Victoria kåret til «Årets kvinne»

Hedres på kvinnedagen.

Foto: (Allover)
Publisert

(SIDE2): Svenske Expressen har kåret kronprinsesse Victoria til «Årets kvinne 2010», men ifølge avisen er det ikke fjorårets bryllup med Daniel Westling som har gjort henne fortjent til hederen – men hennes innsats som yrkeskvinne:

– Som «viseadministrerende» er hun en av Sveriges fremste ledere
– Victoria har hele livet vært en av de mest pliktoppfyllende i kongefamilien, og jobbet enda hardere i 2010.
– Ingen representerer Sverige bedre. Ingen av de kongelige arbeider hardere.
– Aldri skjemmer hun ut seg selv eller Sverige. Hun er superprofesjonell og står trygt selv om det blåser hardt.

Stiller høye krav
Avisen fremhever også at Victoria har gode språkkunnskaper, at hun alltid stiller vel forberedt på offentlige oppdrag, og trekker også fram hennes innsats for å spre budskapet om at dysleksi ikke er noe å skjemmes over. Expressens kåring offentliggjøres på kvinnedagen 8. mars, og avisen har også fått kronprinsessen til å dele sitt syn på kvinners situasjon og muligheter.

- For meg er det viktig å løfte fram viktigheten av alle menneskers like rettigheter og verdi. Det er sentralt for samfunnsutviklingen at kvinner og menn har de samme mulighetene. Det er viktig med diskusjon rundt disse spørsmålene, særlig på en dag hvor det foregår mange ulike arrangementer rundt om i Sverige i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen, sier Victoria.

Den svenske kronprinsessen sier også at hun stiller høye krav til seg selv for å kunne utføre sine oppgaver på best mulig vis, og at hun prøver å stille vel forberedt.

En god nummer to
Expressens kvinnepanel, som er satt sammen av 14 av avisens kvinnelige skribenter, har satt sammen en liste over Sveriges 50 fremste kvinner. På plassen bak kronprinsessen, kommer skuespilleren Pernilla August, som i 2010 gjorde internasjonal suksess som regissør med «Skyggesiden».

En rekke kjente svenske kvinner har fått plass på listen: Noomi rapace er nummer sju, Robyn nummer ni, alpinisten Anja Pärson 13 og skiløperen Charlotte Kalla 17. Videre Gudrun Schyman (nr. 20), Mona Sahlin (nr. 43) og Helena Bergström (nr. 50).

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2011.

Les også