Kongelige

Alle elsker Victoria

Populære kronprinsesse Victoria ble rørt til tårer over all gratulasjonene hun fikk både av liten og stor på 42-årsdagen.

BURSDAGSBARNET: Kronprinsesse Victoria feiret 42-årsdagen søndag. Her er hun sammen med barna Estelle og Oscar.
BURSDAGSBARNET: Kronprinsesse Victoria feiret 42-årsdagen søndag. Her er hun sammen med barna Estelle og Oscar. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix
Sist oppdatert

4000 mennesker var møtt opp for å hylle kronprinsesse Victoria på 42-årsdagen søndag ettermiddag.

- Tusen takk for at dere kom. Dette betyr mye for meg. Jeg er stolt, glad og rørt, sa en beveget kronprinsesse Victoria til alle de frammøtte.

De hadde allerede vært på plass i flere timer da den svenske tronarvingen tradisjon tro kom ut i hagen på kongefamiliens sommerresidens Solliden slott på Øland for å la seg hylle på fødselsdagen

Men det var verdt den lange ventetiden. Sammen med prins Daniel (45) og barna prinsesse Estelle (7) og prins Oscar (3) gikk kronprinsessen rundt og hilste på svært mange av de frammøtte. Hun tok seg god til å snakke med hver enkelt hun møtte, og poserte velvillig på bilder.

Sikkerhetspolitiet mindre førnøyd

Hovedpersonen selv er både stolt, glad og rørt over den varme hyllesten hun får, men det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo, er ikke like begeistret.

De mener kronprinsessens bursdagsfeiring medfører en stor risiko. Victoria nøyer seg nemlig ikke bare med å vinke til alle dem som har tatt turen for å hylle henne, men går i opptil fire timer rundt for å ta imot blomster, brev og andre gaver og hilsener fra publikum.

TAR SEG TID: Selv om det naturlig nok er kronprinsesse Victoria som er hovedperson, er det mange som nok setter pris på få ta et bilde med henne på den store dagen.
TAR SEG TID: Selv om det naturlig nok er kronprinsesse Victoria som er hovedperson, er det mange som nok setter pris på få ta et bilde med henne på den store dagen. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Kongen som forsanger

Kong Carl Gustaf var også denne gangen seremonimester, da feiringen startet i hans egen hage på Solliden slott. Han takket for oppmøtet, og ledet an i et trefoldig hurra for kronprinsessen og var forsanger på «Ja, må hon leva».

Sveriges konge har mange ganger opp igjennom årene blitt kritisert for å være arrogant og lite til stede for sitt folk. Men under sin årlige sommerferie på på sitt elskede Øland virker det som kongen er mer avslappet. Også i år gikk kongen smilende rundt med dronning Silvia.. Han hilste og slo av en prat med mange av sine landsmenn.

Fødselsdagen til kronprinsesse Victoria feires svært tradisjonelt. Den starter med sen frokost med hele famiilien, fortsetter med folkefest i hagen på slottet på ettermiddagen – før turen går til Borgholm idrettsplass, der det er TV-show, prisutdeling og mer hyllest av bursdagsbarnet. Om kvelden.. Dagen blir avsluttet med en privat familiemiddag med dronning Silvia og kong Carl Gustaf som verter.

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2019, og sist oppdatert 14/07 2019.

Les også