Nok er nok, mente Marvin Heemeyer

Marvin (52) lå i konflikt med kommunen i flere år. En dag rant begeret fullstendig over

Etter at nok en anke ble avvist av de lokale myndighetene, fikk 52-åringen nok – og raserte hjembyen med panservogn.

Pluss ikon
BRUTALT BESØK: Marvin Heemeyer lot seg ikke stoppe. Med politifolk som passive vitner, kjørte Heemeyer inn i huset til Thelma Thompson.
BRUTALT BESØK: Marvin Heemeyer lot seg ikke stoppe. Med politifolk som passive vitner, kjørte Heemeyer inn i huset til Thelma Thompson. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Da Marvin Heemeyer 4. juni 2004 fikk et nytt avslag på sine utallige anker mot bøter for kasting av avfall og klager på reguleringsplaner i lille Granby i Colorado, en landsby på snaut 2000 innbyggere 2419 m.o.h., ville den naturlige reaksjonen kanskje vært å anke igjen.

Men Marvin hadde fått nok. Han dro i stedet hjem og hentet sin ombygde Komatsu D365 bulldoser og kjørte den gjennom landsbyen.

På veien knuste han 13 bygninger og forårsaket skader for over syv millioner dollar, cirka 60 millioner kroner.

PANSRET BULLDOSER: Et øyenvitne beskrev Marvins bulldoser som «en futuristisk tanks».
PANSRET BULLDOSER: Et øyenvitne beskrev Marvins bulldoser som «en futuristisk tanks». Foto: Politibilde

Bot uten bedring

Marvins konflikt med Granbys lokale myndigheter hadde vart i flere år før det til slutt klikket for ham. Han eide et lite sveiseverksted på stedet, og hovedinntekten kom fra reparasjoner av lyddempere og lydpotter på kjøretøy. Han kjøpte tomten og bygde verksted på den i 1992, og brukte egen tomt og nærområdet som avfallsplass – stikk i strid med renholdsverkets retningslinjer.

Bøter kom på løpende bånd. Han avviste og anket dem alle. Lovens håndhevere avviste alle ankene. Da han til slutt betalte en bot på 2500 dollar for ikke å ha en septiktank på verkstedet, leverte han en sjekk sammen med en lapp hvor det sto ett ord: feiginger.

Mot slutten av 1990-tallet sa han ja til å selge deler av tomten til en sementprodusent som ville bygge fabrikk. Men Marvin slet med å få kjøperen til å betale det han mente tomten var verdt. I 2001 vedtok bystyret derfor å regulere en tomt vis-à-vis eiendommen til Marvin til fabrikken. Stedet trengte sårt arbeidsplasser.

Marvin ble rasende, ikke bare for tap av en kjøper, men også fordi han de siste ni årene hadde brukt området hvor fabrikkområdet kom som snarvei de snaut 30 kilometerne mellom hjemmet og verkstedet. Bulldoseren han hadde var opprinnelig kjøpt for å planere strekningen gjennom det ulendte terrenget.

Les også: Google-toppens dødsfall var et mysterium – så fant politiet videoen som avslørte alt

<b>SMADRET TRUCK:</b> Denne lille lastebilen ble smadret mot bygningen Mountain Parks Electric av bulldoseren. 
SMADRET TRUCK: Denne lille lastebilen ble smadret mot bygningen Mountain Parks Electric av bulldoseren. 

Pansret og bevæpnet

Han klaget reguleringsplanen inn for bystyret, men ble avvist. Han anket, ble avvist, anket og ble avvist. Da toppet det seg for Marvin. Han følte seg så forfulgt og forurettet at han i henhold til brev og notater etterforskerne senere fant hjemme hos ham, begynte å se på bulldoseren med nye øyne:

MARVIN HEEMEYER

Født: 28. oktober 1951 i delstaten Sør-Dakota.

Død: 4. juni 2004

Dødsårsak: Selvmord

Yrke: Sveiser, bilreparatør

Kjent for: Raserte en landsby med bulldoser

Marvin Heemeyer skulle bruke den til å ta hevn på alle i Granby som motarbeidet ham. Fra da av brukte han det meste av fritiden sin på å bygge om og forsterke bulldoseren, blant annet med pansrede stålplater, opptil 30 centimeter tykke, støpt sammen med sement.

Da bulldoseren sto ferdig, var den både skuddsikker og sikret mot eksplosiver. Han installerte også tre stativer for våpen, og utstyrte dem med en 0.50 kaliber rifle, en .308 halvautomatisk rifle og en .22 lang rifle.

