrunde i sommer førte til at 79 år gamle Little tilsto 93 mord i 19 stater fra 1970 til 2005.

Rus, vold og prostitusjon

Samuel Little ble født i stålbyen Lorain i Ohio i 1940. Faren forlot moren da Samuel bare var et spedbarn. Oppveksten fulgte det samme mønstret som hos så mange andre barn i de fattige bydelene. Han vokste opp omgitt av rus, vold og prostitusjon. Moren overlot guttungen til bestemoren, og han vokste opp hos henne i Georgia.

Den første flekken på van­dels­at­tes­ten fikk han som 16-åring. 20 år gammel fikk han tre års fengsel for å ha ranet en møbelforretning i Ohio. I fengselet lærte han å tegne – og å bokse.

Han kaller seg en prisvinnende fighter, men kreftene til den en gang så høye og kraftige mannen ble ikke så ofte brukt til arbeid. Bortsett fra en periode i 20-årene da han jobbet som søppelkjører og kirkegårdsarbeider i Miami, har Little livnært seg av butikktyverier, omsetning av narkotika, innbrudd, overfall, væpnet ran og alt annet han kunne finne på for å unngå et ærlig dagsverk.

<b>DRAPSMANN:</b> Mugshot av seriemorder Samuel Little, tatt i Macon i staten Georgia, i april 1977. Ifølge tilståelsen hadde han på dette tidspunktet flere drap på samvittigheten.
DRAPSMANN: Mugshot av seriemorder Samuel Little, tatt i Macon i staten Georgia, i april 1977. Ifølge tilståelsen hadde han på dette tidspunktet flere drap på samvittigheten. Foto: FBI

Blant de laveste

Han oppholdt seg aldri lenge på hvert sted – bilen var gjerne hjemmet når han ikke fant husrom. Da han ble arrestert i 2012, var han siden 60-tallet dømt for forskjellige slags forbrytelser i 24 stater over en tidsperiode på over 50 år. Til sammen hadde han sonet 10 år i fengsel.

Little levde et omflakkende liv, og på hvert nytt sted oppsøkte han de mest frynsete miljøene han kunne finne. Han vanket med likesinnede. Folk på skyggesiden. En kjæreste han periodevis bodde sammen med, var etter Littles påstand en mesterlig butikktyv. Han blinket ut sine ofre blant narkomane prostituerte.

De ble sjeldent savnet, og ble de en sjelden gang etterlyst, var etterforskningen gjerne lemfeldig. Samfunnets utstøtte utløste ikke de store ressursene. Det bidro til at Little kunne få tilfredsstilt sin drapstørst uten å bli tatt. Men det var nære på flere ganger.

<b>IKKE FUNNET:</b> I 1971 eller 1972 skal Little ha truffet en 18–19 år gammel transseksuell person som kalte seg Marianne eller Mary Ann. Little drepte henne langs Highway 27 i Florida og dumpet liket i muddervannet i Everglades. Hun er aldri funnet.
IKKE FUNNET: I 1971 eller 1972 skal Little ha truffet en 18–19 år gammel transseksuell person som kalte seg Marianne eller Mary Ann. Little drepte henne langs Highway 27 i Florida og dumpet liket i muddervannet i Everglades. Hun er aldri funnet.

Slapp billig

I 1976 ble Little arrestert og siktet for å ha bortført, bundet og voldtatt Pamela Kay Smith i Missouri. Hun klarte å flykte. Naken fra livet og ned, bakbundet med en ledning, løp hun inn til et hus i nærheten. De ringte 911. Little fikk fattige tre måneder for overfall i den hensikt å voldta. Seks år senere ble han arrestert, mistenkt for å ha kvalt den 22 år gamle prostituerte Melinda LaPree i Pascaguola, Mississippi, og overfall på to andre sexarbeidere i samme område.

Han satt i varetekt en stund, men ble ikke tiltalt for ugjerningen. Fra fengselet i Mississippi ble han overført til Florida, siktet for å ha drept den mentalt tilbakestående Patricia Ann Mount høsten 1982. Vitner hevdet å ha sett Mount sammen med en mann som lignet Little den kvelden hun forsvant. Hår fra Little ble funnet på liket. Det var ikke bevis godt nok. I januar 1984 gikk Little ut av retten som fri mann.

