Viva Las Bergen

«Vegas» er en heftig og bevegende ungdomsfilm som omsider setter Bergen på det norske filmkartet.

Foto: Cinenord/ Vihan de Mel
Publisert

(SIDE2):Vegas - Norge 2009. Regi: Gunnar Vikene. Med: Jørgen Hausberg Nilsen, Karoline Stemre, Sindre Kvalsvåg Jacobsen, Anders Baasmo Christiansen, Helge Jordal, Kyrre Haugen Sydness, Ellen Birgitte Winther, Eindride Eidsvold

Aldersgrense: 11 år (frarådes barn under 11 år)

Ukas norske premiere handler om tre rastløse tenåringer som plasseres på samme ungdomshjem med hvert sitt rotløse prosjekt.

Thomas (Jørgen Hausberg Nilsen) vil gjenforenes med lillebroren som ingen forteller ham hvor er, Marianne (Karoline Stemre) har brutt ut av fosterhjem etter fosterhjem fordi hun heller vil være hos tanten sin og kjæresten hennes, mens Terje (Sindre Kvalsvåg Jacobsen) lurer på om moren hans synes det er deilig å være norsk i Danmark etter at hun falt av ferja.

Tre om ikke fullstendig fortapte, så i hvert fall dypt sviktede barn som muligens kan finne sammen i en delt følelse av å være uønsket.

Her har vi en helstøpt ungdomsfilm som planter det norske filmflagget med stødighet og bravur midt på Torgallmenningen. «Vegas» utspiller seg nemlig i all hovedsak i Bergen, en by som har vært sørgelig underrepresentert i vår hjemlige filmproduksjon i alt for lang tid.

Filmen har dessuten en rolleliste full av talenter fra samme by, fra de ferske fjesene som imponerer stort i de tre sentrale rollene, til svært solide biroller fra erfarne folk som slagraftige Kyrre Haugen Sydness og selveste «comeback kid» (hva film angår, da) Helge Jordal.

Også Ellen Birgitte Winther fortjener å trekkes fram for sitt portrett av en mor som ikke klarer å løsrive seg fra sin destruktive samboer. Selv om hun riktignok ikke har vokst opp mellom de syv søstre.

Regissør Gunnar Vikene beviste allerede med «Himmelfall» at han ikke bukker under for alvorstunge flettverksfortellinger, og turnerer de tre ungdommenes skjebner uten å la verken sorgen eller sosiologiseringen ta overhånd.

«Vegas» er blitt en fengende så vel som gripende film, godt hjulpet av et fett musikkspor fra gjett hvilken musikkby, men også av en god porsjon befriende humor, et visuelt sterkt filmspråk og et klokt og gjennomarbeidet manuskript som tar sine individer på alvor. Ikke helt ulikt årets første norske spillefilmopptur «Upperdog».

Det sies at det som skjer i Vegas, forblir der. Men det som skjer i Bergen i filmen «Vegas», kommer du i hvert fall til å ta med deg hjem.

video_embed(12754,1);

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2009.

Les også