Siden de pansrede stålplatene dekket mye av selve førerhuset, ble sikten dårlig. Derfor monterte han et videokamera på utsiden for bedre sikt. Kameraet var plassert inni et 7,5 centimeter tykt skuddsikkert plastdeksel. Han installerte også vifter og luftavkjøling for at det ikke skulle bli for varmt bak alle stålplatene. Når han først satte seg i førerhuset og skalket og lukket alt som var, så var han fanget der inne. Det var umulig å komme seg ut igjen. Politiet mente i ettertid at han ikke hadde noen hensikt om det heller.

Les også: Ronald (71) ble brutalt drept i Larvik. I kjelleren gjorde politiet et bestialsk funn

Kjørte rett på

Da bulldoseren sto ferdig ombygd etter cirka halvannet års arbeid, begynte han å planlegge selve angrepet mot landsbyen. Fredag ettermiddag i 15-tiden 4. juni 2004 installerte han seg i førerhuset og ga gass.

Han startet med å kjøre bulldoseren rett gjennom veggen på verkstedet sitt, deretter gjennom hovedbygningen på sementfabrikken, videre rett gjennom Rådhuset, kontorbygningen til lokalavisen, gjennom huset til enken etter en avdød dommer som han følte hadde gjort ham urett, noen andre hjem og en jernvarehandel.

<b>VEISPERRING:</b> En dumper ble forsøkt brukt for å stanse Heemeyers ferd. Fånyttes. Den ville ferden stanset først da bulldoseren ble sittende fast i et næringsbygg.
VEISPERRING: En dumper ble forsøkt brukt for å stanse Heemeyers ferd. Fånyttes. Den ville ferden stanset først da bulldoseren ble sittende fast i et næringsbygg.

– Futuristisk stridsvogn

– Bulldoseren så ut som en futuristisk stridsvogn der den kom, sa en av de lokale innbyggerne, Rod Moore.

Han sto og så på at Marvin dundret forbi fem meter unna veggen på bilfirmaet hans. Men Moore var tydeligvis ikke på fiendelisten. Etterforskerne konkluderte senere med at Marvin hadde et horn i siden til eierne av alle eiendommene som fikk gjennomgå av bulldoseren. En sheriffbetjent kom seg opp på bulldoseren og skjøt skudd etter skudd mot de pansrede veggene og greide til og med å slippe noe eksplosivt ned i eksosrøret.

– Han skjøt og skjøt, fortalte Moore.

– Men til ingen nytte. Bulldoseren bare fortsatte.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

<b>SINT:</b> Marvin Heemeyer tok sitt liv etter to timers ramponering av hjembyen Granby.
SINT: Marvin Heemeyer tok sitt liv etter to timers ramponering av hjembyen Granby.

Herjet i to timer

I to timer og syv minutter varte bulldoserangrepet. Da støvet la seg, var 13 bygninger smadret og all elektrisk forsyning til Rådhuset ødelagt. Det oppsto såpass panikk i lille Granby at guvernøren i Colorado ba flyvåpenet angripe bulldoseren med Apache-helikoptre og skyte med anti-tanks-raketter.

Det hadde skjedd om ikke Marvin kjørte bulldoseren fast i grunnmuren på en jernvareforretning. Han kom seg hverken bakover eller fremover. Da Marvin skjønte at han var ved veis ende, skjøt han seg selv.

Utrolig nok gikk det ikke med flere menneskeliv. Myndighetene brukte nummeret 911, 112 i Norge, til å varsle alle som bodde langs ruten bulldoseren fulgte.

Først klokken 2 på natten 5. juni – om lag 11 timer etter at Marvin gikk berserk – klarte personell å ta seg inn i det pansrede kjøretøyet. Der ble Marvin Heemeyer funnet død ifølge.

– Vi følte at han luftet sin frustrasjon over å ikke få det som han ville, men vi hadde aldri trodd han skulle gjøre noe slikt som dette, konstaterte bysjef Tom Hale overfor tv-kanalen NBC etter at støvet hadde lagt seg over landsbyen.

Etter udåden bestemte myndighetene seg for å demontere bulldoseren og selge den stykkevis og delt som skrapjern for at den ikke skulle stå modell for andre med kort lunte som skulle få lyst til å kopiere Marvin Heemeyer.

I 2020 ble det sluppet en dokumentarfilm «Tread» om det vanvittige dramaet. Dokumentarfilmen er tilgjengelig på den amerikanske versjonen av Netflix.

Denne saken ble første gang publisert 10/10 2019, og sist oppdatert 14/07 2021.

Les også