<b>IKKE FUNNET:</b> På vei til Cincinnati i Ohio, antagelig i 1984, møtte Little denne hvite kvinnen utenfor en strippeklubb i Columbus. Han har beskrevet henne som en hippie-kvinne. Little kvalte henne i en åsside i Kentucky og etterlot liket der. 
IKKE FUNNET: På vei til Cincinnati i Ohio, antagelig i 1984, møtte Little denne hvite kvinnen utenfor en strippeklubb i Columbus. Han har beskrevet henne som en hippie-kvinne. Little kvalte henne i en åsside i Kentucky og etterlot liket der. 

Tidlig DNA

I oktober samme år sto han tiltalt for å ha bortført to prostituerte i San Diego. Den første ble etterlatt bevisstløs på et avsidesliggende sted, dit Little en måned senere kjørte offer nummer to. Denne gangen ble han overrasket av en politipatrulje. For disse overgrepene sa han seg skyldig i frihetsberøvelse og grov vold – og slapp med to og et halvt års fengsel.

San Diego var tidlig ute med å benytte DNA i etterforskningen. Little måtte avgi prøve – noe som 27 år senere skulle sende ham bak murene for godt. Det gikk for øvrig bare fem måneder fra løslatelsen i 1987 til han drepte igjen – denne gang i Los Angeles.

<b>IKKE VERIFISERT:</b> Farget kvinne, 26 år, drept en gang i tidsrommet 1976–1979. Little møtte offeret i St. Louis, Missouri, og tror hun ble kalt «Jo».
IKKE VERIFISERT: Farget kvinne, 26 år, drept en gang i tidsrommet 1976–1979. Little møtte offeret i St. Louis, Missouri, og tror hun ble kalt «Jo».

Morder med klisterhjerne

Et høyt antall «cold case»-mapper med Samuel Littles navn på er stemplet som oppklart. FBI er sikre på at han er gjerningsmannen i over 50 av de 93 drapene han har tilstått. Men de trenger hjelp til å oppklare en del av dem: På en av FBIs nettsider har byrået samlet tegninger av ikke identifiserte kvinner Little trolig har drept, samt bakgrunnsstoff og intervjuer med Little. Alle som tror de vet noe om sakene oppfordres til å ta kontakt.

Da Little først sprakk, fikk myndighetene god hjelp av morderen selv. For tegningene er det seriemorderen selv som står bak. Tegningene er detaljrike, noe som indikerer at Little har svært god hukommelse.

I intervjuer med etterforskerne som kan ses på FBIs hjemmeside, beskriver han ofrene og omstendighetene inngående. Den aldrende morderen vet ting om åstedene, måten ofrene møtte døden på, deres utseende og påkledning, som bare han kan ha kjennskap om, ifølge Texas Ranger James Holland.

Han er sikker på at Little snakker sant. Som han sa i intervjuet: – Vi har sjekket tilståelsene. Nesten alle stemmer med det han har fortalt.

<b>SKANDINAVISK:</b> Scandinav Girl har Little skrevet på denne tegningen av en kvinne han skal ha drept i Florida i 1972.
SKANDINAVISK: Scandinav Girl har Little skrevet på denne tegningen av en kvinne han skal ha drept i Florida i 1972.

Som å ligge med Marilyn Monroe

Littles notater på mange av tegningene vitner om et uhyggelig vridd sinn.

«Sam drepte meg, men jeg elsker ham», står det på et av dem. På et annet har han skrevet «Scandinav girl», noe som kan bety at kvinnen var skandinavisk. Little har skrevet ned årstallet 1972. FBI anslår året til å være 1970 eller 1971. Liket ble funnet i Homestead, Florida.

Noen anger viser Samuel Little ikke. Det vet journalisten Jillian Lauren, som intervjuet ham i California State Prison for nettstedet the Cut. Hun spurte ham om hvordan det føltes å drepe kvinnene.

«Oeee, it felt like heaven. Felt like being in bed with Marilyn Monroe!», flirte Little.

