Vinterdeppa? Skru av TV-en

Slik får du opp humøret i januar.

Publisert

(SIDE2): Denne mandagen er den verste dagen i året, mens januar som helhet er for mange den verste tiden i året. Det sier i hvert fall de som har undersøkt når vi er på bunn humørmessig - pengene er borte, været er bedritent, jobben er et ork og forholdet går i vasken.

LES MER: I dag er årets største drittdag

Med andre ord, det er mange grunner til at man ikke føler seg på topp. Men det finnes måter å bli i bedre humør på, og Side2 har samlet et knippe gode råd til deg som vil muntre deg selv opp og ha noe å se fram til.

TRENING: Få opp pulsen, og du øker også mengden av serotonin, som fremmer behagelige følelser av glede, avslappethet og indre ro.

GJØR HUSARBEID: Det finnes også andre måter å være i aktivitet på - liker du ikke å trene, men å ha det rent rundt det, så er også å støvsuge en fin form å få opp blodgjennomstrømningen på - og det utløser også endorfiner, som er kroppens eget lykkehormon.

RING EN GOD VENN: Du trenger ikke å deppe alene. Å snakke med en snill venn kan føre til at du føler deg tusen ganger bedre - og venner ser det ikke som mas at man betror man er nedfor.

SPIS NOE: Lag deg noe sunn mat, en kopp te eller frukt. Da vil du føle deg bedre med en gang, spesielt om blodsukkeret ditt er lavt.

SKRU AV TV: Mennesker som føler seg glade ser seks timer mindre på TV i uka, enn de triste. Forskerne er usikre på om nedstemthet fører til mer TV-titting eller om mer TV-titting fører til at folk blir ulykkelige, men de tror uansett at TV-titting gir en kortvarig glede, som går på bekostning av humøret.

LES EN GOD BOK: Det finnes ikke noe bedre enn å fordype seg i en interessant og spennende historie slik at du glemmer dine egne problemer.

KOM DEG UT: Gå en tur i naturen, det hjelper garantert på humøret.

VÆR SOSIAL: Tilbring tid sammen med noen du liker. Snakk med en venn om hva det er som plager deg, men etter en stund bør samtalen gå over i andre ting.

DYR: Disse vesenene gir ubetinget kjærlighet og kan være ganske så kosete, og brukes også i terapi. Kos med katten eller lek med hunden.

SHOPPING: Du trenger ikke nødvendigvis kjøpe deg mye nytt eller handle dyre ting. Det kan hende det holder med et magasin eller en sjokolade - men har du råd og anledning, så hva med å bruke noen av feriedagene på å oppsøke sol og varme. Bestill turen tidlig, så blir den både billigere og du har noe å se fram til en stund, som igjen kan være med å øke mengden positive tanker.

BRUK HENDENE: Dersom trening eller støvsuging ikke frister, så har det også vist seg at å bruke hendene også utløser endorfiner. Så liker du å ta pinnene fatt, er det å strikke seg et skjerf eller en ny genser altså også bra for lykkefølelsen.

Foto: (Foto: Getty Images)

SNAKK DEG SELV OPP: Ikke kritiser deg selv. Å stå foran speilet å si man er elendig i alt, stygg og feit, hjelper ikke. Det finnes gratis programmer på nett, der man kan lære øvelser som kan hjelpe på også moderate depresjoner.

AVTAL MED RÅDGIVER: Bare det å avtale en tid til å snakke med en profesjonell rådgiver vil trolig føre til at du føler deg bedre. Går du på skolen, kan du høre med skolens rådgiver.

HVIL: Ofte kan det godt hende litt søvn er alt som skal til for at du skal få tilbake det gode humøret. Har du hatt mye å tenke på, kan det hende du har underskudd på søvn.

GRÅT: Ikke la det triste humøret bygge seg opp - det kan være lurt å gråte ute for å få ting ut av systemet.

LE: På den annen side - latter løfter også humøret, så gjør noe som får deg til å trekke på smilebåndet. Om det er en morsom film, en morsom venn eller stand up, gjør det som får deg til å flire godt.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

(Kilder: Health24, helsenett, Side2, Klikk)

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2014.

Les også