Ifølge journalisten lyste Little opp som en juletre når han snakket om drapene. Han ble opprømt og brukte gestikulering og pantomime for beskrive drapene. Til nettstedet forteller han blant annet om drapet på Denise Brothers. Han skal ha kvalt henne med én hånd mens han masturberte med den andre. For Little fikk seksuell nytelse av å drepe. Derfor seigpinte han ofrene. Han lot dem gjerne få tilbake pusten før han på nytt tok kvelertak. De hadde ingen sjanse mot den kraftige og 190 centimeter høye mannen.

Den siste gangen Denise Brothers hadde pust i kroppen, var øynene «store som klinkekuler», ifølge Little.

– Store som dine øyne er akkurat nå, sa en selvtilfreds Little til journalisten Jillian Lauren som åpenbart følte ubehag i møte med seriemorderen, og som fortalte Little at hun var glad for at hun aldri hadde truffet en som ham en sen kveld.

– Men jeg drepte aldri noen som «my smart baby here», svarte Little.

– Jeg drepte aldri senatorer eller guvernører eller fancy New York-journalister. Ikke noe sånt. Drepte jeg deg, ville det være i nyhetene overalt dagen etter. Jeg holdt meg til ghettoen.

De aller fleste ofrene ble funnet stygt mishandlet, og med naken underkropp. Han hevder selv at han aldri begikk voldtekt i betydningen av påtvunget samleie.

<b>INTERVJUET:</b> Little har i samtaler med etterforskerne gitt detaljerte beskrivelser av ofrene og åstedene. 
INTERVJUET: Little har i samtaler med etterforskerne gitt detaljerte beskrivelser av ofrene og åstedene.  Foto: FBI

DNA-avsløringen

Først i 2012 ble Littles blodige livsverk avslørt. Mitzy Roberts tilhører en «cold case»-avdeling i LAPD, Los Angeles Police Department. Roberts sjekket rutinemessig DNA-analyser fra FBIs database opp mot uoppklarte mord.

En av dem ga en match mot Audrey Wilson og Guadalupe Apodaca i 1989. Begge kvinnene var prostituerte. DNA fra sæd på Apodacas skjorte og hudrester under Wilsons fingernegler, pekte mot én post i databasen: Samuel Little.

Roberts og partneren Rodrigo Amador fikk saken. DNA-treff ville ikke holde helt frem i retten. De måtte kunne holde på ham en stund, til de fant nok til å reise en alvorlig siktelse. Men først måtte de ha tak i Little. Roberts fant en usonet dom for besittelse av en crackpipe hun kunne bruke.

<b>SERIEMORDER:</b> Samuel Little (79) har tilstått drapet på 93 mennesker, nesten alle kvinner, mellom 1970 og 2005. Han unngikk drapstiltale helt frem til 2014, selv om han gjentatte ganger ble tauet inn av politiet for ulike forbrytelser. Bildet viser såkalte mugshots fra en periode som spenner fra 1966 til 1995. 
SERIEMORDER: Samuel Little (79) har tilstått drapet på 93 mennesker, nesten alle kvinner, mellom 1970 og 2005. Han unngikk drapstiltale helt frem til 2014, selv om han gjentatte ganger ble tauet inn av politiet for ulike forbrytelser. Bildet viser såkalte mugshots fra en periode som spenner fra 1966 til 1995.  Foto: FBI

Arrestert på evangeliesenter

Little brukte aldri kredittkort. Han registrerte aldri biler i eget navn. Han hadde ingen registrert bostedsadresse. Men han mottok trygd gjennom kontantkort for bruk i butikkjeden Walmart. Roberts og partneren sporet opp at kortet sist var brukt i Louisville i Kentucky. Der ble han arrestert på et evangeliesenter for hjemløse, og sendt til California for å sone narkodommen.

Roberts fant enda et seksuelt motivert mord med DNA-treff. Og hun fant frem til to overlevende etter Samuel Littles ugjerninger.

De ville vitne. Den 2. september i 2014 ble Samuel Little dømt til tre ganger livstid. Et­ter­forsk­nin­gen ble intensivert. Den avdekket at Samuel Little er den verste seriemorderen i USAs historie til nå.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 02/01 2020, og sist oppdatert 24/01 2023.

Les også